Pensiile speciale ale foștilor parlamentari băcăuani: unii iau, alții se pregătesc să ia, dar există și răspunsul „mulțumesc lui Dumnezeu, am destul!”

doi dintre foștii parlamentari băcăuani ieșiți la pensie care au solicitat pensii speciale. Dumitru Brăneanu, acum consilier județean PSD, se încălzește deocamdată de pe margine pentru a-și solicita banii anul viitor, în urma celor două mandate din Camera Deputaților (1990 – 1996). „N-am solicitat pensia pentru că încă nu am ieșit la pensie, sunt încă tânăr, plin de vigoare și energie, și viril (…) Bineînțeles că o să solicit pentru cele două mandate ale mele. (…)” – a declarat Brăneanu pentru Bacău Info.

Devenite realitate de la 1 august, „indemnizațiile pentru limită de vârstă” acordate parlamentarilor pensionari în baza Legea nr. 357/2015 pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor au făcut cu ochiul și foștilor deputați și senatori din județul Bacău.

Camera Deputaților susține că datele cu privire la parlamentarii beneficiari de pensii speciale se află la Casa de Pensii, iar instituția amintită ne-a transmis că, „în conformitate cu alineatul 9 al art. 48^1 „ cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților sau al Senatului, dupa caz”, iar în aceste condiții la Casa de Pensii Bacău „nu au fost depuse solicitări de acest gen și nici nu au fost stabilite astfel de drepturi.” Au vorbit însă cu privire la demersurile pentru a intra în plată fotii deputați Mihai Banu, Dumitru Brăneanu, Ovidiu Genaru și Gheorghe Antochi.

Antochi: „Îmi ajunge să fiu sănătos”

Nu am solicitat, nu sunt interesat, sigur că în ultimă instanță am să respect ceea ce se hotărăște. Personal cred că cer pensii cei care nu au de unde lua pensii, pentru că în viața lor nu au făcut mare lucru. Eu mulțumesc lui Dumnezeu, să fiu sănătos și să folosesc pensia pe care o am după cei 46 de ani de activitate în producție, nu în Parlament” – a fost reacția fostului deputat Gheorghe Antochi (PSD), care i-a reprezentat pe băcăuani în Parlament în aceeași perioadă în care a făcut-o și Mihai Banu.

Banu: „M-am săturat să tot fac pe eroul!”

Banu însă a făcut demersurile pentru a intra în posesia pensiei de „aproximativ 1.600 lei/lună.

Am depus, pentru că era un drept al meu (…) E un drept reglementat, nu un alt tip, pentru că nu am contribuit pentru asta. Ce să spun? Eu nu am insistat niciodată să se dea o asemenea indemnizație. Am muncit în viață, am ieșit la pensie de drept, nu am o pensie rea, nu aveam nevoie neapărat de pensia asta, dar dacă așa s-a întâmplat ce să fac? M-am săturat să tot fac pe eroul, că tot am încurcat-o până la urmă când am fost corect o viață întreagă”, a declarat Banu pentru Bacău Info.

Mihai Banu a fost deputat în mandatul 2008 – 2012. Acesta a reprezentat Colegiul Uninominal nr. 5, după ce a câștigat alegerile din partea Partidului Național Liberal (PNL) sub sloganul „Săgeata aduce Banu”. În 2011 a trecut la PD-L, împreună cu fostul senator Gabriel Berca. Banu a militat pentru două legi, niciuna devenită realitate.

Am făcut două legi care nu se aplică deloc, vorbesc de legile pe care mi-am pus amprenta și sunt autor 100% . Este vorba de Legea Camerelor Agricole și Legea de organizare a teritoriului în extravilanul localităților. Dacă se aplica, era capitală pentru mediul rural, rămâneam în istorie, dar din păcate oamenii au văzut că acea lege face ordine în mediul rural și atunci au omorât-o. Eu pentru asta m-am dus în Parlament. Am zis: mă duc să fac două legi, nu am avut în cap altceva. Am zis că sunt specialist în agricultură, asta știu mai bine și aici mă bag”, a mai declarat Mihai Banu.

Genaru: „Uitați-vă mai întâi la pensiile speciale ale magistraților!”

Un alt fost deputat de Bacău care a solicitat pensia specială este Ovidiu Genaru, care a activat în Parlament în legislatura 1992 – 1996 din partea PDSR.

Numele meu se leagă de două legi importante. Am fost la Comisia care se ocupă de cultură, mass-media, proprietate intelectuală. (…) Este vorba despre Legea drepturilor de autor, făcută după un model elvețian (…) și a mai fost apoi o Lege a bibliotecilor, a obligativității editurilor de a trimite la fondul național de carte un număr de exemplare”, a declarat Genaru pentru Bacău Info cu privire la activitatea din Parlament.

Cu privire la pensia specială, Genaru a intrat într-o ușoară ofensivă și a arătat și spre capra vecinului.

Am primit adrese în legătură cu asta și sigur că am trimis. Îmi puneți întrebarea de ce consider că trebuie să o primesc? Nu mă întrebați dacă e bine sau nu, deodată mă puneți în situația să dau un răspuns care vă convine dumneavoastră. (…) Dacă legiuitorul a decis asta, nu știu dacă cineva se poate opune… tot Parlamentul, firește. Nicio lege nu va fi privită în mod egal de toată lumea, unii vor fi de o parte, alți de cealaltă parte și e firesc să fie așa, societatea e un vulcan noroios, sunt milioane de păreri. Eu nu am cerut cumva să mi se dea o pensie, totul a venit de sus în jos. Oamenii care sunt acolo s-au gândit că o merită. Aici sunt vreo 480 de oameni care primesc pensie, dar de ce nu vă îndreptați ascuțișul criticii dumneavoastră absolut meritate spre Justiție, unde sunt pensii de 20.000 lei? Cred că asta ar trebui, nu loviți întâi mai jos, loviți în vârf, unde trebuie, acolo mi se pare… și eu sunt indignat… îmi spune poștașul că plătește pensii de 8000, 16000 lei pensie, și ei sunt 4000.(…)” – a mai declarat Genaru.

Brăneanu: „M-au lăsat acasă pentru că eram prea activ”

Consilierul județean Dumitru Brăneanu (PSD), a fost deputat FSN și PDSR în mandatele 1990 – 1992 și 1992 – 1996, a declarat pentru Bacău Info că va solicita pensia specială anul viitor, când va îndeplini condițiile.

Dar magistrații e normal să primească? Și la parlamentari e același lucru, au și ei un rol pe partea de realizare a Justiției, în sensul că fac legile, parlamentarii reprezintă puterea poporului, cum se spunea odată. A, că cei care sunt aleși sunt mai buni sau mai răi, competenți sau nu, asta e o altă problemă, într-adevăr. Eu cred că nu e un lucru atât de rău, pentru că atât parlamentarii, cât și ceilalți din structurile politice, Consilii Județene, Consilii Locale, pentru că sunt considerați demnitari, nu beneficiază de ceea ce înseamnă Codul Muncii, nu beneficiază nici de Legea funcționarului public, ei sunt o categorie… nici nu știi cum să o numești (…)”, a declarat Brăneanu.

Eu am avut o Lege bună, Legea 84 din 1993 sau 1994, făcută cu un coleg de-al meu, era o chestie de echilibrare a prețului la nivelul produselor agricole vizavi de fluctuațiile care se întâmplă de la un an la altul. Această lege dădea posibilitatea stabilirii unui preț mediu. A funcționat un an și ceva, eu știu oameni care lucrau în agricultură și erau cât de cât mulțumiți, compensau ceva din pierderi, dar a fost imediat abrogată în 1996 – 1997 de Guvernul Ciorbea, care a zis că trebuie să lăsăm piața liberă să-și facă mendrele. Și-o făcut mendrele și știm ce s-a întâmplat cu agricultura românească. Am mai avut contribuții la niște legi din perioada respectivă, am fost în Comisii de mediere la multe legi. Am fost destul de activ și tocmai de asta unii au zis să-l lăsăm acasă și în 1996 m-au lăsat acasă să nu mai fiu activ” – a mai adăugat acesta.

Pensiile speciale pentru parlamentari sunt acordate de la 1 august 2016 și pornesc de la 1.550 lei/lună pentru parlamentarii cu un mandat și ajung la 4.600 lei/lună pentru cei cu trei mandate. Există și restricții: „nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 – 291 din Legea Codului Penal”.

Inițiativă pentru abrogarea pensiilor speciale

La sfârșitul lunii august însă, prin vocea purtătorului de cuvânt Adriana Săftoiu, PNL a anunțat că „va iniția un proiect de lege prin care se va abroga legea care oferă pensii speciale parlamentarilor”. 

Numărul beneficiarilor de pensii speciale se ridică, în România, la 161.661 de persoane, iar fondul total de pensii speciale este de 6,5 miliarde de lei în acest an. Dintre aceștia, 154.052 sunt pensionari militari și 7.609 pensionari civili (diplomați, magistrați, grefieri, funcționari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori — Curtea de Conturi). (…)Fondul pensiilor speciale al civililor se ridică la 588 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o pensie specială civilă medie de 6.438 lei pe lună” – conform calculelor făcute de Andreea Paul. 

Parlamentarii băcăuani care au votat pensii speciale

Legea pensiilor speciale a fost girată de opt parlamentari băcăuani: deputații Lucian Șova, Ion Melinte, Gabriel Vlase și Iulian Iancu (toți PSD), Constantin Avram (ALDE), Valerian Vreme (UNPR) și senatorii Marcel Bujor (UNPR) și Vasile Nistor (ALDE).