Petrică Vlase, titlu onorific de 1.000 euro în plic din partea Consiliului Județean Bacău. Din Laudatio
Laudatio maestrului coregraf Petrică Vlase, în plenul ședinței de Consiliu Județean Bacău, cu 1.000 euro în plic. Pe lângă Dragoș Benea,
președintele CJ, mai mulți consilieri și-au manifestat cu entuziasm și la scenă deschisă aprecierea față de liderul Ansamblului „Busuiocul”. Acesta a împărtășit din pățaniile întâmplate de-a lungul directoratului: „(…) eram la Abu Dhabi, (…) La Moscova, acum doi ani, (…) La Sankt Petersburg (…)”. Și pentru că atmosfera era una euforică, s-a spus și lucrurilor pe nume: ,,Ansamblul „Busuiocul” este un colectiv artistic pe care-l cunoaște toată lumea.”
„Nu aș vrea să fac această formalitate de a citi expunerea de motive, pentru că motivele pentru conferirea acestui titlu de cetățean de onoare nu încap în expunerea de motive și s-a mai discutat despre valoarea și personalitatea academicianului Solomon Marcus. Cred că e no comment pe acest subiect. Dacă sunt observații? Nu? Mulțumesc Comisiei de Cultură pentru această propunere. Supun aprobării. Decernarea va avea loc la Zilele Centrului Internațional „George Apostu”, în octombrie.” Atât a fost, sec, momentul în care Consiliul Județean a conferit titlul de cetățean de onoare academicianului băcăuan Solomon Marcus. De fapt, era liniștea dinaintea furtunii de elogii. Urma votarea proiectului prin care maestrului coregraf Petrică Vlase i se acorda Diploma de Excelență și 1.000 euro în plic.
De data aceasta, entuziasmul a fost atât de mare, încât Dragoș Benea, președintele CJ, a dezvăluit faptul că recunoașterea față de academicianul Solomon Marcus este aproximativ similară cu cea pentru maestrul coregraf.
______________________________________________________________________________________
Ca o precizare necesară, în forma unei opinii și după mai mult de patru ore de discuții cu academicianul Solomon Marcus, consider cel puțin deplasată expresia nefericită aleasă de Dragoș Benea și lăutărismul momentului.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
„O distincție aproximativ similară – premiu de excelență domnului Petre Vlase, maestru coregraf. Doamna Marchiș, membră a Comisiei de Cultură, mi-a răpit dreptul de a citi expunerea de motive, propunându-l pe domnul Enășoae, în calitate de selecționer al domnului Vlase, acum 40 ani. (val de râsete – n.r.) L-a selecționat, l-a recrutat, l-a identificat, l-a descoperit. O să ne spună amândoi. E recrutare sau descoperire?” a întrebat Benea.
Ana Marchiș, consilier județean PSD, realizând că directorul Ansamblului „Busuiocul” și-a făcut treaba la locul de muncă, a considerat că se impune acordarea unei diplome de excelență, pentru că, nu-i așa, imprimanta are toner și hârtie.
„La Ansamblul „Busuiocul” am găsit o situație foarte bună, o dotare deosebită, prilej cu care întreaga comisie a fost de acord să propunem Consiliului Județean să acordăm maestrului coregraf Petre Vlase, manager al Ansamblului Folcloric „Busuiocul”, această distincție. Domnul Enășoae, care spune că-l cunoaște de 40 ani, va prezenta câteva probleme,” a pasat ștafeta Marchiș, interceptată însă de entuziastul Dragoș Benea, care a ținut să evidențieze evidentul.
„Înainte de a-i da cuvântul domnului Enășoae… evident că tot ce este acolo este rodul muncii colectivului de acolo, a domnului Vlase, care conduce acest colectiv, și a suportului pe care l-a avut din partea Consiliului Județean de-a lungul timpului, dar acolo putem vorbi, mai mult decât în alte locuri, de chibzuință și de dedicație, pentru că nu au fost sume impresionante, dar cu chiverniseală lucrurile arată bine. Domnule Enășoae, vă rugăm să prezentați motivele,” – președintele CJ.
Petru Enășoae, consilier județean: „Ce nu s-a spus în aceste materiale (despre Petre Vlase – n.r.): nu s-a spus că lui Petre Vlase nu-i place improvizația, nu renunță atunci când își propune ceva. Aș evoca aici dorul lui, care s-a realizat, de a se perfecționa la cel mai înalt nivel… singurul maestru coregraf la nivel de județ. Nu invocă meritele sale în exclusivitate. El are un spirit foarte înalt de echipă. Aș invoca aici familia lui. Familia Vlase reprezenta o cincime din dansatorii de la ansamblu: el, soția, frate, copii.” (exprimarea aparține autorului discursului, fără intervenții la momentul transcrierii – n.r.)
Panegiricul închinat unicului maestru coregraf din județ a continuat cu profesorul Vasile Cautiș, consilier județean PSD: „Cu Petrică sunt prieten și mă cunosc de mai bine de 40 ani, mai mult decât Enășoae (!!). Am lucrat împreună, eu în calitate de director de Cămin cultural la Valea Seacă, dânsul la forul județean care diriguia activitatea culturală în județ. Am admirat, în mod deosebit, spiritul de echipă, dar și rigurozitatea pe care o avea în ceea ce făcea.”
Dumitru Brăneanu, consilier județean: „Legat de Petrică Vlase, dânsul face parte din specia aceea de oameni care își transpun visele în idei și ideile în realitate. E meritul incontestabil al domniei sale că ansamblul există până astăzi.”
Maestrul Vlase: „Toate femeile erau arestate, pentru că nu e voie să se dezbrace în aer liber, dumneavoastră sunteți favorizate”
Copleșit de vorbele frumoase, Petrică Vlase a simțit nevoia unor precizări incluse în discursul său de primire a Diplomei de Excelență: „Acum aproape 20 de ani, am cumpărat o mașină de cusut casnică și o croitoreasă (!?), iar acum avem o croitorie completă, cu 16 mașini de cusut și trei croitorese. Am făcut costume pentru tot ansamblul și am vândut de cel puțin 5 miliarde (500.000 lei – n.r.). (…) ne-au copleșit tot felul de samsari care vin peste noi la spectacole, iar primarii plătesc sume imense.”
Simțindu-se confortabil între prietenii de-o viață, maestrul a împărtășit din experiența directoratului momentele cu haz: „Ca să vă spun două pățanii: eram la Abu Dhabi, la un spectacol, într-un parc imens, am început spectacolul și ne-am dat seama că erau numai bărbați. Toate fetele erau arestate pentru că nu-i voie pentru femei, dumneavoastră sunteți favorizate (către doamnele din Consiliul Județean – n.r.), să se dezbrace în aer liber.
La Moscova, acum doi ani, ne-au pregătit… (neinteligibil- n.r.).
La Sankt Petersburg (…).
V-am povestit aceste lucruri ca să vedeți că Ansamblul „Busuiocul” este un colectiv artistic pe care-l cunoaște toată lumea.”
Direct de la Plenara Comitetului Central: „Aș vrea să informez Consiliul Județean că în toate unitățile pe care le-am vizitat am găsit o situație corespunzătoare și o preocupare sporită…”
Ana Marchiș și Vasile Cautiș, declarații complete.
Ana Marchiș: „Vreau două fraze, dacă-mi permiteți. Consilierii din cadrul Comisiei de cultură ne-am deplasat în lunile anterioare în majoritatea unităților de profil care sunt subordonate Consiliului Județean și am ținut acolo ședințele de comisie. Ne-am informat cu privire la activitatea acestor instituții, am stat de vorbă cu conducerile unităților, am întrebat și asupra unor neajunsuri, greutăți cu care se confruntă. Aș vrea să informez Consiliul Județean că în toate unitățile pe care le-am vizitat am găsit o situație corespunzătoare și o preocupare sporită din partea managerilor care coordonează aceste instituții. La Ansamblul „Busuiocul” am găsit o situație foarte bună, o dotare deosebită, prilej cu care întreaga comisie a fost de acord să propunem Consiliului Județean să acordăm maestrului coregraf Petre Vlase, manager al Ansamblului Folcloric „Busuiocul”, această distincție. Domnul Enășoae, care spune că-l cunoaște de 40 de ani, va prezenta câteva probleme.”
Vasile Cautiș: „Cu Petrică sunt prieten și mă cunosc de mai bine de 40 ani, mai mult decât Enășoae. Am lucrat împreună, eu în calitate de director de Cămin cultural la Valea Seacă, dânsul la forul județean care diriguia activitatea culturală în județ. Am admirat, în mod deosebit, spiritul de echipă, dar și rigurozitatea pe care o avea în ceea ce făcea. Pe lângă unele calități de dansator, domnia sa a fost și este un mare căutător de folclor, de obiceiuri, din zona noastră, din zona specifică județului Bacău. Îmi aduc aminte că ne-am prezentat cu acea nuntă țărănească (…). Cu acestea, modul în care a reușit să le găsească, a adus faima județului Bacău, a prezentat județul Bacău pe plan internațional și de ce nu se vorbește în lume de Ansamblul folcloric „Busuiocul”.”