Planul electric si amenajarea electrica este importanta intr-o locuinta!

Ca parte a procesului de constructie a casei, trebuie sa luati in calcul o varietate de consideratii, inclusiv:

-Planificare arhitecturala;

-Solutii sanitare;

-Materiale de constructii;

-Si, desigur, planul electric al viitoarei case.

Planul electric este o parte esentiala a planului de locuinte, deoarece afecteaza functionalitatea aparatelor si accesoriilor. Saptamana aceasta, va vom prezenta cateva considerente electrice pentru noua constructie. Iluminatul este o parte importanta a designului interior al viitoarei case.

Cu toate acestea, unii oameni se pot concentra mai mult pe aspecte precum mobilierul, modelele de pereti si alte elemente de design. Nu uitati ca iluminatul este o parte la fel de importanta a designului unei case, ca si decorul sau schema de culori.

In procesul de constructie, planul de design interior al casei voastre ar trebui sa se integreze perfect cu planul sau electric. In centrul planului electric ar trebui sa fie amestecul perfect de functionalitate si estetica. Nu trebuie sa sacrificati un aspect pentru celalalt pentru a realiza viziunea pe care o aveti pentru designul casei voastre.

In ceea ce priveste asigurarea faptului ca casa voastra are un sistem de iluminat practic si bine proiectat, trebuie sa ne asiguram, de asemenea, ca amplasarea comutatorului  de lumina este practica.

Un intrerupator de lumina este unul dintre corpurile cele mai frecvent utilizate in casa si doar atunci cand nu functioneaza conform intentiei, ne gandim cu adevarat la el.

Poate unul dintre cele mai folosite intrerupatoare de lumina se gaseste in dormitor.

Avand in vedere timpul petrecut in dormitoarele noastre, amplasarea atat a luminilor, cat si a intrerupatoarelor ar trebui sa fie in pozitii practice. Multi oameni aleg sa instaleze intrerupatoare duble de lumina in camera – langa usa si langa pat – oferind confort total din aproape orice locatie din camera.

Mai multe sfaturi pentru amplasarea comutatorului de lumina:

– Comutatoarele ar trebui sa fie pe partea opusa balamalelor unei usi (are sens, nu?);

– Luati in considerare amplasarea unui intrerupator in afara usii si nu in interior;

– Daca construiti o casa noua, ganditi-va la cum doriti sa aranjati mobilierul.

Similar cu cazul amplasarii comutatorului casei, amplasarea punctelor de alimentare in jurul casei  ar trebui luata in considerare si in timpul procesului de planificare si proiectare.

Casele de astazi sunt mai conectate electronic decat oricand, asa ca este important sa planificam strategic unde sunt instalate punctele de alimentare.

La instalarea punctelor de alimentare, amintiti-va intotdeauna ca designul si functionalitatea pot (si ar trebui) sa mearga mana in mana.

Sufragerie

Petrecem atat de mult timp in aceasta camera si, ca atare, necesita puncte de alimentare din mai multe motive. Un loc bun pentru a lua in considerare instalarea punctelor de alimentare este in spatele sau langa canapea: le puteti ascunde vizual fara a le afecta functionarea.

Dormitor

Un alt exemplu evident este instalarea punctelor de alimentare langa patul vostru. Cei mai multi dintre noi ne conectam lampile si dispozitivele in timp ce ne aflam in dormitor. Luati in considerare cate dispozitive aveti, deoarece acest lucru va poate ajuta sa decideti cate puncte de alimentare pot fi instalate in siguranta langa patul vostru.

Holul

Multi oameni uita de hol si nu pot sa-l considere o „camera” a casei. Tineti minte cum doriti sa iluminati acest spatiu – veti instala un corp de fixare pe tavan sau va veti baza pe o lampa sau pe ambele? Daca doriti o lampa (sau un modem de internet etc.), veti avea nevoie de un punct de alimentare! Amenajarea casei este un efort important!

Tehnologia este prezenta in case acum mai mult ca niciodata. Revolutia digitala a crescut – daca va uitati suficient de bine, puteti gasi o versiune electronica a aproape orice. Si odata cu aceasta dezvoltare a tehnologiei vine si o adaptare necesara in case pentru a oferi mai multa energie pentru alimentarea acestor dispozitive. O casa cu un numar traditional de prize ar putea sa nu poata oferi suficiente puncte de conectare pentru a se potrivi cu cantitatea de lucruri care necesita incarcare.

In acelasi mod ca si primul motiv, adaugarea de prize ofera mai multe locuri pentru conectarea dispozitivelor. Cand au locuri permanente si usor de accesat la curent, puteti reduce cantitatea de prelungitoare intinse peste podea. Mentine casa mai ordonata si imbunatateste aspectul general.

Exista si alte locuri decat camera de zi pentru a adauga si prize. Aveti nevoie de ele in bucatarie si baie, locuri in care lipsa prizei va poate obliga sa intindeti cablurile peste sau in apropierea locurilor cu apa curenta – un pericol foarte mare pentru siguranta. Daca aparatele au surse de alimentare aproape de ele, nu va expuneti acest risc.

Adaugarea de prize va asigura ca nu trebuie sa rearanjati mobilierul pentru a sapa pentru acea priza ingropata undeva sub un covor sau sa fiti fortat sa conectati incarcatorul telefonului in toata camera, deoarece nu exista niciunul aproape de scaunul  preferat.

Este imperativ sa aveti suficiente prize in casa in zilele noastre. Marea majoritate a romanilor au smartphone-uri, iar odata cu asta vine si nevoia de a le alimenta frecvent. Cand va luptati cu fiecare membru al familiei pentru spatiu de priza, ar putea fi timpul sa va ganditi sa adaugati mai multe. Daca aveti o casa mai veche, probabil ca nu sunt suficiente pentru a alimenta tot ceea ce are nevoie constanta de electricitate – adaugarea de prize ofera confort, comoditate si siguranta.

Alegeti, asadar, prizele si intrerupatoarele, cu grija pentru siguranta si confort.