Primăria Bacău către Habitat for Humanity: „Nu poți construi eludând prevederile legale”

Proiectul Big Build se amână. Decizia a fost luată din cauza faptului că șantierul nu are autorizație de construire. După cum a dezvăluit Bacău Info, nu a existat

autorizație de construire nici în prima etapă, când s-a făcut organizarea de șantier și au muncit voluntari la fundațiile caselor.

Habitat for Humanity a informat acum, printr-un comunicat de presă, că lucrările la proiectul Big Build din cartierul Izvoare au fost sistate pe termen nedeterminat. Practic, reprezentanții asociației recunosc că nu au avut niciodată documentația solicitată de legislația în vigoare. Însă, printre rânduri, aruncă pisica moartă în curtea Primăriei. Nici măcar în ceasul al doisprezecelea nu recunosc că au încălcat legea atunci când au desfășurat prima etapă a proiectului, cea cu organizarea de șantier și cu construirea fundațiilor, la care au participat 400 de voluntari. „Amânăm evenimentul programat pentru perioada 3-7 octombrie și continuăm procesul de autorizare. Împreună cu echipa din regiunea EMEA și cu autoritățile locale vom depune toate eforturile pentru a putea construi locuințele sociale de care este atât de multă nevoie în Bacău. Având administrația publică locală ca partener, Habitat for Humanity România a avut toate motivele să creadă că va obține autorizația de construcție la timp. Schimbări în administrație și legislative au făcut imposibilă derularea evenimentului. După acordarea terenului prin Hotărâre de Consiliu Local, Habitat for Humanity România a făcut toate eforturile să schimbe funcționalitatea industrială a terenului alocat de municipalitate în cea rezidențială. În lumina acestor schimbări, singura soluție este amânarea evenimentului de construcție accelerată până la obținerea autorizației de construcție”, se precizează în comunicat.

Optimiști, dar în afara legii

Interesant este că, acum câteva zile, Loredana Modoran, PR-ul asociației, se arăta foarte optimistă că se vor rezolva toate documentele. Ceea ce omit cei de la Habitat for Humanity să spună este faptul că s-au depus documentele pentru obținerea autorizațiilor abia după ce prima etapă a proiectului a fost încheiată. În plus, Modoran n-a arătat care fragment din lege permite realizarea fundațiilor. Am luat legătura telefonic cu PR-ul Habitat, după primirea comunicatului, și am întrebat-o din nou despre articolul de lege. „Domnule Avram, îmi cer scuze, nu pot vorbi prea mult la telefon, trebuie să intru într-o ședință”. Așa a sunat explicația.  

Primăria Bacău: „Legea e obligatorie și pentru Habitat for Humanity”

De partea celalaltă, autoritățile spun că vor fi partenere în proiect atâta vreme cât se respectă legislația. „Proiectele derulate în Municipiul Bacău, în care Primăria este partener cu diverse ONG-uri sau asociații, se întemeiază pe respectarea întocmai a legislației în vigoare, inclusiv în domeniul construcției de locuințe. Ceea ce este opozabil și obligatoriu, în materie de legalitate, pentru fiecare cetățean al Municipiului Bacău, este opozabil și obligatoriu și pentru o organizație, fie ea și Habitat for Humanity. Nicăieri în lume nu poți construi eludând prevederi legale exprese. Siguranța în construcții nu este un subiect facultativ. Când discutăm despre un imobil în care vor locui oameni trebuie respectată legislația în materie, cu girul instituțiilor de resort (Inspectoratul de Stat în Construcții, Inspectoratul pentru Situații de Urgență etc). Cetățenii trebuie să aibă garanția că sunt în deplină siguranță în imobilul în care vor locui. Ne exprimăm întreaga disponibilitate pentru ca proiectul derulat de Habitat for Humanity în Municipiul Bacău să se desfășoare, dar într-o deplină stare de legalitate”, se precizează într-un comunicat al Primăriei.

Sursa foto: habitat.ro