Primăria RUBEDENIILOR
Legea este respectată din doi în doi la Consiliul Local Oneşti. Din dorinţa administraţiei Neghină de a prelua cu orice preţ Casa de Cultură a Sindicatelor, consilierul PPDD Vasile Budugan este dispus să încalce legea. Plângerea prealabilă înaintată de directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, prin care solicita anularea Hotărârii de Consiliu Local, în mod normal, trebuia să fie analizată în cadrul şedinţei Comisiei pentru administraţie publică şi juridică. Conform consilierului local PNL Mihai Şova, membru în aceeaşi comisie, şedinţa nu ar fi avut loc. Citiţi în continuare dialogul halucinant
pe această temă.
Mihai Şova: Când s-a discutat în Comisia juridică, pentru că nu-mi aduc aminte să fi discutat această solicitare?
Vasile Buzdugan: Păi dacă nu aţi fost!
Mihai Şova: Dar când aţi convocat şedinţa?
Vasile Buzdugan: Azi dimineaţă.
Mihai Şova: Această plângere trebuia discutată în cadrul Comisiei Juridice. Dacă spuneţi că aţi avut şedinţa, să ne puneţi la dispoziţie procesul verbal.
Vasile Buzdugan: O să vi-l dau…
Subliniem faptul că şedinţa extraordinară a Consiliului Local a avut loc luni, 21 iulie, la 10.00, iar documentele aferente au fost publicate sâmbătă, 19 iulie. Conform consilierului Buzdugan, şedinţa Comisiei pentru administraţie publică şi juridică ar fi avut loc luni dimineaţa înainte de ora 10.
Conducerea Casei de Cultură cere anularea hotărârii Consiliului Local
Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Theodor Adobricăi, solicită Consiliului Local Oneşti anularea hotărârii prin care aleşii au votat demararea procedurilor de preluare a imobilului din strada Culturii nr. 1.
În textul plângerii prealabile se specifică faptul că „hotărârea încalcă normele de procedură privind adoptarea ei. Astfel, (…) se impune în cazul acestei hotărâri o majoritate calificată de două treimi. Ori, din cuprinsul acesteia, nu rezultă, ceea ce atrage nulitatea actului adoptat. În al doilea rând, apartenenţa la domeniul public a unui bun, potrivit art. 119 şi art. 120, are în vedere acele bunuri care au fost dobândite sau construite din investiţii proprii şi nu bunuri asupra cărora o terţă persoană invocă un drept de proprietate.” În continuare, se spune că textul de lege invocat în demersul Primăriei Oneşti „nu este aplicabil în susţinerea deciziei de dobândire a imobilului CCS, deoarece competenţele vizează dreptul de administrare, care este o instituţie autonomă de dreptul de proprietate şi care în speţă aparţine CCS.”
Mai mult, directorul CCS acuză interpretarea şi aplicarea eronată a legii de către Primăria Oneşti: „Invocarea acestui text legal pleacă de la interpretarea şi aplicarea greşită a art. 5 din OUG 118/2006. Potrivit art. 11, alin. 2 din Lg292/2003, CCS este instituţie de interes public, având personalitate juridică, care funcţionează în Municipiul Oneşti în subordinea sindicatelor care compun ANCCSR. În acelaşi sens este şi art. 10 din OUG 118/decembrie 2006, care a abrogat Lg 292/2003, coroborat cu art. 2, alin. 1, care stabileşte că aşezămintele culturale pot fi instituţii publice sau persoane juridice private, cum este cazul CCS Oneşti, şi care au un patrimoniu propriu. Ori, art. 5, alin. 1, invocat de către instanţa de fond, se referă la acele aşezăminte-publice care sunt constituite de către organe ale administraţiei centrale sau locale şi sunt de interes central sau local.”
Buzdugan insistă cu festivalul Ti Amo
„Deci …” ia cuvântul avocatul Buzdugan, „grupul consilierilor PP (PPDD, n.r.), în urma consultărilor, a hotărât ca acest proiect să treacă, dar cu respingerea plângerii prealabile făcută de domnul Adobricăi. Rog consilierii din dreapta şi din stânga mea, ca să nu mai am surprize ca la şedinţele anterioare, să gândească foarte bine când dau votul pentru respingerea acestei plângeri. Casa de Cultură este un obiectiv important al Municipiului, trebuie să rămână a oraşului şi să nu lăsăm acest obiectiv important la cheremul unei singure persoane, care are în spatele său votul consilierilor PNL. De aceea, eu vă rog frumos, cei din dreapta şi din stânga mea, să mergeţi cu respingerea plângerii formulate de domnul Adobricăi, care nici în ziua de azi nu a fost în stare să aducă la cunoştinţa primarului modul cum a cheltuit banii la festialul Ti Amo.”
Dincolo de faptul că pledoaria consilierului Buzdugan a fost una mincinoasă (dacă majoritatea primarului Neghină era prezentă la ședință, ca atunci când a votat zecile de mii de euro pentru raliuri, nu era nevoie de votul PNL), acesta a invocat din nou problema cheltuirii fondurilor alocate de Primăria Oneşti în vederea desfăşurării festivalului Ti Amo. Pare-se că diversiunea administraţiei Neghină cu privire la justificarea modului în care au fost cheltuite fondurile de către CCS nu a ţinut. De ce până acum Primăria Oneşti nu a sesizat aceste probleme, acest tratament aplicat participanţilor la festival, în condiţiile în care abordarea conducerii CCS a fost aceeaşi şi în 2013 şi în alţi ani?
Din nou, consilierii PNL subliniază că sunt două lucruri total diferite. „Sunt de acord cu domnul Buzdugan, că directorul Adobricăi trebuie să facă o justificare pentru suma primită,” consideră Mihai Şova. ,,Dar una-i una, alta-i alta. Un lucru este să justifice cheltuielile şi alta e să muţi un obiectiv dintr-un patrimoniu în altul. Şi eu sunt de acord ca acest imobil să fie în grija Primăriei, dar să fie preluat în condiţii legale. Eu nu reţin convocarea şedinţei la Comisia Juridică ….” Se repede Buzdugan: „Aţi votat dumneavoastră, toţi liberalii, data trecută, să se respingă proiectul domnului primar.”
Proiectul de respingere a plângerii prealabile formulate de conducerea CCS nu a trecut din cauza neîntrunirii voturilor a două treimi din consilierii locali în funcţie.
Fiul lui Buzdugan, arhitectul şef al Primăriei
Ne-am întrebat ce-l mână în luptă, alături de primarul Neghină, pe consilierul Vasile Buzdugan. În ultima perioadă şi, în special, pe tema preluării Casei de Cultură, populistul avocat „aruncă” cu legea în adversari, se răsteşte la cei care nu sprijină proiectele primarului şi este dispus să încalce legea. Sursele bacauinfo.ro vorbesc despre fiul consilierului Buzdugan, care ar fi câştigat concursul de arhitect şef al Primăriei Municipiului Oneşti. Confirmarea a venit, în final, în urma discuţiilor cu primarul Neghină şi cu Vasile Buzdugan.
„Pentru că e vorba de un post de funcţionar public, concursul a fost ţinut la Bucureşti. Îl cheamă Buzdugan şi Cristi sau Claudiu… nu, nu ştiu, îmi scapă,” se eschivează Neghină. „Încă nu a început lucrul, de la 1 august parcă începe.” Arhitectul şef al Primăriei Municipiului Oneşti aşteaptă ordinul de numire în funcţie din partea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, ne-a spus Buzdugan.
Marius Munteanu