Primarii, cuvânt decisiv în nominalizarea candidaților pentru Parlament

Asociației Comunelor, primarul comunei Ibănești, județul Botoșani, Romică Magopeț propune ca listele „să fie validate de primarii și Delegațiile Permanente ale fiecărei structuri politice”. Ideea este însă mult mai „profundă”, a declarat Magopeț pentru bacauinfo.ro. Acesta care își dorește ca, în viitor, toți primarii să fie constituiți într-o Asociație, să fie apolitici, iar la momentul desemnării candidaților pentru Parlament edilii să aibă un cuvânt de spus, prin vot, asupra tuturor propunerilor partidelor.

Președintele Asociației Comunelor este de părere că doar prin votul primarilor comunitățile vor putea fi reprezentate în Parlament de oameni conectați la nevoile lor, cu atât mai mult cu cât problemele se țin lanț iar rezolvarea lor prin inițiative legislative întârzie să apară.

Am avut o ședință de Colegiu Prefectural și am discutat foarte multe lucruri legate de câteva inițiative legislative care ar trebui promovate în perioada următoare, având în vedere că administrațiile locale sunt subjugate de exemplu de cei la E-ON. Pe zona secetei trebuie inițiate foarte multe proiecte legislative, mai  sunt probleme legate de pază etc. Particularitățile sunt de la zonă la zonă și instituțiile statului nu pot să inițieze proiecte legislative, de aceea este absolut necesar ca aceste proiecte să fie inițiate de parlamentari.  Având în vedere experiența anilor precedenți, prin care parlamentarii ajung prin alte metode, mai puțin corecte și transparente, și sunt promovate persoane mai puțin pregătite, care au dorință de implicare numai la început de mandat, după care aceasta scade vertiginos, atunci lucrurile sunt dificile pentru cetățeni și o perioadă de patru ani merg într-o direcție total eronată. De aceea este nevoie de oameni competenți. Având în vedere că noi, primarii, trecem printr-un sufragiu popular, un vot uinominal foarte clar, tot la fel este nevoie ca asumarea candidaților pentru Parlament să se facă printr-o validare a Delegațiilor Permanente ale fiecărei formațiuni politice, iar primarii să fie cei care îi votează pe parlamentari și nicidecum de a veni printr-o propunere sau printr-o susținere mai puțin corectă de la centru, pentru că nu cei din zona centrală știu ce este bine pentru comunitățile locale” – a declarat Romică Magopeț.

Propunerea  primarului din Ibănești vine chiar în perioada în care liderii de la centru ai principalelor partide – PSD și PNL – nu mai contenesc în a transmite că listele vor fi compuse din candidați unul și unul, că se va ține cont de criteriile de integritate, de activitatea în Parlament, de activitatea din Colegii, de profesiile și competența potențialilor candidați.

La nivel declarativ tot partidul este implicat în desemnarea candidaților, dar eu vorbesc de profunzime, dacă vobim doar de consultări… nu sunt suficiente. Este necesar un vot care să arate fără niciun fel de dubiu persoanele care trebuie să candideze și nicidecum delegațiile permanente la nivel central. Criteriile de integritate sunt suficiente, sunt corecte, dar trebuie și aplicate” – a mai declarat primarul.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, declara vineri, 5 august, după Comitetul Național Executiv al partidului, reunit la Vaslui, că listele vor conține „oameni tineri și bine pregătiți ca la alegerilor locale”, că se va ține cont de Codul de Integritate,  de prezență, de activitatea în Parlament și de activitatea din Colegii în cazul celor care ocupă și acum funcții în Legislativ, că nu va trimite niciun candidat de la București și că „toți candidații vor fi din Organizația respectivă”.

Afirmația lui Dragnea „liste cu oameni tineri și bine pregătiți ca la locale” nu poate însă decât să stârnească indignare într-un județ ca Bacăul, în care a putut candida și câștiga Primăria Sascut de acum legendarul Ioan Răuță.

Dinspre PNL, purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu transmite mesaje de reînoire a gărzii și vorbește de criterii de integritate, însă la firul ierbii unii sunt descurajați.

Cred că peste vreo 20 de ani o să asculte și de propunerile primarilor cineva. Deocamdată, hai să fim realiști și să spunem lucrurilor pe nume, sunt alte criterii, nu suntem noi în măsură să stabilim și să mergem pe corectitudine, mai trebuie să curgă apă multă pe Siret. Nici în 2016 primarii nu vor avea niciun cuvânt de spus în redactarea listelor, sunt alte criterii pe care ei le știu mai bine și le respectă cu sfințenie, asta-i culmea. Eu consider că dacă primarii ar avea un cuvânt de spus s-ar înregistra și schimbări în bine, când un primar are un cuvânt de spus să-l spună cu responsabilitate nu la comandă s-ar schimba multe în România, dar mai avem de așteptat” – a declarat primarul comunei Buhoci, Cristian Iștoc.

Ioan Bujor, primarul comunei Dofteana, e mai optimist.

„Este bună ideea ( primarului Romică Magopeț – n.red.) și probabil se va face o ședință și, dacă propunerile Biroului Permanent Național se vor vota prin vot secret, cu adevărat noi îi vom vota pe cei care să ne reprezinte în Parlamentul României. (…) Un astfel de vot ar fi foarte bun, pentru că noi ar trebui să clarificăm locurile între ei. Dacă vine o listă de 20 de parlamentari și noi suntem la nivel de județ Bacău în jur de 50 de primari PSD, în situația asta noi le vom fixa locurile în funcție de cel care muncește, cel care este cel mai bun, cel care este curat din toate punctele de vedere. De la Biroul Permanent Național, dacă va fi transparență maximă, va veni o listă, iar aici se vor face alegeri și dacă votul va fi secret, cum a fost la alegerile locale când n-au mai fost dubii în ceea ce privește situația asta, s-o votat pe cine o dorit și pe cei care pot reprezenta, eu cred că va fi un lucru bun. Poate cei care vin de la București la ora actuală sunt parlamentari în funcție, vin cu aceeași influență, punându-se pe liste după cum gândesc ei, dar în momentul supunerii la vot… îi cunoaștem, cei care avem o istorie de câteva mandate în spate, știm cine sunt cei care vor să te ajute și cei care vin numai o dată la patru ani pentru vot și după aceea nu-i mai vezi. Nu știu dacă se va putea aplica acest vot din toamnă. V-am spus, dacă există transparență totală, cum a fost la alegerile locale, cred că această idee va putea fi implementată,” – a declarat Bujor.

Contactat pentru un punct de vedere referitor la subiect președintele executiv al PSD, Gabriel Vlase nu a răspuns apelurilor, surse din PSD au precizat însă că „în general se ține cont de părerea primarilor”, ceea ce a declarat și președintele PNL Bacău, Ionel Palăr.

Fiecare partid își va stabili criteriile lui de a-și desemna candidații pentru parlamentare. Legat de ceea ce se întâmplă nu numai la Ibănești, ci în mai multe localități din țară și probabil și la alte partide, la Bacău, toți primarii liberali au fost cooptați în Biroul Politic Județean. Din momentul în care am fost desemnat președinte unic, am luat decizia de a coopta toți primarii din județ în BPJ, deci obligatoriu toate deciziile care vor fi luate în Partidul Național Liberal la Bacău se va ține cont și de părerea primarilor. (…) Un vot? Nu putem reinventa organismele de conducere, există organisme statutare, iar din acest organism statutar care se cheamă Biroul Politic Județean, fac parte absolut toți primarii care, dacă vor fi prezenți, vor vota. (…)„Primarilor poate le e greu sä creadä pentru cä pana acum nu s-a întâmplat lucrul asta. Domnul primar (Iștoc – nota red.) a fost sincer, pentru că până acum nu s-a întâmplat acest lucru, pentru că din BPJ făceau parte maxim 2-3 primari, acum toți primarii vor lua parte la decizii. E justificat să gândească așa, pentru că până acum nu au luat parte la decizii”.

În aceste condiții, pe termen lung, primarul Magopeț visează ca primarii să fie apolitici și să decidă ei prin vot candidații tuturor partidelor pentru Parlament.

Ar fi foarte frumos dacă s-ar întâmpla, dar ca prim pas ar fi bine ca primarii din cadrul fiecărui partid să valideze candidații lor. Printr-un plen ar fi modul ideal. Ideea e profundă dar trebuie realizată etapizat.  Dorința și propunerea mea este ca pe viitor primarii să facă parte dintr-o Asociație a primarilor și să candideze în mod individual, fără apartenență politică, iar ulterior candidații propuși pentru Parlament să treacă prin votul Asociației. Ideea este profundă, dar de viitor, avangardistă. Interesele politice  vor fi foarte mari și nu știu cum vor privi conducerile județene și centrale, pentru că primarii au un rol foarte important. Dacă parlamentarii vor fi votați în viitor de această Asociație a primarilor apolitici, numai așa se vor dezvolta localitățile și numai așa vor fi promovați oamenii competenți și plini de calitate. De asta avem nevoie, altfel mergem într-o direcție mai puțin corectă și atunci vor fi propuse tot la fel persoane care nu știu dacă vor avea ca prioritate dezvoltarea comunităților sau a-și rezolva anumite probleme, iar lucrul ăsta trebuie să se stopeze” – și-a dezvoltat ideea primarul din Ibănești.