Primarul din Letea Veche și administratorul public știu cum se câștigă un proces : „O să trebuiască să daţi o declaraţie notarială […] o fac eu”. STENOGRAME.

Primarul comunei Letea Veche şi administratorul public al Primăriei știu cum

se câștigă un proces și ce trebuie făcut pentru ca un martor să-și schimbe declarația. Mai puţin voalat, Petru Dochiei (în biroul său) i-a dat de înţeles martorului în proces că dacă nu-şi schimbă declaraţia, dacă nu spune „adevărul, exact cum a fost (…) Statul e întotdeauna cel care câștigă”. Viorel Hotea, în dubla calitate de administrator public al Primăriei şi de martor în acelaşi proces, i-a spus martorului, în biroul său: „O să trebuiască să daţi o declaraţie notarială… Nu pot să cer reaudierea dumneavoastră în recursul care am să-l fac eu. (…) O fac eu. O să trebuiască să daţi o declaraţie notarială şi mă gândesc cum să sune acea declaraţie, ca să fie şi în interesul meu, să fie şi în interesul dumneavoastră.” 

Martorul în cauză a depus mărturie într-un proces în care părţi în dosar erau primarul Petru Dochiei, Primăria Letea Veche şi Sorin Muntianu, fost angajat al Primăriei. Acesta din urmă a contestat decizia primarului prin care i-a fost redus salariul. Declaraţia martorului, domiciliat în satul Letea Veche, a susţinut şi confirmat apărarea lui Sorin Muntianu. Primăria Letea Veche a pierdut procesul, iar decizia primarului Dochiei a fost declarată nulă.

Intenţia conducerii Primăriei ar fi fost să facă recurs. Pentru a întoarce decizia instanţei, primarul şi administratorul public știau că e nevoie de schimbarea declaraţiei martorului din apărarea lui Muntianu. Stenogramele discuţiilor purtate între martor, soţia sa, pe de o parte, şi Petru Dochiei şi Viorel Hotea, pe de altă parte, arată presiunea la care a fost supus martorul pentru a-şi schimba declaraţia.

  • Click to open image! Click to open image!
  •  

 

Citat la sediul Primăriei sub pretextul clarificării situaţiei cu privire la valabilitatea autorizaţiei de construcţie şi realizarea lucrărilor la casa proprietate privată, martorul s-a trezit în faţa unei avalanşe verbale din partea primarului Dochiei. Ilegalitate!!! Totală!!! Așa-i zice… Da!?… Nu?! Autorizație de construire pe mansardă… Așa-i?! Nu?! Ia uitați aici… Construire parter, împrejmuire teren la limita cu… zidărie. Da?! Șarpanta și împrejmuire. Dumneavoastră la fața locului ce aveți?! Etaj!”

Martorul răspunde că nu. Nu s-a construit niciun etaj. Lucru uşor verificabil.

Dochiei insistă:„Deci nu știți noțiunea de etaj… sau de … iac-așa… Dacă nu cunoașteți noțiunea… îmi pare rău. Noi am fost, am filmat… pe exterior… în mod oficial… nu poate nimeni pe domeniul public să-mi interzică… filmarea unui obiectiv… cu atât mai mult în condițiile în care sunt anumite probleme. Este expirată autorizația de construire plus dumneavoastră construiți în continuare… fără… dumneavoastră… pentru a construi o fosă vă trebuie anumite avize de la mediu. Ceea ce la dvs. fosa este fără fund, fără izolație specială… pe care v-o dă mediul și nu o respectați sub nicio formă… Doi la mână, amplasamentul față de proiect, total diferă… deci… total diferă… dvs. aveți la câțiva metri de la limita proprietății și în realitate este la 40 de metri… 30 de metri. Deci… sunt o grămadă de ilegalități. Spuneți… eu vă ascult… Altfel nu vă invitam.”

Dochiei, în calitate de primar, a fost la faţa locului, a constatat că s-a construit nerespectându-se autorizaţia de construcţie şi nu a luat nici o măsură impusă de lege. Abuz în serviciu? Ba mai mult, declară explicit că „Dosarul este la mine… vi-l arăt… v-am mai zis că nu-și… vă dau să vedeți ce înseamnă noțiunea de casă mansardată… și acum… voi nu ați respectat deloc… deloc, deloc… foarte ușor putem să-ți dau simplu… dăm avize… îți dăm 10 – 12 avize… te-am îngropat de nu-ți mai vii la mine, plus exact în lege, tot ce este… dar eu nu vreau să… vă… asta v-am zis că este foarte greu… Singurul lucru pe care vi-l cer… vreau să spuneți adevărul când o să fiți citați ca martori din nou.”

Dochiei creează din nou contextul favorabil pentru a pune presiune pe martor, pentru ca acesta să-şi schimbe declaraţia. Mie îmi era foarte simplu, spun sincer, și-mi este foarte simplu… nu că îmi era, îmi este foarte simplu… intrare în legalitate… dar te-am nenorocit!… te-am terminat! Deci… te-am terminat… pe lege… deci pe lege… ți-am bloc… ți-am sistat lucrările… și oamenii care îi ai la muncă acolo la negru… vezi că amenda se răsfrânge asupra ta… când vine cineva… oricine vine în control… d-le… nu știu… suntem… poate să fie fratele tău… deci poate să fie fratele tău… ISC… ITM… spune – orice muncă la negru – de la această legislație – de la 10.000 la 50.000 și nu cred că ai nevoie… deci sunt portițe n și n…”

Primarul Dochiei nu încetează cu insinuările: „În condițiile astea… ți-am zis… de suferit, tu ai de suferit… nu eu… deci voi ca familie… eu zic că-i greu în ziua de azi.”

„E foarte urât… oriunde mergeți… să vă faceți probleme cu statul… (neinteligibil)… din start… aveți de pierdut. Nu ia nimeni (neinteligibil)… Statul e întotdeauna cel care câștigă.”

Discuţia dintre martor şi Petru Dochiei a basculat foarte uşor de la problemele pe care le-ar fi avut cu autorizaţia de construcţie la nevoia primarului pentru a obţine de la martor o schimbare de declaraţie. Simpla recunoaştere a unei mărturii mincinoase în faţa instanţei i-ar aduce martorului o perioadă de la 6 luni la 3 ani de închisoare.

D.P. – E majoră problema… și dvs. aţi căzut în… altcineva își face jocul pentru…

M. – Știu… după aia am realizat că…

D.P. – Eu… dacă vreau să-i dau drumul… la modul sincer… fără 4 – 500 de milioane (4 – 50.000 lei – nota red.) n-ai scăpat… E de ajuns 50 de milioane (5.000 lei – nota red.) … deci… pe lege… deci fără să fac nimic altceva… Doi la mână… ai să-ţi spun altă chestie… Declarația care ai făcut-o, ai făcut-o eronat… falsă… pentru că în momentul în care i-ai zis că ai fost să faci nomenclator stradal pe stradă… trebuie să ai deja număr. Noi am fost și am filmat, strada fără număr, fără nimic… deci nu ai nimic acolo.

Am încercat să obţinem un punct de vedere din parte primarului Petru Dochiei, însă acesta a declarat că: „Sunt într-o discuţie acum.” Ulterior, acesta nu a mai răspuns apelurilor bacauinfo.ro.

În prim planul celui de-al doilea episod, se află Viorel Hotea, administratorul public al Primăriei Letea Veche. Acesta, având şi calitatea de martor în proces, a purtat o discuţie în biroul său cu martorul lui Sorin Muntianu, cu acelaşi scop. Să-l determine să-şi schimbe declaraţia şi să stabilească detaliile.

Hotea Viorel (H): Aaaaaaa….Cum facem legal acolo la dumneavostră? Aveţi recepţie până la urmă?

M: Da, am! Am venit cu documente la domn’ primar.

H: Da…

M: O rămas ca să fac o declaraţie. Am stabilit cu dânsul.

H: Da! Aţi stabilit cu dânsul… în dosarul ăla cu Sorin.

M:Da.

H: Aaaaa…Am fost şi eu martor în dosar şi n-am fost în sală. N-am auzit ce aţi declarat. Eu doar nu m-am dus să văd ce aţi declarat. Nu ştiu ce aţi declarat. Dumneavoastă ştiţi ce aţi declarat.

M: Da

H: Aaaaa… Dacă vreţi îmi puteţi spune, dacă nu, eu mă duc la dosar şi văd ce aţi declarat şi atunci…

Atunci, ce se întâmplă? Asta este întrebarea la care nu a răspuns Viorel Hotea, administrator public, pentru că instituţiile abilitate să demareze o anchetă în acest caz au refuzat pe motiv că nu se pot decoda înregistrările, ulterior, că nu are cine să transcrie dialogul dintre părţile implicate (!!!).

S-a merg până într-acolo încât martorul nici nu mai era nevoie să se ocupe de scrierea propriei declarații.

H: Da. Mă gandesc… O să trebuiască să daţi o declaraţie notarială… Nu pot să cer reaudierea dumneavoastră în recursul care am să-l fac eu.

M: Da.

H: O fac eu. O să trebuiască să daţi o declaraţie notarială şi mă gândesc cum să sune acea declaraţie ca să fie şi în interesul meu, să fie şi în interesul dumneavostră.

Viorel Hotea confirmă pentru bacauinfo.ro faptul că a avut un dialog, dar nu-şi aminteşte să-i fi cerut martorului să-şi schimbe / să dea o nouă declaraţie în procesul cu Sorin Muntianu. „Din câte îmi amintesc eu, o astfel de discuţie am avut în particular legată de dosar, dar nu ştiu să-i fi spus treburi de genul pe care mi le spuneţi dumneavoastră acum. Eu încă sunt în concediu. Putem stabili un interviu, vă pot da toate detaliile oricând.”