Primele reacţii ale liderilor politici băcăuani după victoria lui Iohannis: mulţumiri românilor din străinătate şi versuri pentru Dragoş Benea

Agitație firească duminică seară, în jur de 23:00, la

sediul de campanie al Alianței Creștin-Liberale Bacău. Oameni pe-afară, oameni înăuntru; unii, în fața unui televizor în camera din dreapta, alții la caculator, în camera din stânga. Istoviți, ascultau, numărau, chicoteau în fața victoriei lui Klaus Iohannis, care prindea contur. La cald, liderii ACL Bacău au vorbit despre rolul diasporei, despre disperarea PSD.

În acest moment suntem la 49,5 ACL și 51,5 PSD. Introducem în continuare secții de vot. Să sperăm că suntem și noi măcar odată la nivelul mediei naționale.. Cu certitudine vom învinge în municipiul Bacău. Echipa nou înființată s-a rodat, zic eu. A lucrat bine pentru două partide care se întâlnesc pentru o bătălie mare. Am avut un candidat foarte bun, am avut și diaspora care a făcut presiune pe țară, eu cred lucrul acesta. Tinerii de acolo, care au transmis părinților că țara asta merită un alt viitor. Am avut mult prea multe ajutoare, ca să nu fi reușit. La ora aceasta ne bucurăm moderat, dar din datele pe care le avem cred că și dimineață vom fi tot bucuroși” – a declarat copreședinta ACL Bacău, Tudorița Lungu.

După o zi în care a centralizat toatele posibilele abateri de la lege, Cristian Cojocaru, vicepreședintele ACL, a vorbit despre alegeri ca fiind „cele mai grele din ultima perioadă”. „Am simțit disperarea celor de la PSD care, din păcate, au acționat din ce în ce mai mult, consfințind practic cea mai dură și cea mai meschină campanie electorală din ultima perioadă. Rezultatele ni se par extraordinare, ne așteptam în mare parte la ele. Ne bucură în primul rând faptul că municipiul Bacău a demonstrat că este un fief liberal cu adevărat și, bineînțeles, faptul că de astăzi încolo avem, zic eu, o Românie mult mai bună și mai echilibrată.” – a declarat Cojocaru pentru bacauinfo.ro.

Trimiteri la Partidul Social Democrat a făcut și Constantin Drăgănuță: „Este un scor extraordinar de bun la infrastructura politică rămasă. Votul popular e la fel ca și glonțul. A văzut PSD-ul ce înseamnă să dea Ordonanțe aiurea, ce înseamnă să se unească cu tot  felul de partide și partiduțe care i-au mâncat voturile. Asta e, au luat bătaie.

În jur de 23:30, liderii ACL Bacău și simpatizanții și-au cântat victoria în fața Casei de Cultură „Vasile Alecsandri”: „Ale-ale, ale-ale/ Tineretul a votat/ Iohannis a câștigat” și, tot pe note, i-au transmis un mesaj și președintelui PSD Bacău, Dragoș Benea: „Dragoș Benea nici nu știi, cât de mic începi să fii

De obicei mă abțin de la comentarii până nu am rezultatul definitiv și confirmat, dar în cazul de față cred că nu se mai poate întâmpla nimic. Încă de la ora 15:00, când știam că există o diferență foarte mică între Victor Ponta și Klaus Iohannis – era de un singur procent – știam că vom câștiga. Cred că până mâine dimineață diferența dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta va fi mult mai mare. Rezultatul înseamnă o mare responsabilitate pentru Klaus Iohannis și pentru viitorul Guvern. Înseamnă o emoție, o datorie pe care o avem față de diaspora. Cei care au făcut diferența au fost cei din diaspora. Ne-au demonstrat un simț civic ieșit din comun și au fost un exemplu pentru cei din țară” – a declarat senatorul PNL Dragoș Luchian.

La rece, purtătorul de cuvânt al PSD Bacău, Cosmnin Necula a declarat luni pentru bacauinfo.ro că „că cea mai înțeleaptă este decizia pe care au luat-o românii”, iar despre disperarea la care au făcut trimitere reprezentații ACL a declarat că „n-a fost, dar declarațiile s-au apropiat într-adevăr de foarte multe ori de o limită vecină cu paroxismul.

Pe plan local, Partidul Social Democrat a avut un procent peste media națională, de acum încolo rămâne să vedem ce avem de făcut și să respectăm decizia poporului român. Eu nu aș merge atât de departe. Din contra, mi-aș dori să înceteze mi-aș dori să înceteze acestă formă negativă evidentă de politică și de campanie. N-a fost o campanie disperată, dar declarațiile s-au apropiat într-adevăr de foarte multe ori de o limită vecină cu paroxismul. E momentul ca de acum fiecare partid politic să vadă ceea ce are de făcut pentru țară, ce are de făcut pentru electorii săi, să vadă cum îi reprezintă, sub ce formă. Și PSD, și ACL trebuie să învețe foarte mult din lecția dată de popor. Fără îndoială și este evident că decizia cetățenilor României a înclinat balanța în defavoarea noastră, fapt care trebuie să ne pună pe noi pe gânduri. Vor urma o serie de analize să ne dăm seama concret ceea ce nu am făcut corect, ceea ce nu este bine și, mai ales, ceea ce trebuie să învățăm noi ca Partid Social Democrat din toată această lecție. Eu voi respecta întru totul decizia, apreciez decizia cetățenilor ca fiind cea mai bună pe care o putem însuși noi, clasa politică și trebuie foarte mult să învățăm” – a declarat Necula.