Probabil cel care sustinea ca poate sa transforme plumbul in aur a inventat portelanul

Aurul…acel metal care cumpara orice si care ia mintile a fost scopul cel mai de pret al alchimistilor din intreaga lume, insa niciunul nu a reusit sa schimbe plumbul in aur. Daca multe credinte au numit aceste experiente ca imposibile, stim astazi ca schimbarea plumbului in aur ar fi posibila teoretic. Datorita numeroaselor progrese ale tehnologiei si chimiei materialelor, fabricarea aurului din plumb prin intermediul unui accelerator de particule ar fi posibila din punct de vedere tehnologic, dar inaccesibil financiar.

Alchimia aurului si a pietrei filosofale

Inainte de a transforma plumbul in aur, alchimistii au trebuit sa gaseasca sau sa creeze piatra filosofala. Este aceasta celebra piatra, obiectul tuturor experimentelor care ar permite, conform legendei, sa schimbe plumbul in aur, dar si sa obtina panaceul (medicament pentru toate bolile fiintelor vii) si sa obtina, desigur, viata vesnica.

Piatra filosofala

Din Antichitate, gasim in China, India, dar si in Egiptul antic referiri la o piatra sacra care sa ofere avere si viata vesnica. In toate societatile antice, aurul ocupa un loc special, probabil din cauza inalterabilitatii sale.

Un adevarat artefact, piatra filosofala nu se limiteaza la puterea sa de transmutare. De asemenea, i s-a acordat puterea de vindecare si chiar a vietii vesnice. Fara piatra filosofala, este imposibil sa schimbi plumbul in aur, pentru ca scopul sau era sa serveasca drept catalizator pentru transmutare.

Piatra filosofala nu este o piatra in sensul in care noi o intelegem. Aceasta substanta misterioasa inzestrata cu puteri magice pare sa fi ramas in taramul fanteziei si sa nu fi vazut niciodata lumina zilei.

Transformarea plumbului in aur, intre chimie si vrajitorie

Intre chimie si ezoterism, incantatii si experiente mai mult sau mai putin serioase, cautarea pietrei filozofale si promisiunea ei de viata vesnica si bogatie infinita, alchimia va dura sute de ani. Carti vechi de vraji in codificare de neinteles, mii de lucrari de alchimie nu au oferit niciodata secretele vietii eterne si nici cea mai mica reteta pentru a schimba plumbul in aur sau mercurul in argint.

De la Paracelsus la Flamel, multi adepti ai alchimiei au trecut de la statutul de laici la cel de initiati. Alchimia, care a avut epoca de aur si a vazut trecerea multor escroci, a cazut in declin in secolul al XVIII-lea. La acea vreme, descoperirile lui Laurent Lavoisier si experimentele sale au deschis usa catre chimia moderna asa cum o cunoastem si o studiem si astazi.

Portelanul sau Aurul Alb

Cum spuneam mai sus, China a fost unul din taramurile in care alchimia era la loc de cinste. De fapt, chiezi era foarte avanasati dina cest punct de vedere, incercand si ei sa descopere piatara filozofala, viata vesnica, sa transforme plumbul in aur. Probabil cel care sustinea ca poate sa transforme plumbul in aur a inventat portelanul. Probabil a incercat o combinatie de elemente care nu s-au transformat in aur ci in frumosul portelan care ne impodobeste astazi mesele festive. Portelanul este un material ceramic alb si translucid obtinut prin arderea la temperaturi inalte a unei paste compuse din cuart, caolin si feldspat impreuna cu adaosuri mai mici de alte componente. A fost adus in Europa prin intermediul parintelui  d’Entrecolles, un iezuit care statuse  la Jingdezhen.

De ce ar trebui sa avem in casa un serviciu de vase din portelan?

Un serviciu de vase din portelan este pe cat de frumos, pe atat de durabil. Aceasta durabilitate inseamna ca orice set de vesela pe care il alegem va fi alaturi de noi pentru o lunga perioada de timp. Costul initial poate fi destul de mare, dar mediat pe multi ani de utilizare zilnica, reprezinta totusi o investitie grozava, mai ales daca vorbim de vesela de la Style Horeca.

Portelanul este o alegere excelenta, mai ales daca il puteti folosi zi de zi, dar si la coazii speciale. Este destul de dur si are o suprafata frumoasa, neporoasa, care va rezista la ciobiri si zgarieturi.

Multi oameni aleg vesela alba simpla din portelan, astfel incat sa poata evita capcanele nepotrivirilor, schimbarile de decor si schimbarile de moda si stil. Cu toate acestea, puteti alege ceva mai personal, precum si inteligent si stilat de la Style Horeca!

Caracteristici utile ale veselei moderne

Luati in considerare aceste consideratii practice. Daca nu va ganditi la ele inainte de a face alegerea, ati putea descoperi ca ati facut o greseala costisitoare. Trebuie, asadar, sa va ganditi daca:

Se potriveste la cuptorul cu microunde. Daca veti folosi acest serviciu ca serviciu principal de masa, va trebui sa reincalziti alimentele in cuptorul cu microunde? Daca da, trebuie sa evitati orice articol care are un ornament metalic. Multe dintre cele mai elegante farfurii au o banda simpla de aur sau platina in jurul jantei sau au ornamente decorative cu finisaje metalice. Acestea nu trebuie folosite deloc in cuptorul cu microunde.

Se poate spala in masina de spalat vase. Veti avea nevoie de vesela pentru a fi sigura pentru masina de spalat vase? Daca da, asigurati-va ca decorul este potrivit pentru spalare in masina de spalat vase. Verificati daca producatorul recomanda un anumit produs de spalat vase, deoarece estomparea poate fi o problema cu unele dintre pulberile mai ieftine si mai abrazive.

Rezistenta pentru frigider. Doriti sa pregatiti mancarea in avans si apoi sa o puneti in frigider astfel incat sa aveti mai multe mese, pregatite si gata de a fi servite cand doriti si care sa poata fi gatite.

Asadar, cum spuneam, desi acel alchimist nu a descoperit cums a extraga aurul din plumb, a descoperit un alt tip de aur, alb, si anume portelanul. Acesta este pretios, existand in lume colectii de portelanuri la fel de scumpe ca o bijuterie din aur.