PSD nu-şi mai pune problema DACĂ va avea primarul municipiului Bacău, deja miza e exclusiv bătaia pe nominalizare

Adunarea PSD Bacău de la Teatrul de Vară, așa, ternă cum a fost, oferă garanția că, dacă nu se schimbă nimic, radical și repede, viitorul primar al municipiului reședință de județ va fi social-democrat. Nu contează

numele, va ieși orice candidat pe care-l va nominaliza PSD (și Necula, și Pocovnicu, și Floroiu, și Alina Iftodi).

Ulciorul cu „ne trezim în campanie”, „localele-s altceva decât prezidențialele” și alte labe triste, cu care-s obișnuiți să se scoată, nu mai merge nici pentru liberali, nici pentru pedeliști. Și unii și alții au ajuns la vorba lui Mircea Geoană, „nici noi nu știm câți mai suntem.” Europarlamentarele au fost un semnal, mai ales pentru PNL, dar în loc să decapiteze incompetenții, au pus batista pe țambal.

Adunarea de la Teatrul de Vară arată că pentru PSD va trage tot aparatul administrativ (or mai fi rămas prin Primărie și câțiva care votează PNL / ACL), oameni de afaceri suficient de puternici încât să sufoce Bacăul cu propagandă PSD înainte și în campanie, formatori de opinie din zona privată, a asociațiilor de orice tip, pe care PSD nu îi avea în 2012 și înainte.

PSD a destructurat organizațiile locale ale ACL din tot județul, iar pe restul le ține sub observație cu „infiltrați”. Presiunea cea mai mare e pe angajații de la stat care sunt membri ai ACL, calitate pe care șefii lor politici pot s-o uite, în condițiile în care la nivelul directorilor de școli a fost măcel și nu le-a luat nimeni apărarea celor curățați. Că-și rup niște declarații de complezență unor reporteri suficient de inconștienți să rămână în presă pe vremurile astea, nu se cheamă a le lua apărarea celor abuzați, ci a merge la alibi.

La nivel de județ, PNL și PDL ar putea să aibă norocul să fie peste PPDD, dar diferența nu e mare. La fiecare drum pe care îl mai fac în teritoriu, întrebarea de la plecare e „oare pe câți dintre ai noștri îi mai găsim?

Să-i obișnuim cu ideea.

PDL va avea un deputat, care va și rămâne în partid. Cu organizarea și banii de pe vremuri, vreo cinci primari, nici unul de oraș, patru consilieri județeni. În municipiul Bacău nu va conta, trei consilieri locali.

PNL va avea un deputat și un senator, la balotaj. Cine rămâne acasă, în condițiile în care nici locurile de acum nu le ajung liberalilor, mulți cu ambiții absolut nejustificate în raport cu ceea ce reprezintă? PNL se poate pregăti pentru vremuri cu șase – șapte consilieri locali în municipiul Bacău și patru-cinci consilieri județeni de umplutură, plus toată directorimea din și din jurul Primăriei schimbată, de la Centrul de Afaceri și până la SCM.

Unii sunt oameni foarte capabili, ce te faci însă când unii n-au o treabă cu mediul privat și cred că ziua de lucru e de opt ore, iar apoi nu te întreabă nimeni nimic?

Dacă PNL nu i-a trimis acasă pe ăștia când a fost cazul, acum ei vor trimite acasă PNL.

Vreți să vă fie bine? Angajați-vă la stat, nu vizați o funcție de conducere, și virați către PSD. Bugetarul și pensionarul sunt cei mai buni prieteni ai PSD. Gândiți ca Vanghelie, el a ajuns departe: îl susțin pe Ponta, dar nu „pe gratis”. Spunea un ardelean virulent de dreapta că va vota la prezidențiale cu socialiștii, pentru că, în povestea lui, sunt singurii care „s-au ținut de cuvânt”, ceilalți ducându-l cu vorbele, ani și ani, „niște labagii”.

Pentru că asta e problema PNL și PDL Bacău. „Pe gratis”, ca la ăilalți, nu vă condiționează nimeni. Dar reușiți să ucideți și perspectiva, speranța.