„RABLA” pentru centralele de apartament, trasă pe dreapta de „taxa de poluare”. UPDATE: „Serviciul public va fi cel mai ieftin”
După programul „Rabla” pentru maşini şi tractoare, a venit şi propunerea pentru centralele termice de apartament. Astfel, proprietarii cu centrale termice murale vechi ar putea fi ajutaţi
de Guvern să le înlocuiască. „Ar fi o măsură bună pentru cei care nu şi-ar permite costurile de înlocuire a centralei vechi. Problema este că Guvernul ar dori să pună taxe pe poluare, pe centralele de apartament”, declară Vasile Maxim, vicepreşedintele L.J.A.P. Bacău.
Propunerea demarării programului „Rabla” pentru centralele termice de apartament îi aparține primarului municipiului Sfântu Gheorghe, conform site-ului administratie.ro. Acest proiect, venit într-un moment în care premierul Victor Ponta se bâlbâie când vine vorba despre aplicarea taxei pe poluare, ar încuraja populaţia să-şi schimbe centralele vechi şi poluante.
,,Ar fi o propunere bună, dar nu aş vedea-o realizabilă în sensul în care Primăria ar demara acţiunea şi să-ţi plătească ei centrala. Aşa nu cred că ar avea succes. Dacă ar ajuta proprietarul de apartament cu fonduri, atunci ar fi altceva. Ar fi o măsură bună pentru cei care nu şi-ar permite costurile de înlocuire a centralei vechi. Problema este că Guvernul ar dori să pună taxe pe poluare, pe centralele de apartament,” arată Vasile Maxim, vicepreşedintele Ligii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari Bacău.
În Oneşti, al doilea municipiu din judeţ, singura variantă posibilă pentru încălzirea locuinţelor este cea individuală cu centrale termice de apartament sau calorifere electrice, după ce pe 6 martie 2013 primarul Neghină a decis să închidă şi să trimită în faliment operatarul de termoficare, Termon CT, deși acesta beneficiase de investiții de peste 20 milioane euro. „Altceva noi nu mai avem. Fiecare se încălzeşte individual. Ne încălzim ori electric ori cu centrală termică de apartament. N-ar fi rea măsura, dar mă gândesc să nu vină Guvernul cu taxa de poluare. Deocamdată au lăsat-o în suspans. Dacă tot au pus taxă pe stâlp, pe orice, pot să pună şi taxă pe horn,” este de părere Ghiţă Racu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Oneşti.
Posibilitatea ca programul „Rabla” să se aplice la centralele termice de apartament este destul de scăzută, în contextul declaraţiilor făcute de reprezentanţi ai Guvernului Ponta, care susţin că vor să finanţeze sistemele centralizate de termoficare. Dar chiar dacă s-ar lua în calcul un astfel de proiect şi s-ar mai şi aplica, ar trebui protejat echilibrul fragil în care se află sistemele centrale de producere şi livrare a agentului termic.
„Important de realizat sunt hărţile cu zonele unitare. Trebuie stabilite zonele care au o pondere mai mare de apartamente încălzite în sistem centralizat şi cele care se încălzesc cu centralele termice individuale. Atunci poţi să acţionezi în cunoştinţă de cauză şi să nu incluzi într-un astfel de program solicitanţii din zona unitară alimentată de CET, pentru a nu distruge echilibrul şi să nu existe pierderi,” explică Vasile Maxim.
O altă temă de dezbatere ar constitui-o ajutorul financiar dat de Guvern printr-un astfel de program, atrage atenţia Ghiţă Racu: „Cât ar putea să-ţi dea statul din valoarea unei centrale? O centrală mai mult de 2.000, 2.500 lei nu costă. Doar centrala, pentru că trebuie să-ţi mai faci proiectul pentru gaze, instalaţia prin apartament. La un apartament cu 4 camere, te ajunge cam 4.800 – 5.000 lei, la unul cu 2 camere până-n 4.000 lei. Mai mult costă proiectul şi celelalte documentaţii, contorul de branşament şi branşarea.”
UPDATE:
Neculai Olaru, director general S.C. CET S.A.: „Cred că serviciul public va fi cel mai ieftin. Sigur, serviciul public trebuie să-şi repare problemele de calitate. Degeaba serviciul este ieftin, dacă nu este şi de calitate, pentru că foarte mulţi consumatori au plecat din sistem din cauza acestui aspect.
Cred că în întreaga Românie trebuie să existe aceaşi tendinţă care se manifestă în Europa. Adică accentul se pune pe serviciul public de termoficare şi Europa a făcut de multe zeci de ani au rezolvat această problemă.
În România lipseşte o strategie naţională energetică şi care ar trebui să includă capitolul termoficare, care ar trebui să arate fiecărei localităţi care este drumul pe care trebuie să meargă. De aia un primar de localitate vine cu astfel de năzbâtie. În România, câte bordeie, atâtea obiceiuri.
La noi nu sunt puse în practică o serie de reglementări la care va trebui la un moment dat să adere. Românii nu plătesc poluare pe care centralele termice o produc. Regula conform căreia poluatorul plăteşte e valabilă pentru toată lumea, mai puţin pentru cei se duc la vot în România.”