Rareş Secară, unicul oneștean cu 10 la BAC – Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Rareş Secară a salvat onoarea băieţilor din Oneşti muncind tot anul pentru media 10 la Bac, după ce imaginea lor rămăsese şifonată de reuşita celor patru fete din municipiu cu media 10 la Evaluarea Naţională. Cu o prezenţă demnă de un film din categoria dramă, apropiindu-se de imaginea lui Keanu Reeves din Avocatul Diavolului datorită prestanţei şi misterului pe care le impune atunci când nu zice nimic, Rareş

 poate să lumineze o încăpere când zâmbeşte şi vorbeşte despre visurile lui.

Permiteţi să raportăm, în ţară ştiuletele are juma’ de metru

Tam-tam mare, marţi, 15 iulie, la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Elevii cu media 10 la examenele finale din 2014, părinți, profesori, inspectori și ziariști au fost îngrămădiţi într-o cameră a instituţiei pentru a participa la o videoconferinţă cu Bucureştiul – reprezentanţii Ministerului Educaţiei – în cadrul căreia mai marii de la centru să se lipească cumva de reuşitele celor care un muncit, acordându-le diplome şi premii în bani – câte 2.000 lei pentru media 10 la Evaluarea Naţională, câte 3.000 lei pentru media 10 la examenul de Bacalaureat. Merituoşii Bacăului au fost îngrămădiţi în faţa monitorului şi au aşteptat mai bine de o oră să apară în cadru, ascultând limbajul de lemn al oficialilor de la Minister şi al reprezentanţilor judeţelor de top – Iaşi, 14 medii de zece; Dolj, 12 medii de zece; Cluj, 10 medii de zece. „Bacăul este un judeţ care a obţinut rezultate frumoase de fiecare dată. Le mulţumim din suflet profesorilor, copiilor care au muncit atât de mult şi, nu în ultimul rând, familiilor, părinţilor. Fără sprijinul şi implicarea lor aceste rezultate nu sunt niciodată posibile. Mulţumim” a luat cuvântul fix 30 de secunde, în cadrul videoconferinţei cu participare naţională, după aproximativ o oră, Camelia Stamate, inspectorul general adjunct. „Vă felicităm şi noi, Neamţu’ cu 11 note de zece” – au trecut mai departe cei de la Bucureşti, dând binecuvântarea Inspectoratelor din teritoriu, după alte câteva minute de bolboroseli, să-şi premieze elita.

De fiecare dată când am avut ocazia (…) am susţinut ideea că fără familie alături niciun copil nu poate să obţină rezultate bune. Profesorii sunt, bineînţeles, primii pe care trebuie să-i felicităm, asta este meseria lor, asta este vocaţia lor, asta şi-au ales să facă. Părinţii şi familia depun întotdeauna eforturi foarte mari pentru ca tinerii pe care ei îi cresc acasă cu dragoste să le ofere, în afară de cele necesare traiului zilnic, şi sprijinul pentru a obţine rezultate mari. Nu e uşor deloc, vă spun din propria experienţă, să ai un copil la şcoală, este un efort mult mai mare chiar decât al profesorilor. Copiii au o dragoste spre joacă, spre alte activităţi, învăţătura nu e chiar prima lor pasiune, iar părinţii vin şi îi sprijină să obţină aceste rezultate minunate.” – a rostit din nou doamna Stamate, înainte să le înmâneze diplomele.

Rareş Secară vrea să ducă zecele-n America

În tot acest timp, Rareş a stat smirnă lânga performerii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu” şi şi-a aşteptat rândul, în timp ce era sorbit din priviri de sora lui mai mică, Ilinca, şi de părinţii care au stat cu obiectivele pe el mai mereu. Cu Diploma de excelenţă-n mâini, Rareş Secară a mărturisit că peformanţa „înseamnă atât o bucurie interioară, cât şi faptul că mă pot bucura cu cei dragi”, Ilinca fiind, în timpul declaraţiei, lipită de picioarele lui. Lui Rareş i-a încolţit ideea de 10 la Bac încă de când a intrat în clasa a IX-a, însă a devenit un obiectiv abia la începutul clasei a douăsprezecea, pentru că nu a dorit să fie „atât de pripit şi să se întâmple ceva pe parcursul anilor de liceu”. Şi „Slavă Domnului, nu s-a întâmplat nimic”. Rareş a terminat Colegiul Naţional „D. Cantemir”, cu 10 la Bac la limba şi literatura română, matematică şi fizică. Matematica „este una dintre materiile care îţi dezvoltă gândirea, dar ţi-o şi structurează şi organizează”, chiar dacă nu va urma o carieră în domeniu. A fost acceptat la Medicină în Franţa, lăsând în urmă Oneştiul ponosit, care l-a motivat totuşi. „Asta m-a motivat (situaţia actuală a Oneştiului – n. r.) să-mi depăşesc într-un fel condiţia şi să aduc onoare acestui oraş şi la nivel judeţean şi, de ce nu, şi naţional” – a mărturisit Rareş. Acum, în faţa unui nou început, între o alergare, un baschet, prieteni şi familie, Rareş îşi pune-n tolbă visuri măreţe: „sper să întâlnesc cât mai multe persoane de calitate, aşa cum am întâlnit şi aici, şi să mă dezvolt pe ambele planuri, şi pe cel personal, şi pe cel profesional. Aş vrea să ajung în America, pentru că simt că este ţara tuturor oportunităţilor şi simt că acolo aparţin”.

Oana Secară, mama lui Rareş: „L-am sprijinit efectiv până în clasa a VIII-a

Oana Secară, mama lui Rareş, nu şi-a luat privirea de pe băiatul ei nicio clipă, doar Ilinca reuşea cu greu să-i mai distragă atenţia. „El este genul de copil pe care l-am tras tot timpul înapoi – ne-a povestit mama lui Rareş, Oana Secară. – Mereu i-am zis hai, Rareş nu mai fă, Rareş eşti prea obosit, mai lasă-le, el răspunzându-ne voi sunteţi cam superficiali, trebuie să termin ce am început . E vorba de foarte multă muncă, noi ne-am străduit să–l sprijinim efectiv până în clasa a VIII-a – după care a zis Gata, nu mai … nu vă mai băgaţi, nu mă mai ascultaţi, nu mă mai întrebaţi nimic – şi foarte mult suport moral şi, vă spun sincer, chiar foarte multă rugăciune. De multe ori el era încrezător şi noi cu emoţii ne gândeam la el şi ne rugam Doamne, să aibă putere, sănătate şi să dea ce poate el mai bine.” În viitorul apropiat, familia Secară va rămâne acasa doar cu mezina; băieţii pleacă-n lume: „Avem doi băieţi şi o fată, iar acum ambii băieţi îşi iau zborul, rămânem cu fetiţa, care este mititică. Este greu, dar nu putem fi egoişti. Trebuie să-i lăsăm să-şi vadă de drumul lor, să-şi împlinească destinul, să simtă ei că sunt realizaţi, împliniţi, apreciaţi. Termină (băiatul cel mare – n.red.) Facultatea de construcţii în limba engleză şi pleacă la un master cu bursă în Texas, şi sperăm să facă ce-şi doreşte cel mai mult: fundaţii speciale, tuneluri”.

Teodora Ciuraru