Reducerea TVA la apă ar putea crește ritmul încasărilor, nu și consumul. Oneștenii, mai săraci și mai pesimiști decât băcăuanii.
Reducerea TVA pentru apa de la robinete de la 24% la 9% e așteptată, dar nu ar determina
neapărat creșterea încasărilor. Pentru un metru cub de apă, băcăuanii ar putea plăti cu 0,5 lei mai puţin, iar oneştenii cu până la 0,9 lei. Totuşi, reducerea cu 15% nu înseamnă neapărat şi o creştere a consumului. „Premierul a vorbit iniţial de un consum de până la 5 mc de apă/familie, ulterior, la insistenţele noastre, se studiază problema aplicării TVA de 9% pentru tot consumul,” a declarat pentru bacauinfo.ro Răzvan Găină, directorul general al Companiei Regionale de Apă Bacău.
Măsura includerii apei în lista produselor pentru care se va reduce taxa pe valoarea adăugată este primită foarte bine de operatorii locali de furnizare a apei potabile, precum şi de consumatorii casnici. Însă, dincolo de efectele directe ale acestei propuneri, Corneliu Fântână, administratorul unic al Apă Canal SA Oneşti, subliniază neputinţa Guvernului de a diminua diferența dintre cheltuielile de bază (plata utilităţilor şi necesarul zilnic de alimente) şi cuantumul veniturilor încasate de o familie.
„Ei (Guvernul – n.r.) ţin ţara fără investiţii, dar împărţim banii între noi. Reduc TVA la alimente, la apă, dar nici investiţii nu se fac. Măsurile astea sunt ele bune, dar trebuia corelate, susţinute cu locuri de muncă. E pustietate din punctul ăsta de vedere. Dacă nu muncim, o să ni se pară scump totul,” apreciază Fântână.
Propunerea reducerii TVA a venit în urma presiunilor exercitate de Asociaţia Română a Apei, din care şi Compania Regională de Apă Bacău face parte, şi vizează doar consumatorii casnici. Răzvan Găină, directorul general al CRAB, principalul operator de apă din judeţ, a dezvoltat subiectul pentru bacauinfo.ro: „Am profitat de faptul că se doreşte scăderea TVA la alimente, considerăm că apa e tot aliment şi e firesc să scadă şi la apă. În acest moment, discuţia este purtată pentru aplicarea reducerii la nivel de populaţie, iar la agenţii economici rămâne la fel. Prim-ministrul a vorbit iniţial de un consum de până la 5 mc de apă/familie; ulterior, la insistenţele noastre, se studiază problema aplicării TVA de 9% pentru tot consumul, pentru că este foarte greu operatorilor să factureze 5 mc cu 9% şi restul cu 24%.”
Liderii asociaţiilor de proprietari din Bacău şi Oneşti sunt sceptici în ceea ce priveşte adoptarea măsurii de Guvern şi, mai ales, punerea acesteia în aplicare de către operatorii de apă.
Vasile Maxim, vicepreşedintele Ligii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari Bacău: „Liga a trimis un punct de vedere, pentru a nu limita cantitatea consumată inclusă la TVA 9%. E o măsură bună. Sperăm ca, înainte de ieftinire, companiile de apă să nu facă o scumpire. Oricum ideea e bună. Să vedem dacă se va şi aplica.”
Ghiţă Racu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari Oneşti: „Prin reducerea TVA, mai scade din valoare factura la apă. 15% face destul de mult pentru unii care nu au bani deloc. Numai să se respecte propunerea.”
Temerea privind majorarea artificială a preţului apei anterior aplicării reducerii TVA a fost eliminată de Corneliu Fântână, Apă Canal: „Este o scădere semnificativă la factură, undeva la 0,8 – 09 lei/m.c.. Am auzit că se mai discută despre faptul că operatorii vor rămâne cu acelaşi preţ, chiar dacă TVA va fi redusă. Nu ai cum să nu scazi. Când ai preţul aprobat de ANRSC sau cum e cazul meu prin A.G.A., automat înmulţesc preţul cu 9%.”
Fântână a explicat şi avantajele pe care le-ar avea un operator de furnizare a apei potabile: „Măsura este foarte importantă, dar pe mine nu mă avantajează cu nimic la preţ. Eu îmi păstrez aceeaşi componentă din preţ, adică 1,45 lei, dar fiind preţul mai mic pot să încasez mai uşor, îmi poate creşte gradul de încasare şi reduce timpul de încasare a facturilor. TVA pentru firmă pe care trebuie să o dau la stat se reduce. Ca să dau lichiditate TVA, ca să strâng banii din oraş şi să-i trimit la stat, e mai puţin şi mai uşor de strâns. Pentru toată lumea este un beneficiu.”
În ceea ce priveşte o creştere a consumului de apă în urma reducerii TVA, părerile sunt împărţite. Băcăuani şi oneşteni mai pot fi văzuţi făcându-şi provizii de apă de la izvoare, fântâni sau pompe din faţa blocului, pentru care nu plătesc nimic. Unul dintre argumentele reducerii TVA e şi intenţia de a asigura o apă mai bună, controlată şi tratată, pentru consumul uman.
„În mod normal, ar trebui să crească, nu semnificativ, dar să crească,” apreciază Găină, în timp ce administratorul unic al Apă Canal Oneşti crede că oamenii sunt mult prea săraci. „Nu înseamnă că dacă apa se ieftineşte va creşte şi consumul. Nu cred că se va mai întoarce lumea la un consum mai mare, chiar cu preţul redus. Oamenii nu au bani.”
„Consumul de apă e mai mare, chiar dacă preţul apei a evoluat mereu în creştere,” susţine Vasile Maxim, vicepreşedinte L.J.A.P. Bacău. „Oneştenii nu au bani. Consumul cred că va rămâne acelaşi, poate chiar pe un trend uşor descrescător,” apreciază Racu, preşedinte F.A.P. Oneşti.