Rustrans face bloc de locuințe, în loc de centru de afaceri, pe fostul spațiu Comalrid din centrul Bacăului
Omul de afaceri Viorel Rusu își face bloc în centrul municipiului Bacău, prin intemediul RUSTRANS SRL, peste
o construcție începută cu fonduri europene, un proiect al Bestal SA, firmă al cărei acționariat era compus din fiica lui Viorel Rusu și ginerele acestuia, care a înregistrat „suspiciuni de fraudă”, conform Autorității de Management a Programului Operațional Regional (AM POR). Nici vorbă de fraudă – a explicat Viorel Rusu, care a evitat să dea detalii despre noul proiect, subliniind că nu mai de ceva timp administrator la Rustrans.
Este vorba despre obiectivul de investiții ce a pus la pământ restaurantul și terasa Comalrid din spatele Farmaciei nr. 1, care urmează să devină „imobil de locuințe colective și spații comerciale”. Rusu a evitat însă să dea detalii cu privire la noul proiect din buricul târgului și a dus discuția în derizoriu: „Deci, credeți-mă, sunt în concediu și nu mai sunt eu nici administrator, sunt unul din acționarii, pot să spun minoritari, ai Rustrans. (…) Dar ce este așa interesant, nu îmi dau seama? (…) Câte clădiri se fac, care e problema? (…) Când avem prima AGA o să propun, dacă vreți, vă facem un birou aici și scrieți tot ce face Rustrans – deschis, transparent. Veniți încoace, vă fac un birou aici și la cine mai dorește, un birou de presă deschis, dacă Rustrans este singura problemă a Bacăului.(…) Nu știu care este interesul dumneavoastră, dacă Rustrans vrea să își facă un WC în curte sau o clădire undeva sau dacă vrea să schimbe destinația în baie, din WC, în duș. (…) Nu duc în derizoriu, vorbesc serios. Și nici nu știu prea multe, nu mai sunt eu administrator, nu sunt eu acționarul majoritar la Rustrans, nu iau eu deciziile singur”.
Proiectul Bestal SA „Construire centru de afaceri” peste care se va așterne acum un „imobil de locuințe colective” a beneficiat de finanțare europeană prin Programul Operațional Regional (POR) 2007 – 2013, Axa Prioritară 4 – „Sprijinirea mediului de afaceri regional și local, domeniul major de intervenție 4.1 Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanță regională și locală”. Contractul de finanțare a fost semnat în 8.10.2013, iar spre sfârșitul lui decembrie lucrările erau deja scoase la licitație, cu o valoare estimată de 11.463.104,72 lei. La mijlocul lunii februarie a anului următor, 2014, Asocierea SC GENERAL CONSTRUCȚII TEHNIC PLUS SRL – SC AZIA SECURITY SISTEMS SRL, controlată de omul de afaceri Ion Neculce, câștiga licitația cu 9.663.058, 20 lei.
Lucrările nu au fost finalizate nici până în zilele noastre, șantierul arătând mai mult abandonat în ultimul an și jumătate, timp în care contractul de finanțare din fonduri euopene a și fost reziliat.
AM POR a transmis bacauinfo.ro că, la începutul lui 2015, la un an după câștigarea lucrărilor de către societatea lui Neculce, stadiul fizic de execuție, estimat de beneficiar, era de 43%. Tot în prima parte a anului 2015 au fost efectuate două plăți: 1.054.452,74 lei de la bugetul de stat și din Fondul European pe 23 februarie 2015 și 325.053,95 lei, din aceleași surse, pe 3 martie 2015.
Rusu: „ Eu aud de la dumneavoastră acum faptul că a fost sesizat DLAF”
La sfârșitul lui martie 2015, Bestal SA a notificat Autoritatea de Management cu privire „la intenția sa de încetare a contractului de finanțare, motivat de faptul că prin intermediul Notei de control MDRAP nr. 22359/16.03.2015 au fost declarate neeligibile o parte din lucrările efectuate în cadrul proiectului.” Aceasta a precizat că situația menționată determină imposibilitatea continuării proiectului, „deoarece doar cu suma de bani reprezentând contribuția subscrisei din valoarea contractului obiectivului de investiții nu mai poate fi finalizat. Beneficiarul a transmis adresa nr. 264/18 mai 2015 prin care își exprimă acordul cu privire la rezilierea contractului de finanțare, precum și restituirea sumelor primite în cadrul contractului”, sumele aferente fiind restituite de pe 8 mai 2015, conform Autorității de Management.
Cu privire la acest proiect, AM POR a mai precizat că „în registul neregulilor este înregistrată o suspiciune de fraudă pentru care structura de control din cadrul Ministerului Dezvoltării, în urma verificărilor efectuate, a constatat existența unor indicii de fraudă, sens în care a transmis suspiciunea de fraudă spre verificare organelor abilitate – Departamentul de luptă antifraudă (DLAF)/Direcția Națională Anticorupție (DNA)”, iar „în urma verificărilor preliminare efectuate, DLAF a demarat o acțiune de control conform art.8, lit. b, Legea 61/2011”, articol care menționează că Departamentul „efectuează sau coordonează acțiuni de control în vederea identificării neregulilor, fraudelor și altor activități ilicite în legătură cu gestionarea, obținerea și utilizarea fondurilor europene și a celor de cofinanțare aferente, precum și a oricăror altor fonduri ce intră în sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene, inclusiv a împrumuturilor și garanțiilor acordate de Banca Europeană de Investiții.”
Cu privire la „suspiciunile de fraudă” Viorel Rusu a declarat că nu știe nimic și că află despre ele de la reporterul bacauinfo.ro.
„Dacă dumneavoastră faceți un proiect și ulterior vă răzgândiți și reziliați contractul, asta înseamnă fraudă? Contractul, din câte știu și așa este sigur, a fost reziliat la inițiativa beneficiarului, nu la suspiciunea cuiva de ceva. Eu aud de la dumneavoastră acum faptul că a fost sesizat DLAF. Din câte știu eu, și așa este, contractul a fost reziliat la inițiativa beneficiarului. Ca să existe fraudă înseamnă că trebuie să existe 1 leu, ceva furat de undeva, dar atât timp cât nu s-a luat nici un leu de unde spuneți dumneavoastră, de la AM POR, și nu ai o datorie la AM POR sau în altă parte în urma rezilierii contractului, nu văd unde este fraudacâ de care spuneți dumneavoastră, că eu nu am văzut nimic de la AMPOR” – a declarat Rusu.
Între timp BESTAL SA „a fost înghițită de Rustrans SRL” la începutul anului 2016. Acum, societatea face demersuri pentru „supraetajarea și schimbarea destinației din centru de afaceri în imobil de locuințe colective și spații comerciale”.