„Să se dea la toți, că-s de familie bună” :) Aproape nimeni nu a plecat fără un premiu de la Gala STAR. VIDEO

Puțini veniți, aproape toți premiați la ediția aniversară a Galei Internaționle a Recitalurilor Dramatice, Gala STAR 2015. Din cei nouă concurenți care

au evoluat pe scena Festivalului, doar Kocsardi Levente, care a interpretat „Arta pârțului sau Conferința Daliniană a contelui De La Trompette” pe texte din „Jurnalul unui geniu” de Salvador Dali și Ada Lupu cu spectacolul „De ce”, dramatizare după „De ce fierbe copilul în mămăligă” de Aglaja Veteranyi, în regia Dumitrianei Condurache, au plecat cu mâna goală din Bacău.

Dana Marineci, cu producția independentă „XXE-uri” după „E-uri” și „Proiectul XX” de Alina Nelega în regia Irinei Crăiță Mândră a fost premiată de Revista Culturală „Ateneu” și Est TV.

Baczó Tünde de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara cu spectacolul de teatru-dans „7/7” a primit Premiul publicului activ și un premiu acordat de Val Mănescu.   

Adrian Loghin de la Teatrul „Mignon” București a primit Premiul onorific „Ștefan Iordache” acordat de Juriul liceenilor (format din elevi de la Colegiile Naţionale „Vasile Alecsandri”, „Ferdinand I”, „Gheorghe Vrănceanu”) pentru  „I.O.N.A.”, adaptare după Marin Sorescu, regia – Danni Ionescu.

Isabela Neamțu a primit Premiul „Dinu Apetrei„, acordat de un juriu format din actori ai Teatrului Municipal „Bacovia” pentru spectacolul „Laughing wild”, monolog din spectacolul „LSD Theatre Show” în regia lui Horia Suru.

Ingrid Robu – Teatrul Tineretului Piatra Neamț – a fost premiată de Evenimentul Regional al Moldovei pentru „Fetița Soldat” de Mihaela Michailov, în regia lui Adrian Tamaș, dar și de juriul Festivalului format din Emil Boroghină, fostul director al Naționalului craiovean și directorul Festivalului Shakespeare, criticul Carmen Mihalache și actrița Yumiko Tsuji, laureata marelui premiul la una din primele ediții ale Galei, care i-a acordat Premiul pentru cel mai bun one woman show (2.000 lei). Premiul a surprins publicul Galei, majoritatea dând-o câștigătoare pe Baczó Tünde de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.

Au fost împărțite opțiunile juriului, dar minoritatea se supune majorității și bineînțeles că până la urmă toți au fost de acord să meargă acest premiu către Ingrid Robu și vă mărturisesc că au fost și alte recitaluri care pe mine m-au captivat. Nu știu dacă a avut mai mult, au fost cinci recitaluri aproximativ egale ca realizare artistică”, a încercat să explice Emil Boroghină, fără însă a da un răspuns care să țină.

Matei Chioariu a primit premiul acordat de Ferma Politică și Asociația Muze Colorate și Premiul pentru cel mai bun one man show (2.000 lei) pentru „Seeking wild”, monolog din spectacolul „LSD Theatre Show” în regia lui Horia Suru.

Marele Premiu şi Trofeul Festivalului (4.000 lei) a fost adjudecat de George Ciolpan, pentru spectacolul „Pasărea în văzduh”, recital de pantomimă.

Nu am văzut toate recitalurile. Primul – pentru că am ajuns prea târziu, seara, și ultimul – pentru că am avut presimțirea că e o prostie. Adică dacă iei textul lui Sorescu și numele biblic îl împarți cu punctișoare ca să fii interesant… colegii mei care sunt de același calibru, critici, au zis că era o prostioară” a punctat criticul de teatru Florica Ichim, desființând spectacolul  „I.O.N.A.”, adaptare după Marin Sorescu, regia – Danni Ionescu, pus în scenă de Adrian Loghin, premiat în schimb de noul val.

N-am avut o mare revelație dintre tinerii actori. (…) E foarte greu ca dintr-un concurs în care ești singur răspunzător să dai un impuls mare carierei, dar o cărămidă esențială pui. Dacă și-ar pregăti mai bine prezentările în Gala STAR, ar fi în folosul lor, mai mult decât în al nostru, pentru că își poartă răspunderea propriei profesiuni. A fost bine că au fost și regizori care s-au implicat. Aș vrea ca mai mulți actori să se concentreze și concurența să fie mult mai mare” – a mai declarat criticul Florica Ichim pentru bacauinfo.ro.

Premiul Concursului de Dramaturgie – Monodramă, intitulat din 2015, Premiul „Valentin Nicolau” a fost câștigat de Crista Bilciu pentru textul „Pe jumătate cântec”.

Eu sunt bucuros că a mers mai departe și Concursul de Dramaturgie – Monodramă. Au fost texte bune, texte care s-au citit cu plăcere. Am avut nebunia ca în afara programului inițial să facem și lectura celor trei texte și am făcut și lectura textului meu, care a câștigat anul trecut, „Monolog în doi cu moartea la ușă”. Probabil că se vor monta textele câștigătoare de anul trecut și din acest an” – a declarat pentru bacauinfo.ro dramaturgul Mircea M. Ionescu, venit la Festival cu inima strânsă. 

Foto reporterul Liviu Maftei a câștigat Premiul „Foto –STAR – Un spectacol într-o fotografie” premiu înmânat de artistul Viorel Cojan, care a surprins momente importante cu aparatul de fotografiat la toate cele zece ediții ale Galei STAR.

Credeți-mă că la fiecare click pe care îl făceam se împleteau în mine voluptatea vânătorului și suferința, culpa că în fiecare moment în care făceam un click trăgeam un glonț spre inima actorului de pe scenă” – a precizat Cojan, ștergând puțin din momentul stânjenitor în care Marius Manole, după recitalul extraordinarÎnsemnările unui nebun” de N.V. Gogol, în regia lui Felix Alexa, a bătut obrazul fotografilor și cameramanilor pentru zgomotul pe care l-au făcut în timpul reprezentației. Cojan a mai precizat pentru bacauinfo.ro că, de-a lungul timpului, a constatat că „actorilor le place când sunt fotografiați, pentru că fotografiile vin ca o confirmare a faptului că spectacolul este bun.” „Mi s-a întâmplat să-i fotografiez și dacă nu erau ofertanți pentru mine, ca să le mențin tonusul, să meargă mai departe”.

Un mic ghiveci, dar mare bucurie pentru teatru

Fiind o ediție jubiliară sufletul mi-a fost plin de trecut, de prezent, iar gândul zboară spre viitor, va fi și mai bun. De acum înainte la timona Festivalului va fi și Anca Sigartău, până acum a fost echipa care a creat în frunte cu directorul interimar și Doru Mareș, secretar literar de mare competență. A fost o ediție de suflet, cu multă lume bună (…)

Eu, în asemenea momente, uit de umbre, au fost și umbre. Lungimea unor spectacole, înțelegerea greșită a lui Sorescu și unele neconcordanțe între ceea ce s-a vrut modern și n-a ieșit decât un mic ghiveci, nu tocmai pentru sufletele spectatorilor. Dincolo de aceste umbre, rămâne marea bucurie pentru teatru. (…) Ce vreau eu să sugerez, fără a-mi permite să dau sfaturi: cei care fac parte din juriul de preselecție să fie puțin mai atenți. Aceste DVD-uri trimise nu sunt cele mai semnificative și poate ar trebui să vadă pe viu spectacolul, pentru că e păcat. E un Festival de ținută și unele dezacorduri lasă un gust nu tocmai plăcut” –  Mircea M. Ionescu, dramaturg

N-am avut o mare revelație dintre tinerii actori, pentru că pe tânărul care câștigă premiul l-am văzut în spectacole profesioniste și n-avea cum să-l ocolească juriul. E foarte greu ca dintr-un concurs în care ești singur răspunzător să dai să dai un impuls mare carierei, dar o cărămidă esențială pui. Dacă și-ar pregăti mai bine prezentările ar fi în folosul lor, mai mult decât în al nostru, pentru că își poartă răspunderea propriei profesiuni. A fost bine că au fost și regizori care s-au implicat. Aș vrea ca mai mulți actori să se concentreze și concurența să fie mult mai mare” – Florica Ichim, critic de teatru

 „A fost o ediție foarte bună și necesară. Mă bucur că autoritățile sprijină acest Festival, care nu se poate organiza fără un efort colectiv, și că dânșii conștientizează cât de necesar este acest Festival în peisajul cultural nu numai al Bacăului, ci al întregii țări. Este un festival cu un anumit specific, nu seamănă cu niciunul din celelalte festivaluri importante din țară, și-a câștigat personalitate și poate concura oricând cu festivalurile de gen din Europa și din lume. A prezenta un recital este o responsabilitate uriașă pentru orice actor” – a declarat pentru bacauinfo.ro Emil Boroghină.

În primul rând eu doresc ca orice Gală să aibă săli pline, pentru că spectacolul de teatru se adresează înainte de toate publicului, nu elitiștilor, nu criticilor, ci publicului, și au fost seri – vorbesc numai de sala mare – în care s-au mai găsit și locuri goale. E un lucru firesc, orașul intră încet – încet în normal și cred că edițiile viitoare vor fi mult mai bine realizate din punctul ăsta de vedere. Mă bucur că este aici o actriță, directoare, de o calitate extraordinară artistică, una din cele mai mari artiste din România și sper să facă și treabă bună, dar asta nu se poate decât cu sprijinul întregului colectiv, cu sprijinul orașului, pentru că Anca Sigartău nu va putea să facă nimic singură”, a mai precizat Boroghină.

 sursă foto: Teatrul Municipal Bacovia