Să votaţi bine! Guvernul PONTA tocmai a şters 1 MILIARD de euro din fonduri europene. Daţi-i banii lui UMBRĂRESCU, nu lui DRAGNEA!

3,9 miliarde lei, sumă pe care statul nu o va mai cheltui în

contul cofinanțării proiectelor europene pe fonduri nerambursabile, înseamnă undeva pe la 900 milioane euro. Având în vedere însă faptul că e vorba de bani care ar fi fost cheltuiți în bună măsură pe infrastructură, inclusiv autostrăzi, marile proiecte pe apă și canalizare etc., paguba e mult mai mare, pentru că și efectul de multiplicare a acestor investiții e considerabil, chiar dacă nu se vede imediat.

După ce-a fost publicat proiectul de rectificare bugetară, Ponta a fost la o nuntă de primar sărac pesedist, cu 600 invitați, Starea Civilă vopsită înainte, covor special fix pentru odrasla primarului și străzi blocate, apoi a fost la un raliu, să-și vadă băiatul, activități de om care-și vede de-ale lui, după ce-a produs o pagubă de UN MILIARD  de euro din avuția tuturor.

Suma e imensă. Înseamnă activitate pentru firmele de construcții, comenzi pentru industrie, comenzi pentru producătorii și importatorii de utilaje și, undeva, mai departe, timpi comprimați pentru cei care mai mergem cu mașina sau trenul prin țară. De fapt, banii s-au tăiat de peste tot, și de la autostrăzi, vreo 200 milioane euro, și de la infrastructură feroviară, și de la metrou.

Ponta are meritul, prin miliardul ăsta șters în 2014 de la fonduri europene, că sute de mii de români, având în vedere proiectele pe POS Mediu, se vor căca în continuare în fundul curții.

Nu erau banii lui, erau banii pe care îi muncise țara asta visând la covrigii UE. Nu trebuia decât să-i ia și să-i cheltuie pentru cei pe care altfel îi îndobitocește.

Greaua moștenire? Mă lași, da` n-au trecut vreo doi ani și ceva de când nu mai e Boc? Oamenii slab pregătiți? Da-s miniștrii mei sau ai Guvernului care are majoritate de 120% PSD? Procedurile? Dar le fac eu sau le fac autoritățile controlate și-n dosul urechii dacă au carnetul de partid corect? Legislația? Dar face legile chinezu` cu care se ținea de mână Zgonea sau ultramajoritatea PSD? Că mai e un pic și se roagă la ai lor să treacă în Opoziție, pentru a mima democrația. Contestațiile din justiție? Păi vreți să furați direct?

Ca la săraci, banii sunt luați de la fonduri europene și dați ministerului lui Dragnea, că știe omul cum să-i împartă, mai găsește morți cărora să le dea, n-or fi fost utilizați toți la referendum. Primarii care se bucură acum la grăunțe trebuie să știe că banii nemunciți se duc ușor, iar pupatul în cur al Puterii, oricare ar fi ea, nu e o muncă, cel puțin în nomenclatorul de meserii. Sunt și în Bacău destui care zic de „binele comunității”, de parcă așa-i învață duminica la Biserică, să mintă electoral, să preacurvească politic, să mărturisească strâmb și să ucidă speranța.

Mai grav, pierderea e dublă. Pe lângă faptul că ne-am luat la revedere de la fondurile europene gratis, un miliard de euro, banii ajung la Dragnea, când mai era o șansă să ajungă unde era nevoie. De pildă la Umbrărescu, să vorbim tot de băcăuani, care mai are un pic și face pe banii lui un scuipat de autostradă unde a fost lăsat să câștige, nici 10 km, pentru care anul ăsta n-a încasat nimic. Asta după ce omul s-a ținut de cuvânt și a terminat mult mai devreme drumul Suceava – Botoșani, la o calitate care i-a făcut pe mai mulți primari din zonă să vrea să-l facă fiecare cetățean de onoare. Dar nu, dați-i banii lui Dragnea, că mai importante-s voturile morților decât autostrăzile lui Umbrărescu.

P.S.: ACL Bacău s-ar putea să fi fost la București cu o oarecare delegație, unde să se fi remarcat oarecum cu o oarecare prezență. Reflectarea chestiunilor de mai sus în presa locală, probabil zero articole, e fix interesul pe care-l acordă ACL Bacău presei locale, probabil zero.