Soluția găsită de Primăria Bacău în cazul fostului Hotel Central: prelată care să ascundă starea clădirii de patrimoniu

Bacăul este unul dintre orașele sărace din punct de vedere al

clădirilor de patrimoniu, bijuterii ale arhitecturii secolelor trecute. Autoritățile locale n-au niciun fel de strategie în ceea ce le privește pe cele puține care mai stau în picioare, cu valoare istorică sau culturală. Fostul Hotel Central este dovada clară a impotenței administrative și a delăsării. După critici vehemente la adresa fostei administrații, noua conducere a Primăriei a găsit soluția: ascunderea fațadei sub o prelată.

Imobilul în care a ființat Hotelul Central și care asigură fațada Teatrului Municipal Bacovia se află într-o stare avansată de degradare. Practic, una dintre clădirile frumoase, cu valoarea istorică și culturală, a ajuns în paragină. Mulți ani, proprietar a fost societatea Idaho Trading, controlată de omul de afaceri Perino Baraga. La ora actuală, societatea este lichidată judiciar de către BDO Business Restructuring, iar imobilul e scos la vânzare. Cu fiecare anotimp care a trecut peste ea, clădirea de patrimoniu s-a degradat, ajungând să fie un pericol pentru trecători sau iubitorii de teatru, din cauza riscului de a cădea bucăți de tencuială sau alte elemente. În 2013, Consiliul Județean Bacău și-a declinat dreptul de preemțiune, refuzând achiziționarea imobilului. Oficial, municipalitatea ar fi fost interesată de imobil, fosta administrație comunicând că vizează reabilitarea clădirii cu fonduri europene, după deschiderea programelor de finanțare.

Se pregătește un tun? Prețul cerut pe imobil a crescut de cinci ori 

De câteva zile, s-a montat un soi de schelet de metal pe toată fațada imobilului. Lucrările au fost contractate de lichidator și aprobate de Direcția de Cultură și Patrimoniu și Primăria Bacău, spune viceprimarul Dragoș Ștefan. „Se va monta o prelată protectoare, deoarece clădirea prezintă pericol pentru cetățeni. De altfel, din câte știu, s-a dat și o amendă în sensul ăsta proprietarului. Lucrările se fac pe banii lichidatorului judiciar, cel care a scos la vânzare imobilul, cu avizul arhitectului-șef al municipiului. În mod normal, ar trebui achiziționat de către primărie, dar se cere un preț exorbitant, undeva în jurul a un milion de euro, dacă nu mă înșel”, spune Ștefan. Suma este însă mult mai mică și absolut accesibilă muncipiului Bacău, dacă ar fi și o strategie culturală la nivelul autorităților locale. La momentul în care CJ nu și-a exercitat dreptul de preemțiune, suma cerută era de 211.200 euro fără TVA. Ridicolă în comparație cu, de exemplu, sumele cu care Primăria garantează un profit consistent societății Transport Public. De atunci au trecut trei ani, imobilul nu s-a vândut, prin urmare există posibilități de negociere. Dacă, evident, se dorește mai mult decât ascunderea mizeriei sub preș. O prelată peste istoria Bacăului.

La inaugurare a fost prezentă Regina Maria

Imobilul a fost ridicat între anii 1927 și 1929, sub denumirea Palatul Mărăști. La inaugurare a fost prezentă MS Regina Maria. Ulterior a devenit Hotelul Athenee Palace, pentru ca, după instaurarea comunismului, să devină Hotel Central.