Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Întârzieri pe proiectul de extindere a canalizării din Dărmănești, pe zona acoperită de

DASRICOM, unul dintre partenerii din asocierea câștigătoare. Ceilalți asociați au preluat deja din sarcina firmei din Podu Turcului. Probleme sunt și la executarea infrastructurii de apă potabilă la Buhuși. Dan Spulber, patronul DASRICOM, neagă existența întârzierilor, dar recunoaște că au fost probleme. Angajații DASRICOM au lucrat cu Poliția în cartierul Lapoș, pentru a fi protejați de locuitorii nemulțumiți. „Eu cred că nu sunt absolut niciun fel de întârzieri. Cred că până în decembrie… suntem în grafic,” a declarat Spulber pentru bacauinfo.ro.

Proiectul de extindere a rețelei de canalizare din orașul Dărmănești, cu 55 km (inclusiv conductele de refulare), bate pasul pe loc pe partea DASRICOM, partener în asocierea care a câștigat licitația, alături de CONIZ ROMARG și TRANS CARPAT.

Constantin Spiridon, primarul orașului Dărmănești: „Din 52 km de canalizare, au fost realizați până acum 30 km. Constructorii mai sunt restanțieri cu căminele de racord. Cred că lucrările erau mai avansate dacă și al treilea constructor, DASRICOM, s-ar fi angajat mai tare la execuție. Ei, deocamdată, văd că au micșorat ritmul. Mai au o singură echipă pe teren. Anumite lucrări pe care le avea DASRICOM au fost preluate de celelalte două firme din asociere.”

În schimb, Dan Spulber, patronul societății DASRICOM, a declarat pentru bacauinfo.ro că nu există niciun fel de întârziere față de graficul stabilit, deși primarului Spiridon i s-a comunicat un alt termen de finalizare a lucrărilor decât cel prezentat de Spulber. „Eu cred că nu sunt absolut nici un fel de întârzieri. Cred că până în decembrie … suntem în grafic. Nu sunt întârzieri, nu sunt niciun fel de probleme.”

„Managerul de proiect consideră că la începutul lunii octombrie trebuie să fie gata proiectul de canalizare pe Dărmănești,” arată Spiridon, care mai spune că a discutat și despre calitatea lucrărilor executate de DASRICOM și „mi s-a spus că nu sunt probleme”.

Problemele DASRICOM cu locuitorii cartierului Lapoș din Dărmănești au fost mediate de Poliție. Angajații lui Spulber au lucrat sub protecție. Acesta recunoaște că au fost situații tensionate. „Într-adevăr, a fost o problemă pe Lapoș, s-a rezolvat. Oamenii nu au înțeles că întâi trebuie să bag canalizare și după asta să le refac drumul. Fiind drum balastat, drum lutos, s-a creat un disconfort.”

Un pas important în proiectul pe Dărmănești a fost obținerea recentă a avizelor de la CNADNR și CFR. Și lucrările la Stația de Epurare a Apelor Uzate au început. „ Ceea ce este îmbucurător e faptul că au obținut avizele de la CNADNR și CFR, pentru că trebuie realizată o subtraversare de cale ferată, iar pe o porțiune de la Dărmăneasca merge pe marginea drumului național. Lucrările la stație nu au început de mult. Au făcut organizarea de șantier, au săpat pentru fundație, s-au aprovizionat cu fier și se apucă de turnat,”Constantin Spiridon, primar Dărmănești.

În Buhuși, aceeași firmă, ieșiri din grafic pe proiectul de extindere a rețelei de alimentare cu apă potabilă. Investiția Companiei Regionale de Apă presupune realizarea a 5 km în zona Orbic.

Vasile Zaharia, administratorul public al Primăriei, pentru bacauinfo.ro: „Cred că termenul a fost depășit din cauza unor cauze obiective. Întotdeauna, în teren, apar lucruri care nu pot fi prevăzute. Se află în execuție extinderea rețelei de alimentare cu apă. Sunt aproximativ 5 km, mai ales în zona Orbicului, pentru că această zonă nu a beneficiat de apă până în prezent. Cred că executantul se va ține de cuvânt și în câteva luni de zile va rezolva situația.”

„La Buhuși au fost chestiuni legate de proiectare. De asta nu s-a lucrat. Acum se lucrează, s-a introdus un km și ceva în două săptămâni. Sunt doi km de conductă deja băgată. Nu înțeleg unde sunt întârzierile,” spune Dan Spulber.