Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
ROMPREST începe cu stângul colectarea și transportul deșeurilor din județ: nu va opera în toate
cele 63 unități administrativ teritoriale. În trei dintre acestea, Moinești, Berzunți, Sănduleni, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău (ADIS) nu va da ordinul de începere, pentru că nu s-au conformat cerințelor impuse prin proiect. În continuare, Moineștiul refuză să aplice taxa specială de salubritate (9,2 lei / persoană / lună), argumentând că nivelul taxei actuale ar trebui să acopere costurile ROMPREST pe raza municipiului. „Dacă nouă ani de zile noi am acoperit cheltuielile și am făcut și investiții, consider că serviciul prestat de ROMPREST nu poate depăși cheltuielile cu mult față de costurile serviciului prestat de noi până acum. Mai mult, noi venim cu ceva în ADIS, cu un proiect PHARE de 1,3 milioane euro,” declară Valentin Vieru, viceprimarul municipiului Moinești. Berzunți, tot mai aproape să iasă din ADIS. Bogdan Seto, directorul ADIS: „Berzunți se autoexclude.” Cine va strânge gunoaiele?
Din 11 ianuarie, angajații ROMPREST încep serviciul de salubritate în județul Bacău. Partea proastă e că nu vor presta în toate cele 63 unități administrativ teritoriale. Până la momentul redactării materialului, trei consilii locale din județ nu îndepliniseră toate cerințele solicitate de ADIS.
În ultima ședință a Adunării Generale a Asociaților ADIS, nu s-a ajuns la un consens nici în privința municipiului Moinești, care solicită păstrarea taxei diferențiate pentru locuitorii de la bloc (7,5 lei/persoană/lună) și cei de la casă (6 lei/persoană/lună). Pentru serviciul prestat de ROMPREST trebuie să se achite 9,25 lei / persoană / lună.
„Nu s-a ajuns la nicio concluzie astăzi (vineri, 8 ianuarie – nota red.) în ședință. În cazul nostru și al altor comune nu se va da ordinul de începere a lucrărilor, de prestare a serviciului de către ROMPREST. Am cerut să fim tratați în mod special față de ceilalți, care nu vin cu nimic în acest proiect,” arată Valentin Vieru, viceprimarul municipiului Moinești.
Zestrea de 1,3 milioane euro, obținută printr-un proiect cu fonduri europene nerambursabile, conferă Primăriei municipiului Moinești poziția de a emite pretenții în raport cu ADIS și ROMPREST. Iar în virtutea experienței dobândite prin derularea serviciului local de salubritate, Consiliul Local Moinești apreciază că banii colectați din taxa de salubritate aplicată diferențiat și în cuantum mai mic față de taxa unică de 9,25 lei/lună/persoană ar trebui să acopere cheltuielile ROMPREST cu colectarea, transportul și depozitarea gunoiului din Moinești.
„Noi am votat această taxă pentru anul 2016, nu putem să revenim. Este rezultatul votului liber exprimat al consilierilor locali. Dacă nouă ani am acoperit cheltuielile și am făcut și investiții, consider că serviciul prestat de ROMPREST nu poate depăși cheltuielile cu mult față de costurile serviciului prestat de noi până acum. Mai mult, noi venim cu ceva în ADIS, cu un proiect PHARE de 1,3 milioane euro. În același timp, primim și o redevență anuală de la ROMPREST în valoare de 160.000 lei pentru utilajele pe care urmează să le predăm. Ar trebui ca, în situația în care serviciul ROMPREST nu este acoperit din taxele aprobate la cuantumul de 7,50 și 6 lei, să se suplimenteze cu valoarea redevenței anuale,” cere Valentin Vieru, viceprimarul municipiului Moinești.
Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS, e reținut în cazul Moinești: „Cu Moinești este o situație rezolvabilă din punctul meu de vedere. Se va da ordinul de începere a lucrărilor în toate unitățile administrativ teritoriale care au aprobat toate cele 5 elemente.”
ADIS cere pentru ROMPREST, în cazul Moinești, prin taxa specială de salubritate, o diferență față de taxa actuală de 1,75 lei/lună/persoană (la bloc) și de 3,25 lei/lună/persoană (la casă).
„ADIS solicită aplicarea taxei unice pe întreg orașul, fără a ține cont de zonă urbană sau zonă periurbană. De când funcționăm cu serviciul la nivelul aparatului de lucru al primarului, taxa este diferită (7,50 lei, 6 lei). Serviciul funcționa după accesarea unui proiect cu finanțare europeană PHARE 2004. Noi am reușit să ne acoperim toate cheltuielile din această taxă. Mai mult, an de an am făcut și investiții. Am cumpărat un tocător de crengi, tractor cu remorcă, o autoutilitară, cu bani din taxa pe care am încasat-o, nu din bugetul local. Am considerat că, în continuare, noi putem acoperi costurile pe care ROMPREST le va avea. Fapt pentru care am depus, în două rânduri, adrese către ADIS, prin care am precizat că UAT Moinești își va achita obligațiile pentru serviciul prestat de ROMPREST, dar în baza unor documente justificative și pe cantitățile pe care le colectează, transportă și depozitează, nu așa cum doresc cei de la ADIS sau cum spun ei că a fost votat cândva, ca toată suma să fie transferată către ADIS. Nici nu există procedură economică pentru a transfera dintr-un buget în altul fără documente justificative,” – viceprimarul municipiului Moinești.
Pentru un punct de vedere cu privire la situația generată în cazul comunei Sănduleni am luat legătura cu Petrea Clopotaru, edilul comunei. Acesta a refuzat să ofere orice detaliu.
Însă întrebarea rămâne: cine va ridica gunoaiele din localitățile unde ROMPREST nu va intra din 11 ianuarie?
„Noi am solicitat ADIS să operăm în continuare, pentru că noi avem serviciul funcțional,” arată Valentin Vieru, viceprimarul municipiului Moinești.
Berzunți, tot mai aproape de excludere. Deadline: începutul lunii februarie
Până la începutul lunii februarie are timp Consiliul Local Berzunți să-și revizuiască atitudinea față de cerințele ADIS și tarifele ROMPREST, rezultate din licitație.
„Conform prevederilor statutare, președintele convoacă în termen de 30 de zile Adunarea Generală a Asociaților, analizează consecințele excluderii și dispune excluderea, modificarea statutului, a actului constitutiv. Dacă în intervalul acesta de 30 zile UAT Berzunți revine asupra hotărârilor, poate rămâne membru. În caz contrar, prin votul exprimat în Consiliul Local, Berzunți se autoexclude. Din ADIS nimeni nu poate da afară pe nimeni decât prin fapta UAT, care se autoexclude,” subliniază Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS.
Primii pași necesari pentru luarea unei decizii în privința UAT Berzunți au fost îndepliniți. A fost ales un nou Consiliu Director și un nou președinte, după demisia lui Dragoș Benea, din luna decembrie 2015. Astfel, din proaspătul Consiliu Director fac parte: Leonard Pădureanu – administratorul public al municipiului Bacău (rămas în funcție), Petru Dochiei – primarul comunei Letea Veche, Gioni Crăciun – primarul comunei Livezi, Alexandru Cristea – primarul interimar al municipiului Onești, Costel Baciu – primarul comunei Lipova (ales președinte al ADIS). Președintele este reales la șase luni.