Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Denunțurile au fost făcute din răzbunare, pentru că nu s-a implicat în umflarea prețului unor contracte pe care
afaceriștii le-au avut cu Primăria. Asta a fost explicația dată de Romeo Stavarache judecătorului joi, când a fost audiat în legătură cu denunțurile făcute de Costică Rusu și Viorel Rusu. La finalul ședinței, atât primarul Bacăului, cât și ceilalți doi inculpați din dosar aflați sub control judiciar, Liviu Goian și Liviu Cenușă, au cerut ridicarea măsurii. Judecătorul a aprobat cererea doar pentru ultimii.
Pentru a treia oară, Romeo Stavarache a trebuit să răspundă întrebărilor instanței care judecă dosarul în care este acuzat de 5 infracțiuni de corupție. De această dată, întrebările au privit denunțul făcut de CosticăRusu și unul dintre denunțurile lui Viorel Rusu.
Patronul de la Conextrust îl acuză pe primarul Bacăului că i-ar fi cerut, în ianuarie 2009, să încheie un contract de sponsorizare cu Asociația Sportivă Top Sport, pentru ca firmei acestuia să îi fie atribuit un contract de lucrări edilitare la blocul ANL din strada Teiului.
Romeo Stavarache a povestit în instanță că licitația pentru acele lucrări a fost organizată la sfârșitul lunii decembrie 2008. Deși 6 firme ar fi cumpărat caietul de sarcini, o singură firmă, cea a lui Viorel Rusu, ar fi depus o ofertă. Aceasta a fost deschisă pe 29 decembrie și, susține primarul, a fost cu aproape 500.000 lei mai mare decât valoarea maximă acceptată, conform proiectului. Imediat după sărbătorile de iarnă, acest lucru ar fi fost adus la cunoștința primarului de către comisia care analiza ofertele. S-au cerut clarificări proiectantului și s-a ajuns la concluzia că firma Conextrust a respectat prețul din studiul de fezabilitate, care era de 1.524.000 lei, și nu pe cel din proiect, care era de 1.066.000 de lei. Oferta a fost, prin urmare, declarata admisibilă, pentru că respecta condițiile de eligibilitate, dar neconformă, din cauza prețului mult prea mare, care depășea prețurile practicate la nivelul pieței la acea vreme. Reprezentanții firmei au fost chemați la negocieri, iar în urma acestora, a fost încheiat un contract în valoare de 1.048.000 lei, practic cu 50% mai mic decât oferta inițială a Conextrust.
Doar că, susține Stavarache, în tot acest timp, Viorel Rusu ar fi pus presiuni pentru încheierea contractului la prețul din oferta inițială. „În perioada aceea, domnul Rusu încerca cu disperare să ajungă la mine, să-mi transmită să las prima ofertă. Venea la primărie, stătea câte 3-4 ore în birou la secretar, sperând să ne întâlnim. Practic, ar fi vrut să merg eu la comisie, să discut cu cei de acolo, să îi aprobe oferta. Domnul secretar mă chema mereu la el în birou, să discutăm. Am refuzat orice fel de discuție cu el. Au venit la mine angajați ai primăriei care mi-au spus că secretarul stă toată ziua pe capul lor, pentru a spune că oferta e bună așa.”
Primarul Bacăului a insistat că simplul fapt că prețul contractului final e nu doar mult mai mic decât cel din oferta făcută de Conextrust, dar mai mic și decât prețul din proiect, e, în sine, o dovadă a faptului că nu a intervenit pentru a favoriza firma lui Rusu, deci nu ar fi avut pentru ce să primească mită. De altfel, susține acesta, declarațiile lui Rusu s-au modificat pe timpul anchetei. Astfel, dacă la început ar fi declarat că în schimbul mitei de 150.000 lei i-ar fi fost promisă semnarea contractului pentru lucrările din strada Teiului, ulterior Rusu și-ar fi schimbat declarația, susținând că, în schimbul banilor, Primăria ar fi achitat facturi eliberate anterior. Și această teorie a fost repinsă de primar, care susține că responsabil pentru plata facturilor primite de municipalitate e Leonard Pădureanu și că acestea trebuie achitate imediat ce acesta le avizează ca bune de plată, altfel Primăria riscă amenzi.
În denunțul făcut de Costică Rusu, Romeo Stavarache este acuzat că, la începutul lui 2009, i-ar fi cerut omului de afaceri 50% din valoarea unui contract de mentenanță a sistemului de iluminat public, mai exact, din cei 38 de euro cât primea contractantul pentru fiecare stâlp, 18 ar fi trebuit să meargă către primar, prin contracte de publicitate încheiate de firme controlate de Rusu cu Ziarul de Bacău și 1 TV Bacău.
Stavarache susține că sumele mari pe care municipalitatea le vira spre Electroconstrucția Elco SA i-au atras atenția imediat ce a câștigat primul mandat, fiind unul dintre contractele ale căror verificare a solicitat-o. Tot ce au reușit să facă cei din primărie a fost schimbarea modului de facturare, obligând firma să emită facturi doar pentru lucrările efectuate la stâlpi și nu pentru toți stâlpii aflați în administrare, reușind astfel, susține el, reducerea cu aproximativ 40% a sumei achitate lunar către Electroconstrucția. Grupul de firme a încercat anularea în instanță a deciziei Primăriei, însă solicitarea i-a fost respinsă. După această dată, susține Stavarache, nu a mai existat nicio altă negociere. Ca și în cazul denunțului făcut de Viorel Rusu, primarul a încercat să- sublinieze judecătorului că în denunțul lui Costică Rusu există o serie de neconcordanțe.
Prima ar fi aceea că Rusu susține că o parte dintre discuțiile avute cu Stavarache privind mita s-ar fi purtat la Centrul de Afaceri și Expoziții, spațiu care însă nu exista la acea dată. Apoi, susține Stavarache, Rusu se contrazice singur în declarațiile din dosar, susținând pe de o parte că, după discuțiile din 2008, ar fi fost pus în legătură cu Liviu Goian și Liviu Cenușă pentru încheierea contractelor de publicitate, pentru ca mai apoi să declare că pe cei doi i-a cunoscut abia în 2014. În plus, a susținut Stavarache, deși Rusu pretinde că i s-ar fi cerut aproape jumătate din suma încasată lunar, timp de aproape 20 luni nu s-a realizat niciun transfer al presupusei mite către firmele prin care se spune că s-au spălat banii.
Denunțul lui Costică Rusu, susține primarul, vine ca răzbunare la faptul că s-a opus, în momentul în care se discuta construirea Centrului de Afaceri și Expoziții, majorării costurilor investiției, fapt care a amenințat realizarea acesteia, în condițiile în care una dintre firmele lui Costică Rusu era favorită la câștigarea contractului. „Consider că afirmațiile lui Rusu vin ca urmare a unor neînțelegeri privind CAEx, unde noi am refuzat finanțarea în plus a lucrării, el fiind cel care urma să câștige lucrarea. Din cauza opoziției noastre, el a trebuit să dea mită la minister 800.000 de euro, fapt pe care îl afirmă chiar el în dosar”, a declarat Stavarache.
O serie de declarații surprinzătoare a făcut, în ședința de joi, judecătorul. În legătură cu înregistrările telefonice acesta a precizat „convorbirile astea, dacă nu ar fi fost în contextul ăsta, ar fi putut fi discuții normale, cum purtăm și noi toți de aici” , pentru ca mai apoi să remarce că „probele sunt așa cum sunt”.
La finalul ședinței, Romeo Stavarache, Liviu Goian și Liviu Cenușă au solicitat, pentru prima dată, ridicarea controlului judiciar. În timp ce Goian și Cenușă și-au argumentat cerere prin faptul că, finalizându-se audierea inculpaților, nu mai există un motiv pentru menținerea măsurii, în condițiile în care pentru Costel Cășuneanu și Constantin Apostol nu a fost dispusă o astfel de măsură. Stavarache a precizat că îi e foarte greu să respecte condițiile impuse de controlul judiciar, deoarece, susține el, Viorel Rusu și Ovidiu Popovici, secretarul Primăriei Bacău, fac tot posibilul pentru a aranja întâlniri între el și martorii de care nu se poate apropia. Instanța a decis revocarea măsurii în cazul lui Liviu Goian și Liviu Cenușă și menținerea acesteia în cazul lui Stavarache.
Ovidiu Popovici, cel al cărui nume a fost pomenit de mai multe ori în declarațiile primarului, respinge acuzațiile făcute de acesta. „Personajul și-a greșit cariera. Trebuia să se facă scriitor de literatură științifico-fantastică sau, în condițiile prezente, să meargă la un doctor competent.”
În continuare urmează audierea martorilor, astfel că cei care au făcut denunțurile în dosar, dar și alte persoane care au dat declarații vor răspunde întrebărilor judecătorului și avocaților.
Apărătorii celor cinci inculpați vor aduce și ei noi martori, doar avocatul lui Cenușă anunțând deja pe cine dorește să citeze. E vorba despre foști angajați ai Ziarului de Bacău, secretara și doi jurnaliști care ar fi fost desemnați să ofere consultanță pe probleme de imagine, media și relații publice firmelor lui Viorel Rusu.