Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Dacă-i cu plumb, cu plumb să fie în Bacău, în prima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Partidul Social Democrat e singurul

vizibil în municipiul reşedinţă de judeţ. Creştin-liberalii s-ar fi zbătut mai mult joi, cu o zi înainte de începerea oficială a campaniei, iar despre populari un domn cu părul alb spune că „se trezesc mai greu” şi pare să aibă dreptate. Gabriel Berca, unul de-al lor, a fost văzut la cafea în centrul oraşului împreună cu Petru Enăşoae, fost și pe la PDL, şi cu prietenul vechi, Constantin Scripăţ.

În prima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale un singur candidat a fost văzut printre băcăuani. Stătea cu ochelarii pe nas, un zâmbet tot, pe un panou proptit pe lângă statuia lui George Bacovia din centrul municipiului. Ar fi fost loc şi pentru restul – Klaus Iohannis, Elena Udrea, Monica Macovei, Kelemen Hunor, Călin Popescu Tăriceanu, William Brînză, Constantin Rotaru, Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu, Gheorghe Funar, Szilagyi Zsolt, Mirel Amariţei, Teodor Meleşcanu şi… şi atât. Pentru toţi 14 ar mai fi fost loc, dar pentru funcția de președinte mai trebuie să aibă chef și activul de susținători.

Pe la 9:30, la sediul Partidului Mişcarea Populară stăteau de pază în faţa unei uşi încuiate un ficus cu prietenul lui mai mic. Nicio mişcare, niciun suflu.

Popularii se trezesc mai greu” a explicat un vecin cu părul alb, care a subliniat însă că e doar o presupunere, pentru că „nu-i cunoaşte, ca să-şi dea seama cum mişună pe acolo”. Cert e că ar fi putut să aibă dreptate. Pe la 11:00, la o cafenea din centrul municipiului, stăteau la discuţii Gabriel Berca – fără nicio prezentare, e deja vedetă, Constantin Scripăţ şi consilierul Petru Enăşoae.

La sediul de campanie al Alianţei Creştin-Liberale (A.C.L) – ceva mai mult decât o uşă încuiată. „Doamna Lungu nu este săptămâna asta” (motive personale – n.red.) – ne-a spus secretara, singură pe acolo. De celălalt copreşedinte al ACL Bacău, Ionel Palăr, n-am mai întrebat.

Ieri (joi, 2 octombrie 2014 – n.red.) au fost mai multe şedinţe, toată ziua. S-au întâlnit la Centrul de Afaceri cu oamenii din judeţ, au împărţit afişe, cărţi poştale, materiale penttru campanie… iar astăzi bănuiesc că sunt plecaţi în teritoriu. Ieri au fost toată ziua aici, dacă veneaţi ieri… toată ziua au fost” – ne-a împărtăşit cu amabilitate secretara.

La sediul Partidului Social Democrat, de la clădirea albastră, Claudiu Ambrozie – căruia i-am mai auzit vocea când era ceva pe la TSD împreună cu actualul deputat şi purtător de cuvânt al PSD Bacău pentru campania electorală, Cosmin Necula – era într-un continuu du-te – vino. Un alt domn stătea preocupat în faţa unui calculator, o doamnă … şi ea pe acolo, cu umărul la treabă. Detalii despre ce şi cum în prima zi de campanie la PSD Bacău nu obţii decât de la purtătorul de cuvânt, Cosmin Necula – „el are toate drepturile de autor”… cum nu era, n-am insistat să aflăm de la el. Am văzut chiar noi, în centrul Bacăului.

Am văzut afişe cu Victor Ponta Preşedinte, singurele zărite în municipiu – fără a avea pretenţia că am fi putut vedea tot ce se putea.

Chiar dacă sunt cu mult sub ce pot partidele în materie de afişaj electoral, fac cu ochiul. Mai ales pensionarilor. Constantin Ciuche are 73 ani. El ştie deja cu cine merge: „Să alegem preşedinte, Ponta, aista care-i aici. E băiat bun, din Parlament el e cel mai serios.”

Celălalt domn are 88 de ani. Şi el tot cu tinereţea merge.

 „Înseamnă să fie dreptate, să nu-mi vină ăla care o vândut copii, care o făcut şase case, să nu vină Udrea care o spart buzunaru. Ponta să vină, asta-i tinereţea… să vină ăsta care o vândut copii şi are şase case?! Şi eu am fost salariat, dar nu am putut lua… Ar trebui să vină Ceauşescu înapoi să facă dreptate. Uite, tineretul nu mai are unde lucra…”

Eduard Scurtu, un voluntar european de 24 ani, l-ar prefera pe Iohannis.

Majoritatea-s varză, eu l-aş prefera pe Klaus Iohannis. În primul şi-n primul rând că nu-i român şi că germanii oricum înainte au avut şi cea mai mare creştere economică, deci… clar el. Ponta… vrea să vândă Roşia Montană, gazele de şist, chiar nu am de  gând să trăiesc prea multe cutremure, mai ales în zona asta, pentru că suntem foarte aproape de Vrancea.”

Pe Constantin Vrânceanu, care lucrează în Italia, în industria alimentară, tot Ponta îl convinge. E tânăr.

Votăm tinerii, că bătrânii ne-au cam dezamăgit, am plecat şi din cauza bătrânilor. Ponta… nu-i rău, să vedem ce face.”

Gabriel Lupu, de la liberali, intră-n campanie cu zâmbetul pe buze, ca să nu spunem la mişto.Speranţă, inimă deschisăa susurat din mers pentru bacauinfo.ro despre campanie.