Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Petrică Mihăilă, consilier judeţean PDL:Poate din sutele de metri cubi de dosare existente la Ministerul Dezvoltării (documente aferente Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, actualul Program Naţional de Dezvoltare Locală) făcute în perioada 2011 – 2012 mai preluaţi ceva documente şi poate mai economisim în felul ăsta ceva bani.”

Dragoş Benea, preşedinte CJ Bacău:Eu vă spun că,

dacă cineva ia şi analizează intervenţia dumneavoastră, nu ştiu dacă a înţeles ceva

Modul în care se derulează Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), dar şi Ordonanţa traseiştilor au deschis şedinţa Consiliului Judeţean Bacău de joi, 1 septembrie, prin vocea consilierului judeţean PDL Petrică Mihăilă. Mihăilă a contestat modalitatea de implementare a PNDL la nivelul judeţului Bacău, dar şi felul în care Partidul Social Democrat pune problema în relaţia cu primarii din judeţ care ar avea proiecte care necesită finanţare de la Ministerul Dezvoltării.

Consilierul PDL a subliniat anii de glorie ai Elenei Udrea  „(…) Au fost multe investiţii pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, care de fapt este un copy / paste al Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii demarat de Guvernul Boc în perioada 2011-2012. Nu asta-i problema, e foarte bine că s-a preluat ideea, chestiunea e că nu s-au preluat obiective prioritare pentru judeţul Bacău şi, ceea ce este mai grav, pentru acele obiective au fost depuse în perioada 2010 – 2011 zeci de studii de fezabilitate care înseamnă zeci de miliarde de lei vechi cheltuite din banii publici ai UAT-urilor din judeţul Bacău. (…) Aţi preluat obiective pentru care deja se cheltuise bani (…)

Mihăilă, la solicitarea preşedintelui CJ, a dat exemplu Primăria Podu Turcului. „Am atenţionat Primăria Podu Turcului să nu mai efectueze măsurători pe DC 45, pentru că sunt făcute lucrările TOPO şi SF-urile pe care tot Primăria Podu Turcului cheltuise 200 – 300 milioane de lei vechi, nu m-a luat nimeni în seamă, s-au reluat acele studii, s-au dat alţi bani şi aşa mai departe(…) Am înţeles că după ultimele negocieri – din păcate sunt negocieri imorale şi chiar ilegale: bani contra adeziunii la PSD – se va prerelua şi obiectivul Dumbrava din comuna Răchitoasa.(…) Rugămintea mea e să nu mai cheltuim bani care deja au fost cheltuiţi. Poate din sutele de metri cubi de dosare existente la Ministerul Dezvoltării făcute în perioada 2011 – 2012 mai preluaţi ceva documente şi poate mai economisim în felul ăsta ceva bani.”

Unde dai şi unde face poc

 Dragoş Benea, preşedinte CJ e evitat să răspundă punctual intervenţiei lui Mihăilă, chiar dacă „a extras” ideile principale.

Să nu credeţi că dacă aveţi o intervenţie în Consiliul Local Podu Turcului sau în Consiliul Judeţean înseamnă că aveţi şi dreptate. (…) Dacă Consiliul Local Podu Turcului a considerat necesar acel obiectiv pentru PNDL, ne supunem voinţei majorităţii Consiliului Local din Podu Turcului. Nu ştiu ce studii de fezabilitate invocaţi dumneavoastră, nu ştiu în ce perioadă au fost făcute (…) Pe PNDL sunt aproximativ 60 proiecte, unul este de la Podu Turcului şi este proiectul avansat de primar şi de majoritatea din Consiliul Local şi cu asta cred că am răspuns destul de clar. În loc să fiţi mulţumit că acel Consiliu Local a semnat un proiect estimat la 1 milion de euro pentru asfaltarea unor drumuri comunale dumneavoastră vă luaţi de proiectul în sine. Copy/paste – necopy/paste, ştiţi când puteţi emite verdicte? Când se va finaliza acest program, eventual în 2016, nu la startul acestui program emiteţi anticipat nişte verdicte, e incorect.” – a răspuns Benea.

 „Voiam să spun că acele documente făcute în perioada 2011 trebuia licitate în mai 2014, dar după căderea Guvernului în spiritul nostru românesc aruncăm totul la coş, toată munca predecesorilor noştri, şi facem pe alte criterii şi aşa mai departe. Consiliul Local m-a susţinut, chiar dumneavoastră aţi eliberat în regim de urgenţă certificatul de urbanism, nu despre asta este vorba, ci deespre felul nostru de a cheltui banii publici” – a insistat Mihăilă

Toţi, o apă şi-un pământ

 Pentru a-i închide gura lui Petrică Mihăilă, Benea a făcut trimitere şi la momentul 1 aprilie 2011, când la Ministerul Dezvoltării au fost chemaţi doar primarii „pe care-i ştia PDL”. În perioada respectivă, finanţările date prin PNDI erau cel puţin la fel de controversate precum cele date acum de Guvernul PSD. Primarii PDL au  fost informaţi pe filieră de partid cum să întâmpine PNDI-ul şi, mai mult decât atât, au primit modelul tip de predare a amplasamentelor către minister pentru realizarea licitaţiilor pentru asfaltarea drumurilor cu 10 zece zile înainte ca formularul să apară în Monitorul Oficial.

PSD Bacău „nu face niciun fel de vânătoare de primari”, doar „e în discuţii

 Benea a încercat să lămurească şi Ordonanţa traseiştilor.

PSD Bacău chiar nu are niciun fel de vânătoare de primari, nu face ce spuneţi dumneavoastră bani contra voturi, nu este niciun proiect al CL Răchitoasa care vizează drumul de care spuneţi dvs. Eu vă spun că, la PSD, dacă sunt nişte primari care au plecat de lângă dumneavoastră sau de lângă alţii, au plecat pentru că nu aţi ştiut să-i ţineţi aproape ori cu proiecte ori cu respect, dacă pot să spun aşa. Noi n-am fugit după nimeni şi n-am luat niciun primar din judeţul Bacău cu arcanu şi nici n-am făcut bani contra voturi şi nici n-o să epatăm cu câţi primari o să vină sau nu o să vină (…) Vă agitaţi din punctul meu de vedere inutil. (…) Să facem o evaluare a derulării Programului Naţional de Dezvoltare Locală undeva peste vreo 5-6-7 luni, ca să fim rezonabili (…) Dacă cineva ia şi analizează intervenţia dumneavoastră nu ştiu dacă a înţeles ceva, am încercat eu să extrag … că bani pentru partid….Nu, staţi liniştit. Rămâneţi cu domnul primar de la Ardeoani, rămâneţi cu domnul primar de la Glăvăneşti, rămâneţi cu primarii dumneavoastră de la Prăjeşti.. chiar nu suntem la vânătoare de primari. Cel puţin PSD Bacău nu aşteaptă această Ordonanţă. Chiar dacă apare, chiar dacă nu apare, pentru noi nu are niciun fel de influenţă.” – a încheiat preşedintele CJ.