Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Trei infracțiuni de luare de mită, două de instigare la abuz în serviciu și patru privind

folosirea unor informații care nu sunt destinate publicității pentru obținerea unor foloase necuvenite. Acestea sunt acuzațiile pe care procurorii DNA le aduc lui Carmen Bodea, șefa Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău, pe care au reținut-o în miercuri dimineață. Liderii UNPR, partid care, conform informațiilor bacauinfo.ro, a susținut-o pe șefa DSVSA în fruntea instituției, se dezic de aceasta, punând numirea ei în responsabilitatea foștilor lideri ai partidului.

Cele 9 infracțiuni de care e acuzată Carmen Bodea s-ar fi petrecut, conform rechizitoriului, începând cu a doua jumătate a lui octombrie. „În perioada 14.10.2015 – 27.10.2015, în aceeași calitate, inculpata Bodea Carmen-Carleta a acceptat promisiunea unor sume de bani de la un medic veterinar căruia i-a fost atribuită, prin concesionare, de către DSVSA Bacău, o circumscripție veterinară. Promisiunea remiterii unei sume de bani este în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei privind constituirea comisiei de evaluare a achizițiilor de servicii sanitar-veterinare, avizarea documentației de participare la licitație, avizarea raportului de atribuire a achiziției și semnarea, în numele DSVSA Bacău, a contractului de servicii sanitar-veterinare cu câștigătorul procedurii de atribuire”, se arată în comunicatul DNA. În plus, șefa DSVSA i-ar fi oferit persoanei respective toate informațiile pentru a se asigura că aceasta va câștiga licitația: condițiile prevăzute în caietul de sarcini, informații privind dotările pe care trebuie să le aibă, data licitației și identitatea membrilor comisiei.

Bodea mai este acuzată că, în perioada 11 noiembrie – 28 decembrie 2015, le-ar fi dat unor concurenți subiectele pentru proba scrisă a concursurilor ce urmau să aibă loc pentru ocuparea a 3 posturi din cadrul DSVSA. Pentru serviciul acesta, ar fi primit, pe 17 decembrie, printr-un intermediar, de la ruda unuia dintre concurenți, un plic cu 5000 lei.

2700 lei ar mai luat șefa DSVSA de la administratorul unei carmangerii. „Banii au fost pretinși și primiți în legătură cu atribuțiile de serviciu referitoare la planificarea acțiunilor și controalelor, autorizarea/înregistrarea obiectivelor supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, suspendarea/anularea autorizației/înregistrării sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor și dispunerea măsurilor complementare de sancționare.”, susțin procurorii DNA.

Aceiași procurori susțin și că, în perioada 5-8 ianuarie 2015, Carmen Bodea, profitând de funcția pe care o ocupă, ar fi determinat membrii unei comisii de examinare să favorizeze un candidat, atât la proba de scrisă, cât și la cea orală, pentru ca acesta să câștige concursul pentru ocuparea unui post de medic veterinar.

Momentul în care procurorii anticorupție au început documentarea activității infracționale a șefei DSVSA coincide cu cel în care Carmen-Carleta Bodea a devenit șefă cu drepturi depline a instituției, în urma promovării unui concurs la începutul lunii octombrie. Până la acea dată, Carmen Bodea a ocupat funcția prin delegare, fiind promovată cu sprijinul UNPR, conform informațiilor bacauinfo.ro.

Liderii partidului se dezic, însă, de șefa DSVSA, dar îi cunosc traseul. „Deja faceți o mare greșeală, ea nu a fost pusă în funcție de UNPR, a dat un examen acolo, nu a fost pusă în funcție. A dat un examen acum vreo trei luni, și în baza lui a ajuns acolo, nu pe baza unei susțineri și nici a unei numiri. A ajuns acolo direct. Ce s-a întâmplat acum habar nu am și nu pot să comentez, nici dacă vreau. Nu are nicio relație UNPR-ul cu dânsa”, a declarat Vasile Manole, președintele UNPR Bacău.

Eu când am ajuns în partidul ăsta, doamna Carleta era pe funcție. Cred că puteți lua o informație corectă de la domnul președinte Manole. Nu mă privește și nu am fost eu responsabil pe numirea pe funcții de deconcentrate sub nicio formă. Alianța a funcționat de mult, deciziile erau luate de domnul Manole și de domnul Benea, deci nu am eu nicio legătură cu numirea sa pe funcție la DSV”, a declarat Cristi Manolache, liderul organizației municipale a UNPR Bacău.

Dragoș Benea nu a răspuns la telefon, pentru a oferi un punct de vedere.

Carmen – Carleta Bodea a fost reținută pentru 24 de ore și va fi prezentată Tribunalului Bacău cu propunere de arestare. În comunicatul DNA se precizează că și alte persoane sunt anchetate în acest dosar, fără a se oferi mai multe informații.