Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Tomberoane pline de gunoi care dau pe afară se pot vedea prin Bacău la

orice oră din zi. Pungi, bidoane, caserole de unică folosinţă din plastic, resturi de mâncare pot fi găsite pe străzi, în preajma locurilor de depozitare a deşeurilor. Deşi programul de colectare a deşeurilor menajere de pe platformele publice este stabilit între orele 07,00 – 15,30, atât în timpul progamului, cât şi după, eurocontainerele şi clopotele pentru PET, metal şi hârtie sunt pline ochi, gunoaiele fiind împrăştiate şi pe străzi de vânt sau câini. Doru Narcis, directorul tehnic al SOMA, a precizat pentru bacauinfo.ro că operează în fiecare zi cu minim 12 maşini şi 36 lucrători. Cu toate astea, ritmul de colectare al operatorului de salubritate este depăşit de ritmul în care băcăuanii din oraş şi din comunele limitrofe produc şi depozitează deşeuri menajere şi din construcţii. SOLUŢIA: corelarea programului SOMA cu programul de depunere a gunoiului la tomberon de către băcăuani sau o frecvenţă mai ridicată de ridicare a gunoiului din partea operatorului şi alocarea mai multor maşini şi oameni în teren.

Lunile călduroase de vară vin cu miros de gunoi, iar imagini cu câini trăgând de pungile cu găuri pe unde se scurg deşeurile pot fi văzute prin oraş.

SOMA, operatorul de salubritate care prestează serviciul de colectare şi transport deşeuri menajere în municipiul Bacău, explică situația prin faptul că a început o perioadă de vârf, când băcăuanii produc mai multe gunoaie prin activităţile de modernizare a locuinţelor.

Situaţia din cel puţin trei puncte fotografiate de bacauinfo.ro în zile şi la ore diferite arată că gunoaiele de pe platforme sunt menajere, nicidecum rezultate din construcţii.

Pe strada Vasile Alecsandri, în mod frecvent tomberoanele şi clopotele ajung să fie umplute până la refuz, determinându-i pe locatari să-şi pună gunoiul şi pe jos, permiţându-le astfel câinilor vagabonzi să împrăştie gunoaiele. Evident, unii sunt obişnuiţi să arunce gunoiul din mers, indiferent dacă pubela e plină sau nu. Fotografiile sunt făcute la 08:23.

În zona Mărăşeşti, la câţiva paşi de principala arteră „de pe centrul oraşului” , mai puțin de 100 m de Primărie și 50 m de sediul PNL, locul de promenadă pentru băcăuani, gunoaie de tot felul sunt împrăştiate pe platforma betonată. Acest tablou putea fi văzut la 09:10.

Strada George Apostu, în dreptul Parcului „Vasile Alecsandri”, vizavi de noua groapă de gunoi din centrul oraşului, la 07:37 gunoaiele erau întinse pe o rază de 20 de metri de platforma betonată de colectare. La fel, la mai puțin de 100 m de Primărie, în linie dreaptă.

Doru Narcis, directorul tehnic al SOMA, admite că este posibil ca astfel de situaţii să se întâmple: Programul de ridicare a deşeurilor este 07,00 – 15,30, în fiecare zi. Posibil. Nu există o maşină pentru fiecare punct de colectare în parte. O maşină are 20 – 30 puncte de colectare. Nu este posibil ca la ora 15,30 să rămână vreun punct de colectare de unde să nu fie ridicat gunoiul. De la punctele de colectare publice se ridică zilnic, la abonaţii caselor individuale se ridică de cel puţin două ori pe săptămână, după un grafic cu un interval de două – trei zile. Problema este că a venit iar vara, iar au început oamenii să dărâme, să spargă prin apartamente. Dimineaţa, la mine la bloc era un munte de gunoi, care s-a făcut aseară după ora 23.00, după ce am parcat eu maşina în dreptul punctului de colectare. Dimineaţa nu-mi venea să cred”.

Acesta mai precizează că operează în fiecare zi cu 12 – 14 maşini, cu câte un şofer şi doi încărcători, exceptând duminica, atunci când sunt trimise pe teren 9 – 10 maşini, „dintre care una sau două sunt maşini mici cu care putem ajunge la platforme, pentru că lumea este pe acasă, implicit parcările sunt pline. Spre exemplu, pe Frasinului, Panselelor, pe străzile înguste. În afară de acestea, mai sunt două maşini care adună acele clopote, una merge pe hârtie, carton şi alta pe metal şi plastic”.

Cu toate astea, imagini dezolante cu mormane de gunoaie depozitate pe lângă tomberoanele pline sau împrăştiate la zeci de metri pe lângă locurile destinate colectării se pot vedea prin oraş.

Aceste situaţii deranjează vizual şi olfactiv, creează şi focare de infecţie, iar la fel de important este faptul că ne costă mai mulţi bani. Primăria trebuie să plătească operatorul de salubritate cu 388,95 lei/tona de deşeu ridicat manual, la lopată, faţă de 116,9 lei/tonă de gunoi colectat mecanizat.

„Una este să încarci mecanic deşeul, la un eurocontainer stai aproximativ 3 minute, ca să-l ridici, să-l pui în braţe, mături platforma, faci curăţenie în jurul platformei, faci dezinsecţie. Îţi ia maxim 20 minute de platformă, după aia 10 minute până la următoarea platformă. Manual, îţi ia două ore să încarci, să faci tot ce trebuie,” arată Doru Narcis.

Acesta mai subliniază faptul că în Bacău „sunt 152 de platforme publice betonate şi cu pereţi. În urma demersurilor de închidere a boxelor, care erau undeva la 203, au ajuns anul acesta să se desfinţeze 99% din aceste boxe din zona Cornişa, unde erau cele mai multe, şi datorită unei hotărâri de Consiliu Local extraordinar de bună, prin care s-a impus oamenilor dublarea taxei pentru colectarea manuală pentru cei care utilizează aceste boxe sau închiderea lor. Au apărut în loc acele ţarcuri metalice, în care intră doar containerul. Asta a făcut ca numărul platformelor publice, cele 152, să crească cu încă 97 de puncte noi”.

La problema salubrităţii oraşului, dincolo de volumul crescut de producere a deşeurilor de către populaţie, se adaugă şi practica unor locuitori din comunele limitrofe care, după modelul abandonării câinilor în oraş, îşi aduc şi gunoaiele.

Doru Narcis, SOMA: „Majoritatea primarilor de comune din jurul Bacăului îi atenţionează pe oamenii că nu pot căra resturile rezultate din construcţii, atunci oamenii vin noaptea în oraş şi te trezeşti dimineaţa cu muntele de deşeuri din construcţii pe o platformă publică. Aceste lucruri se pot constata pe Calea Moldovei, spre exemplu. La ora 15,30, gunoiul de la punctele de colectare este ridicat, iar dimineaţa sunt deşeuri pe care trebuie să le încarci manual. Credeţi că Poliţia Locală poate să facă ceva? Omul a venit, a trântit gunoiul şi a plecat. Nu-l vede nimeni.”

Dacă Poliţia Locală nu poate lua măsuri în sensul eliminării acestor practici, dacă SOMA nu face faţă ritmului de producere a gunoiului de către băcăuani, dacă unii sunt obişnuiţi să-şi arunce punga cu gunoi din maşină pe lângă pubelă, atunci suntem cu toţii buni de plată.