Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Primăria Onești modifică modificarea produsă la nivelul taxelor și impozitelor locale pe 2016. Consilierii
UNPR – PSD ori nu citesc proiectele de hotărâre de Consiliu Local, ori chiar au vrut să majoreze taxa pe clădirile nerezidențiale pentru persoanele fizice la pragul maxim permis de Codul Fiscal (1,2 %). Taxa urmează să revină la 0,2%, cota minimă, așa cum a propus inițial PNL. Amendamentul liberalilor a fost însă respins de consilierii UNPR – PSD în 22 decembrie. „Dacă facem declarații populiste ca să dăm impresia la oameni că se jonglează cu taxele așa cum vrem noi,” declara primarul interimar Alexandru Cristea la momentul votului pe majorarea taxelor.
Funcționarii publici, în special, cei de la Compartimentul Economic, scot castanele din focul pornit de primarul Cristea (UNPR) și viceprimarul Gnatiuc (PSD). Neculai Găbureanu, directorul economic, e nevoit să vină cu justificări pentru a argumenta sucirea edililor, care au fost asaltați de solicitările contribuabililor afectați de majorarea taxei de la 0,2 % la 1,2%.
Cu tot jocul de cuvinte, raportul de specialitate aduce ca argument revenirea la 0,2% prin următoarea frază: „cota care se va aplica asupra valorii impozabile va fi de 0,2 % pentru respectarea promisiunilor fiscale ale ordonatorului de credite”.
„Când s-a fundamentat era trecut de la… (0,2 % – n.r.) și până la… (1,2% – n.r.). Când s-a fundamentat bugetul, (Alexandru Cristea, primarul Oneștiului – n.r.) a zis ca să ținem cont de situația din municipiul Onești. S-a făcut o analiză privind implicațiile și de asta s-a ajuns în situația asta. Ne-am uitat prin țară și am văzut toți au 0,2 %, și Târgu Ocna. Suma era destul de mare și nu puteai să o aplici. Au venit solicitări de la diferite persoane fizice. La intervenția lor s-a făcut îndreptarea materială,” explică Nicolae Găbureanu, directorul economic din cadrul Primăriei Onești.
Primarul interimar Cristea și viceprimarul Gnatiuc nu numai că susținut majorarea taxelor, dar au și argumentat.
Raportul de specialitate din 22 decembrie 2015 stipulează clar (vezi foto): „Propunem Consiliului Local al Municipiului Onești aprobarea unei cote de 1,2%”.
Iar Anexa nr. 1 la proiectul de Hotărâre de Consiliu Local privind stabilirea nivelului taxelor și impozitelor locale pe anul 2016 (vezi foto) prevedea din nou fără dubii: „Impozitul/taxa pe clădiri nerezidențiale deținute de persoane fizice se calculează prin aplicarea unei cote de 1,2% asupra valorii impozabile a clădirii”.
Iată argumentele pro și contra la momentul votului, 22 decembrie 2015, când PNL venise cu un amendament pentru stabilirea taxei la nivelul cotei de 0,2%, adică nivelul la care se revine acum.
„Veniți cu taxe și impozite nesimțit de mari. La maxim te duci când în orașul tău este bine. La noi, în Onești, nu este bine. Vreți să faceți creștere economică din taxe și impozite,” acuza Elena Pașu Apăvăloaie (PNL).
Alexandru Cristea, primarul interimar al municipiului Onești: „Se vede că se apropie campania electorală, iar declarațiile dumneavoastră sunt tot mai aproape de zona asta în loc să fie concentrate pe problemele Oneștiului (!?!? – n.r.). Investițiile se fac din buget și sunt pentru oneșteni. Bugetul este compus și din taxe și impozite locale. Afirmațiile pe care le faceți că sunt nesimțit de mari taxele pe care le propunem, doamnă dragă, vă rog să citiți cu atenție proiectul de buget pe care l-am propus pentru că una dintre politicile mele este de a păstra cuantumul în lei la taxe așa cum a fost anul trecut, acolo unde Codul Fiscal nu impune cuantumuri mai mari. Ne vom trezi în 2016 și veți spune că am avut un primar interimar care și-a bătut joc de buget. Dacă facem declarații populiste ca să dăm impresia la oameni că se jonglează cu taxele așa cum vrem noi, vă rog frumos să aveți grijă să nu inducem oamenii în eroare. Apoi, limbajul dumneavoastră mi-a dat impresia de mahala și nicidecum de Consiliu Local,” s-a adresat Cristea consilierului Elena Pașcu Apăvăloaie (PNL).
Acum, directorul economic al Primăriei Onești trebuie să refacă toate calculele, deși se putea evita momentul penibil pentru conducerea administrației locale (Cristea – Gnatiuc) prin votarea amendamentului PNL, care propunea o taxă la 0,2%, adică nivelul de acum. „Este acceptabilă (taxa de 02,% – n.r.). Sunt persoane fizice care efectuează activități în apartamente, nu realizează venituri, sunt niște situații anapoda, iar la 1,2% nu au posibilități financiare să plătească. Se ajungea la taxe de peste 20.000 lei pentru un sediu administrativ. Interesul este ca să și putem încasa taxele pe care le stabilim,”a declarat pentru bacauinfo.ro Neculai Găbureanu.