Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Oneștiul este paralizat temporar, ANAF anunțând blocarea sumelor provenind din

impozitul pe venit și TVA, din cauza depășirii termenului de 45 zile până la care ar fi trebuit votat bugetul local.  După ce consilierii PSD și UNPR și-au plătit polițe politice la vot, bugetul Primăriei Onești a căzut. PSD nu a votat pentru demersul cetățeanului condamnat Neghină, UNPR, în replică, nu a votat amendamentele propuse de fostul primar Lemnaru, iar PNL a acuzat că Primăria nu propune nicio investiție nouă. Dincolo de faptul că social democrații își amendează propriul buget, al Primăriei pe care o conduc, cu Gnatiuc în calitate de viceprimar, ambele grupări, PSD și UNPR, nu au reușit să-și împartă banii pentru campania electorală din bugetul local, conform copreședintelui PNL Onești, Constantin Lazăr. În cazul unei astfel de abordări, PNL s-a abținut pe linie. „Ați pierdut și voi, am pierdut și noi. Trăgeam un strat de binder și după mai vedeam noi,” concluziona Lemnaru pe holurile Primăriei, în timpul ședinței, în fața unui consilier UNPR.

„Se blochează totul. Nu se mai fac plăți, nu se mai face nimic,” a reacționat Doina Ghiba, șeful Serviciului buget-contabilitate, după ce proiectul de buget al Primăriei Onești pentru anul 2016 a căzut în urma votului politic.

Pentru trecerea bugetului era nevoie de 50% din numărul consilierilor locali în funcție, adică măcar 10. Nici UNPR și nici PSD nu puteau trece bugetul, aveau nevoie de voturi din ambele tabere. PNL s-a abținut pe linie.

Totul a început însă odată cu circul flamboaiant al fostului primar Neghină pe marginea taxei speciale de salubritate. Tot pe marginea subiectului se găseau și argumentele acestuia. Un condamnat penal pentru fapte de corupție „oferea” lecții juridice, de administrație, de respectare a principiului transparenței decizionale cel puțin secretarului Primăriei Onești, dacă nu întregului corp al funcționarilor publici. În plus, Neghină s-a răstit, s-a agitat, a vorbit despre sine la persoana a III-a, încercând să convingă audiența, consilierii locali, sub privirile recunoscătoare ale unor președinți de asociații veniți la ședință.

Nici mai mult, nici mai puțin, calculele făcute de cetățeanul fără Bacalaureat au generat o taxă pe gunoi de … 1,2 lei/persoană/lună. Neghină a invocat absolut orice pentru a-și susține demersul cetățenesc dezinteresat, în condițiile în care se așteaptă din clipă în clipă virarea lui către un nou partid.

Fostul primar și-a început pledoaria cu un act care i-a lăsat în aer mai mult pe consilierii săi (UNPR). Și-a dat demisia din funcția de președinte și a înaintat-o primarului Cristea. Cu toate acestea, consilierii UNPR și-au manifestat recunoștința, votând în favoarea proiectului fostului primar și, de acum, fostului președinte. 

„Îmi înaintez demisia domnului primar. Acum pot vorbi în calitate de simplu cetățean, fără a se mai aduce tot felul de acuze la adresa mea. Domnul primar Cristea a înaintat respingerea la recomandarea domnului secretar și a compartimentului de specialitate. E lesne de înțeles punctul de vedere,” l-a scuzat Neghină pe Cristea.

Fostul primar a invocat lipsa unei note de fundamentare la momentul stabilirii taxei pe gunoi în Consiliul Local Onești. „Prin Nota de fundamentare a taxei s-au încălcat maxim drepturile cetățenilor Oneștiului. Neexistând o notă de fundamentare bine argumentată, nu reiese că această taxă este corectă. În fine, în lege mai spune suficiente. Nu stă în picioare cu niciun calcul. Master planul, cu acele taxe votate mai târziu, tot în 2010, din care reiese că noi trebuie să plătim 9,25 lei, este fundamentat cu niște date puțin credibile,” declară … în fine … Neghină. Culmea ironiei este că Alexandru Cristea, urmașul lui Neghină pe fotoliul de primar, îl contrazice: „Nota de fundamentare a fost preluată din documentația ADIS, aprobată din 2010”.

Mai mult, primarul condamnat recunoaște că mult mai puțini oneșteni plăteau taxa pentru serviciul de salubritate decât ar fi trebuit, pe perioada mandatului său. De asemenea, Neghină nu a avut nicio problemă cu taxa de 9,3 lei/persoană/lună, taxă practicată de fostul operator, tot pe perioada mandatului său încheiat prematur din motive de corupție.

Neghină: „Aproximativ 25.000 de locuitori din 39.000 de locuitori de la ultimul recensământ plăteau taxa pe gunoi. Am aflat de taxă în decembrie 2015, când nu am mai fost eu primar.”

A replicat Ciprian Zarzu, consilier local PNL: „Cât ați fost primar, trei ani, nu ați spus nimic. Ați spus că oamenii sunt săraci. Așa e, dar au fost și pe mandatul dumneavoastră. Ce ați făcut timp de trei ani ca oneștenii să nu mai fie săraci? Nu ați făcut nimic.”

Răspuns de băiețaș cu bani de împrumut, dar respectuos: „Pe cuvântul dumneavoastră?” întreabă retoric Neghină.

Dumneavoastră nu vreți ca acest oraș să evolueze. Servsal nu era licențiat ANRSC. Ne interzic normele UE, normele de mediu. Nu așa îi ajutăm pe oameni, ci creându-le locuri de muncă. Stăm într-un oraș plin de jeg. Trebuie să facem curățenie. Pe unde mergi este noroi pe jos, hârtii peste tot, câini vagabonzi. Ar trebui să vă gândiți la lucruri mai importante, să creșteți nivelul de trai, să nu le fie greu să scoată banii de taxă din buzunar,” a subliniat și Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local PNL.

După circ, votul consilierilor UNPR a fost pentru aprobarea plângerii prealabile înaintate de fostul primar, în timp ce aleșii PSD au votat pentru respingerea plângerii prealabile.

„Vom vorbi după instanță…” amenință Neghină părăsind sala de ședințe.

Constantin Lazăr, copreședinte PNL Onești: „UNPR și PSD nu au reușit să-și împartă banii pentru campania electorală din bugetul local”

Lipsa de colaborare a PSD față de demersul lui UNPR a avut efecte asupra proiectului de buget. Ambii candidați pentru funcția de primar la alegerile din iunie 2016, Nicolae Gnatiuc și Emil Lemnaru, au avut amendamente la bugetul Primăriei pe care o mai și conduc.

O singură propunere a viceprimarului interimar a obținut voturile necesare pentru a trece și a produce modificarea în buget. Este vorba despre alocarea sumei de 50.000 lei pentru modernizarea bazarului.

Emil Lemnaru, intrat în pielea candidatului, și cu voturile colegilor din PSD în buzunar, a hăcuit bugetul creionat de directorul economic Găbureanu, totul pentru a realoca fonduri suplimentare către Catedrala ortodoxă „Pogorârea Duhului Sfânt” și Biserica „Maria Magdalena” din cartierul 6 Martie. Apoi, pentru că o asfaltare dă bine la electorat, a propus diminuarea finanțărilor mai multor investiții, chiar și amânarea unora, pentru a susține „tragerea unui binder pe 4,5 km din Calea Adjudului”.

„Lecturând bugetul pe 2016, s-a ajuns la concluzia că anumite lucrări pot fi amânate. 1,14 milioane lei generate din această structură a bugetului să fie alocate pentru Calea Adjudului,”  a cerut Lemnaru.

Nici un amendament al fostului primar PSD nu a trecut. PNL s-a abținut, UNPR la fel, plătindu-și polițele de la proiectul privind demersul lui Neghină.

Momentul votului pentru bugetul prezentat în forma inițială și amendamentul trecut al viceprimarului au demonstrat că PSD nu iartă nimic. În plină dispută PSD – UNPR, bugetul Primăriei Onești a căzut, probabil pentru prima dată în istoria postdecembristă. PSD s-a abținut, proiectul de buget obținând doar trei voturi, ale consilierilor UNPR.

PNL s-a abținut pe linie: „Este un buget doar cu cheltuieli cu proiectare, actualizare de proiectări. Niciun proiect nou, doar în continuare,” argumentează Zarzu.

Copreședintele PNL Onești, Constantin Lazăr, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere, dar pe pagina sa de Facebook a acuzatabrambureala totală a celor care conduc Oneștiul”, în care „singurele investiții serioase sunt cu bani de la alții”: „Această majoritate a avut la dispoziție cât timp a dorit ca să propună ce buget dorește. Chiar și așa, cei care conduc Oneștiul acum s-au gândit să nu fie de acord cu ceea ce au propus chiar ei.”

Ulterior, pe holurile Primăriei, în timpul ședinței, Lemnaru a încercat să-l convingă pe Buzdugan, liderul grupului consilierilor UNPR, că a greșit. I-a explicat și de ce: „Ați pierdut și voi, am pierdut și noi. Trăgeam un strat de binder și după mai vedeam noi.”

Bugetul Municipiului Onești va fi supus din nou votului în Consiliul Local luni, 15 februarie.