Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

25 lei amendă fum” la Colegiul Economic „Ion Ghica” din municipiul Bacău. „De doi ani l

a modul serios” – conform directoarei Dana Enache –  se aplică un Regulament de Ordine Interioară (ROI) care prevede „sancțiuni pecuniare, nu amenzi” pentru elevii care sunt prinși fumând în instituția de învățământ sau în curtea acesteia. Măsura nu e una pe lângă lege, afirmă inspectorul general școlar Teodora Șotcan, dacă e prevăzută în ROI și e acceptată de Consiliul profesoral și Consiliul de Administrație. Pe de altă parte, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” directorul Călin Boambă e de părere că sunt alte instituții care trebuie să se ocupe de amenzi și că la Alecsandri se pune altfel problema cu elevii fumători.

La Colegiul Economic „Ion Ghica” elevii care fumează în incinta școlii sau în curtea acesteia sunt amendați. Nu de Poliția Locală, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică, ci de personalul instituției de învățământ.

Nu este amendă, este măsură pecuniară, vă rog să precizați. Este o măsură pecuniară cuprinsă în Regulamentul Intern al școlii, care a fost votat în unanimitate în Consiliul Profesoral, care devine lege internă pentru elevi și profesori. Trebuie precizat că nu se fumează conform legii nicăieri. Elevii noștri  ar trebui să știe acest lucru și este o decizie dată de către școală că în unitatea școlară nu fumează nimeni, conform legislației în vigoare, iar Regulamentul Intern are prinsă această măsură pecuniară care este detaliată. (…) Este o măsură aplicată în momentul în care nu respecți regulamentul intern. (…) Elevii trebuie să respecte Regulamentul Intern care este realizat cu ajutorul profesorilor, sunt lucruri gândite, fac parte din strategia școlii, Consiliul de Administrație, care e forul conducător al școlii, l-a aprobat. Elevii au reprezentant în CA, la fel părinții, care sunt foarte încântați, pentru că îi obligă într-un fel să nu fumeze chiar atât de mult și la vedere” – a declarat pentru bacauinfo.ro directorul Colegiului Economic „Ion Ghica”, Dana Enache.

 Până acum, cu banii din „sancțiunile pecuniare” s-au cumpărat „calculatoare pentru școală”.

 „Banii sunt depuși în contabilitatea școlii, elevul primește chitanță și până acum s-au cumpărat calculatoare pentru școală. Facem asta de doi ani la modul serios și chiar am reușit să facem o disciplinare a multor elevi. La noi, practic, fumatul este accidental, prin diverse cotloane, și a cam dispărut, pentru că obiectivul principal nu era neapărat obținerea banilor, ci a nu se fuma în incinta și în curtea școlii, conform legii. Dincolo de gardul școlii elevul are libertatea de a face ce îl duce conștiința și mulți aleg varianta aceasta. Surprinzător, unii părinți susțin fumatul copiilor lor dincolo de gard, dar nu cred că este o atitudine corectă și poate de aici sunt câțiva care își permit să mai comenteze, fiind susținuți de părinți, că au și ei drepturi. Și noi avem drepturi, stipulate prin Regulament, dar avem și obligații. Repet, avem un vot de 100% în Consiliul profesoral și atunci Regulamentul Intern este lege pentru toată lumea” – a mai explicat Enache.

La Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, ca și la alte instituții de învățământ din zona centrală nu se pune însă problema astfel.

La noi nu se ajunge până aici. Sunt câteva puncte în Regulamentul de Ordine Interioară cum că fumatul este interzis, sunt înștiințați părinții, sunt discuții cu dirigintele, apoi avertisment în fața clasei și se poate ajunge și la scăderea notei la purtare, dar până acolo sunt câțiva pași. De data aceasta, având în vedere că legea care va intra în vigoare luna viitoare este aspră, în momentul acesta trebuie să revizuim și noi ROI, dar nu școala trebuie să facă această sancțiune pecuniară, ea revine altcuiva, și sperăm că nu se va întâmpla lucrul acesta. Noi vom lua toate măsurile prin care vom înștiința părinții, elevii, cadrele didactice că fumatul este total interzis în orice instituție. Oricum, fenomenul fumatului s-a redus considerabil la Alecsandri. Sancționarea pecuniară este o problemă pe care și-o asumă fiecare instituție. Descentralizarea prevede posibilitatea unor instituții de a-și face Regulamente și proceduri proprii, dar, cred eu,  această măsură nu trebuie luată de către o instituție de învățământ, sunt alte autorități care să se ocupe de asta” – a declarat directorul Boambă pentru bacauinfo.ro.

De la Inspectoratul Școlar Județean, inspectorul general Teodora Șotcan transmite că „există deja o lege care interzice fumatul în instituțiile publice. Acum, fiecare școală își adoptă un Regulament în care sunt prevăzute atât fapte ce urmează a fi sancționate, cât și sancțiunile respective, dar și modalități de recompensare în funcție de ceea ce se hotărăște la nivelul fiecări școli. Dacă în școala respectivă, în Regulamentul propus și aprobat în Consiliul de Administrație, aprobat în Consiliul profesoral, adus la cunoștința profesorilor, elevilor și părinților, se prevăd și sancțiuni de genul celor financiare, și dacă banii proveniți din aceste sancțiuni intră în circuitul financiar contabil al școlii, urmând ca de sumele respective – ca de întreg bugetul școlii – să dispună Consiliul de Administrație prin hotărâri luate, nu este nimic în neregulă”.

 Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Locale Bacău, Florin Podoleanu, în baza protocolului de colaborare pe care instituția îl are cu Colegiul Economic, agenții nu îi pot amenda pe elevi dacă îi surprind fumând, ci îi pot prezenta responsabililor din școală. Mai mult decât atât, în baza Legii 349  pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, „constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii Publice şi de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor”.

În ceea ce privește atribuțiile Inspectoratului pentru Situații de Urgență, potrivit HG 537 / 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor fumatul în locurile cu pericol de incendiu, stabilite prin regulamente interne, constituie contravenţii la normele de prevenire şi stingere a incendiilor și se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1000 lei.