Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare intră în linie dreaptă. Conform Metodologiei, luni dimineață unitățile de învățământ ar fi trebuit să

aibă afișate informațiile cu privire la înscrierea în învățământul primar la aviziere.

La Școala „Dr. Alexandru Șafran” (fosta Școala Nr. 15), situată peste drum de Serviciul de Evidență a Persoanelor din municipiul Bacău, pentru anul școlar 2015 – 2016 sunt disponibile trei clase pregătitoare. Aici își pot înscrie copiii părinții care au domiciliul pe străzile Aeroportului, Agudului, Aviatori, Calea Republicii (2-88, partea școlii), Condorilor, Henri Coandă, Narciselor (partea școlii), Neptun și Victor Babeș. Joi, 19 februarie, între orele 15:00-17:00 părinții interesați vor putea să treacă pragul claselor, pentru a vedea condițiile și a se pune la curent cu specificul clasei pregătitoare.

La Școala „Spiru Haret” (fosta Școală Nr. 18) sunt disponibile trei clase a câte 25 locuri. Părinții vor putea vedea clasele și vor putea sta de vorbă cu personalul joi, 19 februarie, și vineri, 20 februarie, între orele 12:00 – 16:00.  Luni, la avizierul școlii, erau publicate și criteriile specifice de departajare. După aplicarea criteriilor generale va conta dacă părinții sunt cadre didactice și activează în cadrul școlii, viitorii elevi au urmat cursurile grădiniței școlii, bunicii au domiciliul în circumscripția școlară (străzile 9 Mai – de la BCR până la Policlinica Veche, Aleea Parcului, Armoniei, Cremenea, Erou Gh. Rusu, Luminii, Mărășești – de la început până la Parcul Cancicov, Nicolae Bălcescu 1, Pictor Aman, Progresului, Războieni – de la Starea Civilă până la capăt, Șoimului și Vasile Alecsandri),  locul de muncă a părinților / bunicilor este situat în apropierea școlii, părinții sunt foști elevi ai școlii.

Colegiul Național de Artă „George Apostu” este „fără circumscripție școlară”, putând fi înscriși copii de oriunde din județ. Atenție, însă, pentru anul școlar 2015-2016 a fost aprobată o singură clasă de 25 locuri.

Clasa pregătitoare este peste tot la fel. Nu avem voie să avem învățământ vocațional la clasa pregătitoare, pentru că aceasta este, de fapt, grupa pregătitoare de la grădiniță. Copiii nici nu primesc note, este o formă de învățământ care practic încurajează abilitățile copiilor, au o anumită programă, dar nu fac obiecte de specialitate, așa că pentru clasa pregătitoare nu ni s-a dat voie să dăm testare, cum dăm la clasa I” – a declarat pentru bacauinfo.ro Daniela Bîrzu, directoarea Colegiului.

Criteriile specifice de departajare stabilite în Consiliul de Administrație au totuși în vedere faptul că este o insituție de învățământ vocational.

Am aprobat niște criterii pe baza cărora să facem o selecție a dosarelor pentru copiii de grupă pregătitoare, pentru că acești copii vor trebui să meargă în continuare și la clasa I. Să prezinte copiii la dosar diplome și adeverințe de la concursuri la care ei au participat, să aducă dovezi că s-au prezentat la concursuri și serbări. Dacă nu sunt talentați, nu are rost să-i chinuim” – a mai adăugat Bîrzu.

Pentru clasa I, Colegiului Național de Artă „George Apostu” i-au fost aprobate doar două clase: una de muzică, alta – „învățământ de masă”.

Avem programate săptămâna aceasta întâlniri cu părinții copiilor de la clasa pregătitoare, cărora o să le explicăm că avem aprobată o singură clasă I de muzică; având acum două clase pregătitoare, probabil că părinții vor fi dezamăgiți. Le vom explica că vor fi 25 copii admiși la clasa de muzică, în funcție de valoarea lor, iar dacă dumnealor vor dori să-și lase copiii în Colegiul de Artă vor putea intra la cealaltă clasă, să rămână ca rezervă, să intre în clasa a V-a la pictură sau la coregrafie, în funcție de talentul pe care îl vor dovedi în timp” – a mai precizat Daniela Bîrzu.

Găsiți, mai jos, Unitățile de învățământ din județul Bacău care școlarizează clasa pregătitoare în anul școlar 2015 – 2016, numărul de clase aferent fiecărei unități, dar și Lista centrelor de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor.