Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Dacă la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale ACL și Klaus Iohannis au

câștigat alegerile în cinci comune din județul Bacău, trei conduse de PNL și una de PDL, în turul doi, comunelor Ghimeș Făget (PDL), Măgura (PNL), Măgirești (PNL), Buhoci (PNL) și Hemeiuș (PNL) li s-au alăturat atât comune conduse de PSD și UNPR, cât și alte comunități conduse de primari liberali și democrat liberali.

În turul doi, Klaus Iohannis a câștigat alegerile în Buhoci (PNL), Cleja (PSD), Faraoani (UNPR), Ghimeș-Făget (PDL), Gârleni (PNL), Hemeiuș (PNL), Itești (PNL), Luizi Călugăra (PSD), Măgirești (PNL), Măgura (PNL), Nicolae Bălcescu (PSD),  Prăjești (PLR), Răcăciuni (PNL), Traian (PNL) și Urechești (PNL).

În comunele conduse de primari PSD și UNPR care l-au susținut pe Victor Ponta, balanța a fost înclinată spre Klaus Iohannis de cei plecați la muncă în străinătate, e de părere primarul comunei Cleja, Ion Joca.

În Cleja sunt peste 1200 de oameni plecați afară. Singura problemă nu poate să fie decât ceea ce știm cu toții, asta e toată treaba. Nu putem spune nimic în afară de ce s-a petrecut peste tot. Nu că, vorba aia, nu s-o lucrat sau oamenii n-au fost informați. Oamenii au fost informați, dar… cei plecați, intenetul…” – a declarat pentru bacauinfo.ro primarul Joca.

În mediul rural, cei doi candidați au ieșit la egalitate la Gioseni, fiecare obținând câte 782 voturi, iar la mustață a câștigat canidatul PSD la Mărgineni 2194 la 2192 și la Oncești 424 la 417. E a patra oară în acest an când PNL nu reușește să câștige în Gioseni, cu primar liberal.

Primarul comunei Nicolae Bălcescu, Anton Șiler, împărtășește cu jumătate de gură explicația colegului de la Cleja, pe un ton dezamăgit: „Nu am ce să comentez. Probabil are legătură cu faptul că sunt mulți plecați, cu siguranță e așa, și mă aștept la o viață frumoasă, exact ca în Germania. Știți că românul așa visează. Nu visează să muncească mai mult și mai bine, visează ca cineva să le creeze un destin mai bun fără muncă, numai cu promisiuni. Probabil de asta a ieșit rezultatul. Nu comentez prea tare, e fără cuvinte. Dezamăgit sunt din moment ce se demarează proiecte împreună cu românii și după aceea își dau în cap unii altora și nu gândesc. Eu sper să putem trăi să vedem ce realizări mărețe va face președintele nostru și în momentul ăsta este președintele tuturor. Sunt curios, pentru că eu sprijin proiectele, cel puțin la nivel local. Sunt curios.

Sursa datelor: INSSE