Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Administrația din Onești preferă să dea cu var pe clădirea Spitalului Municipal, de 390.000 lei, care

va ține 5 ani, în loc să realizeze izolarea termică a obiectivului, o investiție de 900.000 lei cu o durată de viață de 20 ani. Economiile realizate prin adoptarea măsurilor sugerate de auditul energetic pot ajunge până la 138.000 euro pe an. Conducerea Spitalului Municipal, administrația publică și Consiliul Local Onești nici măcar nu au discutat despre soluțiile de eficientizare energetică a clădirii unității spitalicești, care ar determina creșterea calității condițiilor de cazare a pacienților, dar și reducerea costurilor cu utilitățile.

Directorul medical al Spitalului Municipal Onești (SMO) confirmă văruiala de 390.000 lei. Doctorul Adrian Brânzaniuc a mai demonstrat că nici nu a trecut de primele pagini ale raportului de analiză termo-energetică pentru clădirea în care funcționează instituția pe care o conduce. Dacă ar fi făcut-o, ar fi știut că analiza vizează întregul complex spitalicesc, nu doar Maternitatea.

„Nu se face anvelopare, se face doar fațada, doar văruitul. Raportul s-a făcut pentru Maternitate,” spunea dr. Brânzaniuc în ultima ședință de Consiliu Local.

Deși a fost realizată o expertiză privind modalitățile prin care Spitalul poate face economii serioase cu utilitățile, administrația locală nu a luat în calcul posibilitatea de a adopte soluțiile prezentate și sugerate. Mai mult, optează pentru o variantă extrem de scumpă (390.000 lei), fără relevanță din perspectiva creșterea eficienței energetice și a cărei durată de viață este de maxim 5 ani. Astfel, Primăria Onești și conducerea Spitalului Municipal, prin votul consilierilor locali PSD – UNPR, preferă să tragă un var.

„Se alocă 390.000 lei pentru Spitalul Municipal Onești doar pentru o văruire. Suma este destul de mare,” reclamă Ciprian Zarzu, consilier local PNL, „iar cu o sumă dublă făceați o anvelopare eficientă”.

Viceprimarul cu atribuții de a-i ține locul cald lui Laurențiu Neghină, Alexandru Cristea, nu oferă un răspuns la adevărata problemă; alege, în schimb, să explice valoarea costului cu văruitul: „prețul este justificat pentru că se apelează la firme de alpiniști utilitari.”

Zarzu revine și încearcă să explice logica adoptării măsurilor sugerate de auditorul energetic.

„Raportul de Audit Energetic nici nu a fost discutat în Consiliul Local sau Consiliul de Administrație al Spitalului. Raportul dă soluții, care trebuia urmate sau măcar discutate. Decât să dai 400.000 pe văruit, mai degrabă dai 800.000 și faci o anvelopare ca la carte, în condițiile în care ai și avantaje din economiile făcute,”Ciprian Zarzu, consilier local PNL.

Raportul de analiză termo-energetică pentru Spitalul Municipal Onești a fost efectuat pe baza datelor şi observaţiilor asupra clădirii, instalaţiilor de încălzire, preparare a apei calde de consum şi iluminat. 

În vederea creșterii performanțelor energetice și, implicit, a condițiilor de cazare pentru pacienți, auditorul energetic a propus o serie de măsuri pentru situația specifică a clădirii în care își desfășoară activitatea Spitalul, luându-se în calcul toate elementele relevante și nu doar aspectul fațadei clădirii.

Astfel, raportul conține soluții pentru reabilitarea și izolarea termică a pereților exteriori, reabilitarea și izolarea terasei, înlocuirea tâmplăriei exterioare, modernizarea instalațiilor de încălzire și producere și transport a apei calde menajere, reabilitarea plăcii peste subsol, precum și modernizarea instalaţiilor de iluminat, prin introducerea Building Management System, pentru a controla întreaga instalație.

Raportul prezintă, motivează și explică necesitatea celor șase soluții propuse pentru creșterea performanţei energetice. Valoarea totală a investiției, în funcție de pachetele de soluții, ar ajunge la 538.000 euro (pachetul I), respectiv 838.000 euro (pachetul II).

Izolarea termică a pereților exteriori cu polistiren expandat ignifugat de faţadă de minim 10 cm grosime (minim 15 kg/m cub), amplasat pe suprafaţa exterioară a pereţilor existenţi, protejat cu o masă de șpaclu de minim 5 mm grosime şi tencuială acrilică structurată de minim 1,5 mm grosime, pe o suprafață totală de 4.604 mp. Valoarea investiției este de 200.036 euro, din care 62 euro costul unui metru cub de polistiren expandat, iar 20 euro/mp costul operațiilor de pregătire a suprafeței: tencuieli, ore schelă, inclusiv cheltuieli indirecte și profit.

Reabilitarea terasei cu 20 cm de polistiren extrudat pe o suprafață totală de 3.245,76 mp. Investiția este calculată la 214.220 euro.  

Reabilitarea tâmplăriei exterioare.Pentru clădirea Spitalului Municipal Onești deja au fost înlocuite marea majoritate a ferestrelor, dar cu tâmplărie dublă, având R=0,55 m2K/W, față de R=0,77 m2K/W (corespunzator unei tâmplării triplu strat, cu protecție Low-e). Având în vedere că investiția a fost realizată și că până la expirarea duratei de viață a acesteia mai sunt cel puțin 15 ani, se propune doar înlocuirea și a celor 60 ferestre (128,7 mp) de la casă scării rămase cu tâmplărie lemn. Costurile estimate ajung la 12.800 euro.

Modernizarea energetică a instalației de producere a apei calde și reabilitarea instalației interioare de transport și distribuție a agentului termic. Având în vedere ponderea semnificativă a consumului de apă caldă menajeră, auditorul propune realizarea unui studiu de fezabilitate cu privire la introducerea de sisteme alternative de producere, bazate pe utilizarea energiilor regenerabile. În mod concret, se face referire la utilizarea energiei solare. Reducerea estimată este de aproximativ 50% a energiei consumate. Valoarea investiției este de 300.000 euro.

Raportul mai prevede modernizarea reţelelor de distribuţie din subsol. În perioada anterioară realizării studiului, rețelele de distribuție din subsolul clădirii au fost reabilitate în proporție de peste 70%. Din acest motiv nu s-a mai făcut o analiză economică a acestei soluții, deoarece impactul economic al lucrărilor rămase de efectuat ar fi scăzut, iar bugetul aferent este prevăzut la partea de reabilitare a instalațiilor.

Modernizarea instalației electrice implică schimbarea corpurilor de încălzire existente cu ventiloconvectoare conectate la un BMS (Building Management System).

Izolarea la partea inferioară a plăcii peste subsol cu 12 cm polistiren expandat, pe o suprafață totală de 2.964 mp. Cost estimat – 110.972 euro.

Durata de viață pentru soluțiile sugerate este de 20 ani.