Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Numele președintelui Consiliului Județean Bacău, Dragoș Benea, implicat mai nou într-un scandal iscat în

Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, după organizarea concursului pentru ocuparea funcției de manager a instituție de cultură. Una dintre candidate, Lenuța Neacșu a protestat miercuri în fața Bibliotecii împotriva modului în care s-a desfășurat concursul.

Am protestat ieri în fața Bibliotecii împotriva unui sistem corupt, a unui concurs de management aranjat de la început și până la sfârșit. Un concurs care a încălcat toate regulile de organizare, începând cu comisia si până la candidați. Am fost examinate de o doamna care e specialistă în pateul de gâscă și nu în Biblioteconomie și Știința Informării… O colegă care știa dinainte de concurs că va fi câștigătoare, dar care nu are curajul sa dea o declarație în fața presei” – și-a spus oful Lenuța Neacșu. 

La concurs s-au înscris trei angajate ale instituției: Anca Sion, Crina Ifrim și Lenuța Neacșu. Neacșu a fost respinsă după prima probă, Crina Ifrim a obținut 8,779 – nota finală, iar Anca Sion a câștigat concursul cu 9,391. Conform Lenuței Neacșu, protestatara împreună cu Crina Ifrim sunt singurele din instituție care au studii de „biblioteconomie și știința informării terminate la Universitatea București”, iar asta ar fi doar o mică parte a lucrurilor care au fost trecute cu vederea. În plus, ceea ce ar fi contat a fost că „soțul Ancăi Sion joacă fotbal cu Dragoș Benea.

Comisia care ne-a examinat nu a avut studii de specialitate. E vorba de două doamne: Tatiana Puiu, rectorul Univ. „George Bacovia” și Carmen Mihalache de la Revista Ateneu. Legea 189/2008 are precizări foarte clare și distincte: nu au voie să facă parte din Comisie decât specialiști în domeniul de activitate al instituției: dacă e Teatru să fie oameni de teatru ș.a.m.d.. Doamna Carmen Mihalache este critic de teatru, așa scrie la specializarea dumneaei, iar la doamna Tatiana Puiu scrie că este doctor în industrializarea produselor animaliere, ceva legat de pateul de gâscă și cașul de oaie. Cu tot respectul, dar nu au nicio treabă cu cărțile din bibliotecă. Istoria culturii și a civilizației nu are nicio treabă cu produsele animaliere” – a declarat Neacșu pentru bacauinfo.ro.

Colega care a luat concursul ne-a spus dinainte – toată biblioteca știa – că ea va fi director, eu voi fi noua directoare, . Eu și cu cealaltă colegă am fost două piese de decor, am dat bine, i-am făcut numărul Ancăi Sion. Nu mi-au fost probate în niciun fel cunoștințele de biblioteconomie”, a mai adăugat bibliotecara.

Candidatele respinse au depus contestație, însă asta nu a schimbat cu nimic rezultatul. Au contestat doar procedura, modul de organizare, pentru că legea nu dă posibilitate să fie contestată notarea.

Anca Sion a luat 9,96… este cea mai bună, ceea ce nu știa Comisia este că nu a participat vreodată la un proiect, nu are cunoștințe minime de biblioteconomie. În urmă cu 3 ani a venit pur și simplu cu studii medii șefă la Secția de catalogare, care este o secție foarte grea, doar pentru că a fost numită de dl. Dragoș Benea, în timp ce erau acolo alți bibliotecari care lucrau de 25 ani și care au informatizat toată biblioteca, au băgat carte cu carte în biblioteca digitală și a venit ea fără să cunoască nimic. Ieri șefă la catalogare, azi directoare, mâine ce va fi, nu se poate așa ceva, trebuie să ai demnitatea să știi să și pierzi, eu m-am rsemnat. Am vrut să arăt lumii ceea ce s-a întâmplat” a mai declarat Neacșu.

Dragoș Benea nu a răspuns apelurilor bacauinfo.ro pentru un punct de vedere, iar Anca Sion a refuzat să facă declarații. „Eu sunt la serviciu, toate datele le puteți lua de la Consiliul Județean, eu nu am de ce să dau nicio declarație. Vă mulțumesc foarte mult” – a spus Sion.

De la Departamentul de Resurse Umane al Consiliului Județean ni s-a transmis că toată procedura a fost respectată și că e normal ca, din trei candidați, doi să fie nemulțumiți.

Eu nu cunosc ce relații de prietenie sunt în județul acesta. Au fost trei dosare în concurs, am avut 3 proiecte de management, au fost trei persoane pe care le-am analizat, am luat o hotărâre, le-am notat. Legea prevede ca contestația să poată să se facă doar pentru procedură, nu puteau să facă contestație pentru notare și atunci au găsit soluția cu procedura. Comisia de soluționare a contestațiilor și-a spus cuvântul, de aici problema dumnealor, dacă nu sunt mulțumite de modul în care s-a organizat concursul. Nici n-am apucat să soluționăm contestația și s-au adresat Prefecturii, urmează ca Prefectura să le răspundă, am înțeles că au amenințat că o să ne ducă la DNA, la PNA, la Justiție, la Poliție, e dreptul fiecăruia să fie mulțumit, să fie nemulțumit. Când sunt trei candidați e clar că doi vor fi nemulțumiți” a declarat Angela Bogea pentru bacauinfo.ro.

Noi am dat concurs pentru managementul instituției de cultură, n-am dat concurs pentru ocuparea unui post de bibliotecar. Omul care a luat concursul nu se numește nici director, nici bibliotecar, se numește manager. Au contestat-o inclusiv pe doamna Puiu, care a verificat sute de lucrări de management al insituțiilor. Am încercat în primă fază să aducem niște directori de biblioteci, dar trebuia să le plătim transportul, diurna și atunci am găsit soluții. A fost în comisie și un director al unei instituții de cultură. Nimeni nu poate să o conteste până la urmă pe Carmen Mihalache (?!?!? – nota red.), e un nume în Bacău Carmen Mihalache Popa, să ajungă și ele două la același nume. (…) Ele ar fi vrut pe cineva care să fi fost bibliotecar. Repet, concursul a fost pentru manager, manager înseamnă și resurse umane, și contabilitate, și organizare. E vorba de viziunea pentru următorii 5 ani” – a mai adăugat Bogea.

Sursă foto: Lenuța Neacșu