Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Primarul promite în faţa camerelor de luat vederi şi atât! După mai bine de 14 luni de la

explozia unei butelii dintr-un bloc din Oneşti, care a trimis trei persoane în spital, primarul Laurențiu Neghină nu a reuşit să le tragă oamenilor o conductă de gaze, deși le-a promis. Locatarii din Victor Babeş 12 A, blocul cu 60 butelii, nu au căldură, nici apă caldă şi nici gaze naturale. Se încălzesc lângă un calorifer electric şi sunt nevoiți să facă față unor facturi la energie electrică de 700 lei. „O să ne ducă cu zăhărelul încă un an sau doi,” s-a resemnat Liliana Bulişcă, preşedinta Asociaţiei de proprietari.

Inconştienţa administraţiei locale oneştene nu are limite. Exploziile din blocurile Oneştiului provocate de utilizarea buteliilor s-au înmulţit. La începutul lunii mai, o nouă butelie a explodat, de această dată într-un bloc de pe strada Oituz. Un bărbat a suferit arsuri şi a fost spitalizat, iar alte două femei au avut nevoie de îngrijiri medicale. Apartamentul nu este racordat la gaze.

În 2014, pe 31 martie, la 07,49, a explodat o butelie în garsoniera nr. 22, Victor Babeş 12 A. „Vreau să vă spun că suflul exploziei a împrăştiat sticla în jurul blocului, a înfipt sticla şi în copaci. Am avut un noroc chior că nu a fost nimeni în jur, pentru că de obicei pe lângă blocul nostru trec copiii de la liceul Petru Poni,” ne spunea Liliana Bulişcă, preşedinta Asociaţiei de proprietari.

În urma exploziei, trei persoane au fost internate la Spitalul Municipal Oneşti. Două cu arsuri de gradul I şi II, iar a treia cu contuzii şi atac de panică. În blocul ăsta ne facem mâncare la butelie, ne încalzim apa la butelie ca să ne spălăm, facem caldură la aragaz cu butelie, pentru că nu avem nici o sursa de apă caldă sau căldură. Nu avem gaze în bloc şi pentru asta folosim butelii. Nu trebuia să se întâmple aşa ceva, pentru ca să fim şi noi ascultaţi,” declara Liliana Bulişcă.

Cu două luni înainte de explozie, la insistenţele locatarilor, primarul Neghină promitea că va rezolva problema extinderii conductei de gaze pentru a racorda blocul de garsoniere. „Veniţi cu o ofertă de preţ şi rezolv eu cu plata. Bazaţi-vă pe cuvântul meu.”

Cuvântul primarului Neghină îi costă sănătatea pe cei 70 de oameni din bloc. Condiţiile în care trăiesc sunt la limită. Nu au căldură, nu au apă caldă, nu au gaze. Stau în frig, umezeală şi mucegai. Singura utilitate pe care o exploatează la maximum este curentul electric, iar acest lucru se reflectă în facturile E.ON de 700 lei.

„În bloc sunt persoane care s-au îmbolnăvit de TBC. O persoană a şi murit, iar mucegaiul ăsta agravează şi mai tare boala. Oamenii suferă de la răceli netratate în condiţii de frig, condens şi umiditate ridicată în garsoniere,” descrie situaţia Liliana Bulişcă, locatară şi preşedinta Asociaţiei de proprietari Victor Babeş 12 A.

Acordând un minim ajutor, prevăzut de lege, persoanelor care utilizează curent electric pentru asigurarea încălzirii în locuinţe, primarul Neghină consideră că este disculpat de orice vină. „În continuare folosim butelii şi calorifere. Se face igrasie toată iarna, curge varul de pe pereţi. Ne dă un ajutor pentru cei care se încălzesc cu calorifer electric, dar nu ne ajută, pentru că nu se încălzesc camerele cu caloriferul electric. Trebuie să văruiesc în fiecare an, mobila mi se strică, se face mucegai. A trebuit să schimb saltelele de la pat, pentru că au mucegăit. Curge apa pe geam. Nu poţi să ţii caloriferul deschis zi şi noapte, pentru că e prea scump şi periculos,” arată Bulişcă.

„La etajul trei, doamna Nuţa Popa a plătit 7 milioane de lei (700 lei – n.r.) curentul electric şi are o pensie de 3 milioane de lei (300 lei – n.r.). E bătaie de joc,” declară revoltată Liliana Botezatu, locatară şi administratorul aceleiaşi asociaţii. „Unii şi-au pus centrală pe butelii. Cred că e foarte riscant. Consumă 6 – 7 butelii pe lună.”

Aceste nenorociri puteau fi evitate. Soluţia la îndemâna administraţiei locale e racordarea blocului de locuinţe la conducta de gaz, pentru a elimina posibilitatea unei noi deflagraţii. În bloc locuiesc 70 persoane în 37 garsoniere, alte 46 fiind nelocuite.

PROMISIUNEA PRIMARULUI NEGHINĂ NU VALOREAZĂ NIMIC

După 14 luni de la explozie, Primăria condusă de Neghină nu a putut să rezolve o problemă minoră în comparaţie cu alte sarcini administrative. Reţeaua de gaz se află la cel mult 300 metri de bloc. Din martie 2014 şi până azi, lucrarea administraţiei Neghină s-a blocat.

Pentru un punct de vedere, edilul Oneştiului ne-a obişnuit să nu răspundă la telefon, cât despre un interviu față în față nici vorbă, treburi urgente îl silesc să nu stea de vorbă cu bacauinfo.ro.

În schimb, Alice Mancaş, consilier în cadrul Serviciului Tehnic Investiţii din Primăria Oneşti, a avut amabilitatea să le explice oamenilor prin intermediul nostru în ce stadiu se află proiectul. „Problema acolo este cu cadastrul. Conducta de gaz trece pe nişte terenuri care sunt revendicate şi aici ne-am împotmolit. Eu am dat către compartimentul de cadastru şi ni s-a spus că sunt probleme. Din ce ştiu eu costă undeva la 30.000 de lei. Şi la blocul respectiv sunt alte probleme foarte mari. Conducta de gaz nu ştiu dacă ar rezolva problemele. Ca să-şi dea E.ON avizul pentru ca oamenii să-şi pună centrală, ei trebuie să-şi facă nişte modificări în apartament. Trebuie să construiască un perete de rigips, pentru a delimita centrala de restul garsonierei. Dacă se rezolvă problema cu cadastrul şi să fie şi banii prinşi în lista de investiţii a Municipiului, atunci facem lucrarea.

Adevărata problemă este că un întreg aparat administrativ nu reuşeşte în 14 luni să realizeze o extindere de 300 de metri a reţelei de gaz. Să fie trasă conducta şi să rămână problema peretelui despărţitor. La impotenţa administrativă manifestată de Neghină se mai adaugă şi lipsa finanţării execuţiei lucrării. Practic, pe 2015, nu sunt prinşi bani pentru extindere conductă de gaz pe Victor Babeş 12 A.

„După explozia din 2014 au pus 9 uşi, două termopane şi câteva bucăţi de sticlă. De atunci ne-a ţinut tot aşa, ca şi acum un an, ca şi acum doi ani. Nu se rezolvă sub nicio formă. O să ne ducă cu zăhărelul încă un an sau doi. Nu mai avem încredere deloc în primarul ăsta. Nu ne-a ajutat deloc. Sunt unii oameni care de frică nu mai folosesc aragazul, declară pentru bacauinfo.ro Liliana Bulişcă.  

„E clar că şi la iarnă o să stăm tot aşa,” completează Liliana Botezatu, administratorul Asociaţiei.

De la Primăria Oneşti nu am putut să aflăm un termen până la care se va realiza lucrarea de conectare a blocului la conducta de gaz. Nici stadiul negocierilor între Primărie şi persoanele care revendică terenurile în cauză, dacă se fac negocieri, sau evoluţia proceselor, dacă sunt astfel de situaţii privind revendicarea terenurilor.

Primarul Neghină promite, iar apoi îi ţine pe oameni într-o beznă totală. Lipsa de informare, de transparenţă, este caracteristică administraţiei actuale, aşa cum a demonstrat în repetate rânduri.

De subliniat că aceste probleme nu ar fi existat, dacă administrația locală nu ar fi decis să pună cruce sistemului centralizat de termoficare, la care blocul era branșat.