Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Banii școlilor – la control! Din 2016, părinții,
dar și alte persoane interesate vor putea consulta bugetele instituțiilor de învățământ la aviziere sau pe siteurile școlilor și liceelor. Mai mult decât oricând, părinții constată pe buzunarele lor că „învățământul de stat gratuit” garantat de Constituție se lasă și-n Bacău și oriunde în țară cu bani pentru cretă, bani pentru hârtie igienică, bani pentru var, bani pentru tablă, bani, bani, bani.
„Uneori ne este frică să publicăm date, pentru ca nu ne place realitatea. Dar dacă nu spunem care este realitatea, cum putem măsura progresul? Transparența vine și din respectul față de societate. Mă gândesc la universități, la școli. De exemplu, am solicitat ca școlile să își afișeze, să publice bugetul de venituri și cheltuieli. Este respectul școlii față de finanțarea activității educaționale de către administrația locală, sau atât cât vine de la minister, ori din fonduri europene. Dacă aceste elemente de transparență ar veni ca un reflex natural, nu forțat, atunci ar fi mult mai simplu” – a declarat ministrul Adrian Curaj, citat de Hotnews.
Conform aceleiași surse, Ministerul a transmis Inspectoratelor Școlare să se asigure că până la 31 ianuarie unitățile de învățământ au afișate bugetele la aviziere și pe prima pagină a siteurilor.
Deocamdată, la nivelul județului Bacău directiva nu a fost respectată, însă nu din rea-voință, ci din cauza faptului că bugetele locale aferente lui 2016 nu au fost aprobate.
„Și eu am luat la cunoștință de inițiativa domnului ministru și o salut, dacă ar fi să iau în considerare cel puțin principiul transparenței, la care și eu țin foarte mult. Din păcate, termenul de 31 ianuarie nu a putut fi îndeplinit de către colegii mei directori de școală, pentru că nu s-au întrunit Consiliile Locale de la nivelul fiecărei UAT să stabilească bugetul fiecărei școli. Directorii nu au ce să afișeze, pentru că nu au intrat încă în posesia bugetelor. În momentul în care aceste ședințe au loc, colegii mei directori se vor achita și de aceeastă sarcină, pentru că nu este nimic care să-i deranjeze, nu este nimic de ascuns” – a declarat pentru bacauinfo.ro inspectorul general școlar Theodora Șotcan.
Astfel, pe siteurile instituțiilor de învățământ persoanele interesate vor putea urmări „absolut toate cheltuielile care se fac în unitatea școlară, de la salarii până la cheltuieli materiale, de întreținere, absolut tot, întreg bugetul”. Inclusiv cheltuielile pe care le fac părinții la clasă? Rămâne să vedem.
Trei dintre directorii colegiilor băcăuane au declarat pentru bacauinfo.ro că vor publica informațiile imediat ce bugetele vor fi aprobate.
„Am făcut bugetul de la sfârșitul anului trecut, toate școlile fac asta, depinde ce se aprobă. E foarte bine că trebuie afișat, nu avem nimic de ascuns. Un avantaj ar fi că părinții vor putea vedea care sunt cheltuielile școlii și atunci și dumnealor ar înțelege mult mai bine care sunt problemele într-o școală. Acum să sperăm că ceea ce ne-am propus noi, ținând cont de bugetul local, măcar în proporție de 75% să poată fi fezabil și atunci va fi bine (…) De foarte multă vreme nu am mai strâns fondul școlii, nici fondul clasei. Avem părinți care-și doresc să schimbe bănci și scaune, lucrurile astea pe moment pot să se te încânte, dar sunt cu două tăișuri, pentru că nu toți părinții își permit, și vă dați seama că ăia care vor să dea se uită urât la ăia care nu pot să-și permită, dar care și ei trebuie să facă până la urmă efortul, deși nu-i obligă nimeni. Lucrurile astea mie mi se par sensibile, pentru că nu toată lumea își permite și neputând să garantăm că acel copil va avea continuitatea în clasa respectivă ce face? Își ia scaunul după el? Atât cât putem face, descurcându-ne cu solicitări la bugetul local sau din venituri proprii, e ok. Chiar nu solicităm părinților să acopere cheltuieli cu făcutul claselor. Dacă sunt părinți care vor să facă o donație atunci e altceva, dar nu apelăm, pentru că nu e corect, dacă se spune că școală este gratuită. Reușim cât putem să asigurăm condiții fără să apelăm la părinți” – a declarat pentru bacauinfo.ro Dana Bîrzu, directorul Colegiului de Artă „George Apostu”.
„În principiu n-am nicio problemă pe tema asta, pentru că nu era un secret, dar afișarea e o chestie formală, dacă mă întrebați pe mine, pentru că cine vrea să știe poate întreba și i se pot oferi date. Avantaje nu cred că sunt, pentru că problema pentru mine este finanțarea per capita, care nu-mi ajunge de niciun fel: nici la cheltuieli materiale, nici la cheltuieli cu personalul. Avem foarte mulți profesori cu experiență, gradați ș.a.m.d.. Bugetul e greu de realizat. Deocamdată afișez proiectul, pentru că de obicei Primăria mă întoarce înapoi, nu-mi aprobă, în funcție de cum au și ei rata de colectare la TVA”, a declarat directorul Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu”, Gabriel Andrei, iar directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, Călin Boambă, e de părere că „o detaliere pe compartimente este binevenită, să se vadă pe compartimente unde se duc banii, cei care mai au dubii să fie convinși de justețea unor lucruri.”
Radu Ababei, viceprimarul municipiului Bacău: „E ca pătrunjelul în ciorbă, nici nu ajută, nici nu strică”: „Pentru școlile din Bacău ar fi un dezavantaj – asta, mai mult în glumă – pentru că oricum ei primesc mai mulți bani decât au în bugetul de venituri și cheltuieli, în sensul că, în mod normal, ar trebui să-și pună acolo veniturile proprii, veniturile din cotele defalcate din TVA pe elev echivalent și cheltuielile cu salariile. Așa cum este calculat la momentul ăsta costul pe elev echivalent pentru plata tuturor utilităților nu ajung banii și noi suplimentăm, CL suplimentează în fiecare an bugetul școlilor, în special pentru utilități. Pentru transparență e foarte ok, nu știu câți o să-l citească, dar asta înseamnă un pic de muncă în plus pentru directorii de școli. Chestia asta face bine Consiliului Local, pentru că ar demonstra că nu-și oprește din banii veniți pentru învățământ. E ca pătrunjelul în ciorbă, nici nu ajută, nici nu strică – dacă-mi permiteți o glumă. Pentru părinți ar putea fi un avantaj, pentru că ar putea urmări cum se cheltuie banul public, dar din ce știu eu referitor la directorii din Bacău nu cred că sunt probleme.”