Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Ascensiunea bruscă a lui Aurel Crețu de la ocupația de asistent medical la funcția de șef de serviciu, contestată în

mediul medical din Bacău. Liderul sindical din Sănătate a devenit, în 2011, șeful Serviciului Resurse Umane din cadrul Spitalului Județean Bacău, deși nu avea altă experiență în funcții de conducere în afara celei de la sindicat. La vremea respectivă, dreptul lui de a participa la concursul de ocupare a funcției a fost contestat inclusiv printr-o plângere penală, care însă a fost respinsă. Pentru a scăpa de o posibilă acuzație de incompatibilitate, Aurel Crețu s-a suspendat din funcția de lider al organizației Sanitas din cadrul SJU, păstrându-și, însă, funcția mai înaltă din cadrul organizației, cea de președinte Sanitas la nivel județean.

2011 a fost un an foarte bun pentru Aurel Crețu, Pe lângă faptul că a câștigat, din diferite surse, peste 85.000 lei, a fost și anul în care cariera lui în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău a cunoscut o ascensiune spectaculoasă, de la funcția de asistent medical la cea de șef al serviciului Resurse Umane, Normare, Organizare și Salarizare din cadrul Spitalului. Fiind o funcție contractuală, organizarea concursului a intrat în responsabilitatea SJU, iar condițiile pe care ar fi trebuit să le respecte candidații au fost stabilite de organizatori. Printre altele, candidaților li se solicita o diplomă de licență în specialitate și minim 2 ani de experiență în domeniul studiilor finalizate.

Două persoane și-au depus candidatura, Aurel Crețu și Bianca Elena Ceaușu. Cea din urmă a atașat la dosar o diplomă de master în Resurse Umane și o dovadă că a fost angajată într-un astfel de serviciu, Crețu a prezentat o diplomă de licență în Management din 2009, de la Universitatea „George Bacovia”, și o adeverință eliberată de Sanitas Bacău, prin care se arăta că are o experiență de 2 ani, 2 luni și 15 zile în domeniul studiilor universitare absolvite (studiile universitare finalizându-le la 54 ani).

Imediat după depunerea candidaturii, Mihai Ichim, membru al consiliului de administrație, a depus o contestație la candidatura lui Aurel Crețu, precizând că nu îndeplinește nici criteriul de vechime de 2 ani în specialitatea postului și nici pe cel al studiilor specifice funcției. O comisie din cadrul spitalului a respins contestația cu trei zile înainte de concurs. Doctorul Mihai Ichim nu s-a oprit aici și a depus o plângere penală, care a fost și ea respinsă.

Între timp, însă, în mediul medical din Bacău a rămas un mare semn de întrebare în ceea ce privește dreptul lui Aurel Crețu de a accede la funcția pe care o ocupă în prezent. „În Monitorul Oficial al României scrie următorul lucru: activitatea desfășurată ca lider de sindicat județean este asimilată cu activitate managerială, punct. Nu se pune problema de contract de muncă, ci de experiență managerială, nu pe bază de contract. E persoană juridică Crețu Aurel, reprezentant al Uniunii Județene a Sindicatelor Sanitas din România”, ne-a declarat acesta.

Ca argument, Crețu se folosește și de faptul că ambele contestații depuse de Mihai Ichim au fost respinse. „S-a făcut o anchetă, s-a stabilit că nu are dreptate și s-a dat drumul la concurs. A fost analiză făcută de organele de justiție, s-a analizat reclamația penală făcută de domnul Ichim, s-a constatat că, conform documentelor înregistrate în Monitorul Oficial al României, se echivalează cele două activități ca și vechime managerială, eu am terminat Facultatea de Management. La concurs au participat doi candidați. A fost comisie atât din Spitalul Județean, ca angajator, cât și din Consiliul Județean, în calitate de ordonator de credite, există hârtie la Ministerul Sănătății care permite desfășurarea concursului.” La vremea respectivă, Aurel Crețu era și consilier județean, din partea PSD.

Legea nu e foarte clară în ceea ce privește experiența în muncă a liderilor de sindicat. Pe de o parte, articolul 11 din legea dialogului social spune că „perioada în care persoana aleasă în organul de conducere este salarizata de organizația sindicală constituie vechime în muncă”, fără a preciza, cu exactitate, pentru care specialitate se calculează vechimea. Apoi, articolul 50 din Legea 53/2003 precizează, la litera f, că contractul individual de muncă se suspendă în cazul îndeplinirii unei funcții de conducere salarizate în sindicat. Nu e cazul lui Aurel Crețu, întrucât acesta, conform CV-ului atașat la dosarul de candidatură, a fost angajat în Spitalul Județean de Urgență în perioada 2008-2011, pe funcția de asistent principal cu igiena.

Situația lui Aurel Crețu este una nemaiîntâlnită pentru sindicaliștii din Bacău.

Fostul lider al Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, Martin Farțade, spune că, după opinia sa, experiența de lider de sindicat nu ar trebui să conteze ca vechime în funcție de management. „În ceea ce mă privește nu a fost cazul, dar nu cred. Nu. Zic că nu poate să facă acest lucru. El este ales de membrii respectivi, dar ca să i se acorde credibilitate pentru o altă funcție în altă parte, să dea concurs, nu cred că e posibil.”

Ghiorghe Huluță, liderul CNSRL Frăția Bacău, spune că depinde mult de angajator. „Acum depinde de angajator, din punctul meu de vedere. Se poate da o astfel de adeverință, dar depinde. Nu aș putea spune dacă e valabilă, nu știu, aici m-ați prins, pentru că nu am avut astfel de cazuri.”

Un alt aspect controversat în povestea angajării lui Crețu este și compatibilitatea funcției de lider de sindicat cu cea de șef serviciu Resurse Umane în cadrul unei instituții ai cărei angajați sunt înscriși în sindicatul pe care îl conduce. Aurel Crețu spune cum a rezolvat problema incompatibilității. „Începând din 2011, m-am autosuspendat din funcția de lider al Organizației Sanitas din Spitalul Județean de Urgență, rămănând în vigoare doar calitatea de lider județean, care nu mai are nicio incompatibilitate.” A rămas, cu alte cuvinte, lider al sindicaliștilor din sănătate pe întreg județul.

Părerile între sindicaliști sunt împărțite în această privință. „Cred că nu-i compatibilitate. Nu mi s-a întâmplat, cred că nici nu-i posibil așa ceva, în cariera asta a mea de președinte de sindicat. Nici nu am auzit că s-ar fi folosit cineva de funcția de lider”,a declarat Martin Farțade, în timp ce Ghiorghe Huluță spune că „Cele două funcții sunt compatibile, dacă există prevedere în statut și fiecare statut este apanajul organizației. În statut se poate prevedea până la cel nivel se poate ocupa o funcție de lider de sindicat. Din punctul meu de vedere sunt compatibile. Eu văd incompatibilitate între funcția de lider de sindicat și cea de director general al unei societăți.”

Despre veniturile lui Aurel Crețu, aici.

Sursă foto Aurel Crețu: Ferma Politică