Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Primarul Oneştiului, pus la zid de Gheorghe Ene (PNL), cel care a

contribuit decisiv la alegerea lui Laurențiu Neghină în 2012. S-au aruncat cuvinte grele de o parte şi de alta, iar Neghină a ameninţat cu plângeri penale şi audit financiar. Miza: cine răspunde politic pentru sistarea fondurilor către fotbalul oneştean, dorită de Neghină. „Nu avem o explicaţie, nici la ora actuală, pentru acele vânzări (de jucători – nota red.), şi nici la viitoarele vânzări nu ştim dacă se vor face conform,” reclamă Neghină. Ene: „Când am discutat acest proiect de hotărâre aţi fost mieluşel, aşa cum eraţi pe vremuri. Dacă vreţi, cumpărăm alimente pentru aceşti copii de la magazinul dumneavoastră, ca să numai fie niciun fel de discuţie,” consilierul făcând trimitere la achiziţiile Primăriei Oneşti de la firma primarului, la finalul lui 2013, achiziții constând în dulciuri, şampanie, cafea.

Fotbalul oneştean a produs o nouă dispută în Consiliul Local, între edil şi tabăra condusă de Gheorghe Ene, cea care i-a asigurat lui Neghină fotoliul de primar în iunie 2012.

Ene a propus, în urma unei negocieri, confirmată de primarul Neghină, stabilirea cotelor procentuale de contribuție pentru fiecare parte implicată în asociere. Municipiul Onești ar urma să participe cu 90%, iar FCM Dinamo Onești cu 10%. În aceeași proporție a fost determinată și cota de participație la beneficiile și pierderile la operațiunile întreprinse în cadrul asocierii.

Pentru 2015, Ene a înaintat spre aprobarea Consiliului Local suma de 80.000 lei, cu care Municipiul Onești să contribuie la realizarea obiectivului asumat prin contractul de asociere.

Tentativele disperate ale primarului Neghină de a-i prezenta pe foştii pedelişti drept responsabili pentru sistarea finanţării echipelor de fotbal ale FCM Dinamo Oneşti, dorită de acesta, au atins cote ridicate de populism.

Laurenţiu Neghină, primar Municipiul Oneşti: „O întrebare aş avea şi eu pentru iniţiator (Gheorghe Ene – n.r.) şi pentru domnul Florian. Ce garanţii avem că nu vom afla tot din presă când se vând jucătorii? Consilierii au aflat întâmplător şi eu am aflat întâmplător. Se va schimba cu ceva asocierea asta? Nu avem o explicaţie, nici la ora actuală, pentru acele vânzări şi nici la viitoarele vânzări nu ştim dacă se vor face conform”.

Nicolae Gnatiuc ridică mingea la fileu şi pune în discuţie un eventual audit financiar privind activitatea FCM Dinamo Oneşti. Acesta subliniază faptul că nu există nicio schimbare de la ultima discuţie, de aproximativ două luni; prin urmare, nu poate vota nici împotrivă, nici pentru proiectul iniţiat de Gheorghe Ene.

„Toată activitatea acestei asociaţii sportive a trecut prin biroul de audit financiar al Primăriei Oneşti. Toate plecările vor fi discutate în prezenţa reprezentantului dumneavoastră, Florin Dragomir. A plecat un singur jucător, care s-a întors, iar pentru perioada cât a lipsit de aici vom primi acei 2.000 lei plus taxa de litigiu de 170 de lei. Asta e marea problemă,” explică Constantin Florian, consilier local PNL şi preşedinte executiv la FCM Dinamo Oneşti.

Indiferent de răspunsul primit, Neghină revine interminabil cu aceeaşi întrebare. Pe principiul bate şaua (a se citi: foştii pedelişti) să priceapă iapa (a se citi: oneştenii).

„Până acum contractul nu s-a respectat. Uitaţi-vă în camere (de filmare – n.r.) şi spuneţi-le oneştenilor ce garanţii avem că de acum înainte contractul se va respecta,” repetă Neghină.

Gheorghe Ene, din nou: „Nu s-a vândut nici un jucător. Au fost trei jucători care au plecat. Nu am avut cum să-i oprim. Ne-am adresat Federaţiei Române de Fotbal. Avem două litigii la FRF, care a somat cluburile unde s-au dus să ne plătească grila de formare. Urmează ca cluburile care au acceptat să primească jucători fără acordul nostru să plătească. Echipa nu este a mea sau a altuia, este a municipiului Oneşti. Aveţi clauză în contract. Dacă doriţi să-l reziliaţi, reziliaţi-l. E atât de greu de înţeles?”

Obiectivul primarului: cum sistează finanţările pentru fotbal, fără a ieşi el oaia neagră? „Eu sunt pentru susţinerea sportului. Am fost tot timpul deschis. O să facem şi plângeri, dacă trebuie,” ameninţă Neghină.

A urmat o reacţie acidă a omului care l-a aşezat pe Neghină în fotoliul de primar, fapt confirmat de majoritatea liderilor politici din municipiul de pe Trotuş. E prima reacţie a foştilor pedelişti, care arată o dezicere clară faţă de Neghină: „Dumneavoastră sunteţi tot timpul pentru orice, dar, de fapt, nu sunteţi pentru nimic. Asta este părerea pe care mi-am format-o de când am colaborat cu dumneavoastră. Dacă vreţi, cumpărăm alimente pentru aceşti copii de la magazinul dumneavoastră, ca să numai fie niciun fel de discuţie. Facem şi lucrul ăsta până la urmă. Dacă ştiţi că sunt nereguli, trebuia să reziliaţi contractul şi să faceţi plângere. Nu trebuie să umblaţi cu fofârlica. Puteţi să modificaţi contractul cum vreţi dumneavoastră. Eu cred că vreţi să faceţi teatru aici. Când s-a discutat acest proiect de hotărâre aţi fost mieluşel, aşa cum eraţi pe vremuri,” – Gheorghe Ene, consilier local PNL.

Avocatul Gheorghe Ene, în permanență alături de candidatul Neghină în campania din 2012, spune că s-a lămurit cu primarul Neghină

Proiectul de modificare a anexei privind asocierea dintre Primăria Oneşti şi FCM Dinamo Oneşti, cu stabilirea contribuţiei de 80.000 lei a municipalităţii, a căzut. Mai era nevoie de 4 voturi din 10 pentru a fi adoptat. Voturile pentru proiectul iniţiat de PNL oferă o imagine interesantă asupra polilor de putere din Consiliul Local. Pe lângă consilierii PNL, Ciprian Zarzu şi Gheorghe Ene, au votat pentru Loredana Antohe (PSD), Ion Tofan (PSD), Aurel Lazăr (UNPR), Mircea Agapi (UNPR).