Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Premierul Victor Ponta declară că susţine sistemele centralizate de încălzire, iar Ministerul de Finanţe le închide. Este şi cazul
CET S.A. Bacău. Principalul creditor al operatorului de termoficare, Ministerul de Finanţe, a decis în Adunarea Generală a Creditorilor respingerea planului de reorganizare şi, implicit, falimentul CET.
Guvernul Ponta, chiar prin intermeediul premierului, își arată public susţinerea faţă de sistemele centralizate de termoficare. În ciuda acestor declaraţii, Ministerul de Finanţe ori se face că nu ştie strategia guvernamentală, ori a înţeles că e pre-campanie și atât. Fiind principalul creditor al operatorului de termoficare CET Bacău, Finanţele au decis să respingă planul de reorganizare prezentat de administratorul judiciar în şedinţa creditorilor.
„Pe 30 iunie 2014 a fost luată decizia în Adunarea Generală a Creditorilor de neaprobare a planului de reorganizare al CET. Fără a expune motivele pentru care s-a luat această decizie. Pur şi simplu, nu. Creditorul cel mai mare este statul, prin Ministerul de Finanţe,” a declarat pentru bacauinfo.ro Neculai Olaru, directorul CET. „Dacă Ministerul de Finanţe nu a dat nici o şansă programului de redresare a CET, probabil că şi-au făcut nişte calcule şi sunt conştienţi că nu-şi vor recupera sumele respective.”
În această situaţie, debitele înregistrate de consumatori, în valoare de aproximativ 30 milioane lei, vor fi recuperate prin procedura de executare silită. Printre debitori se află unităţi de învăţământ, agenţi economici şi o parte din populaţia Bacăului.
Dragoş Luchian, senator ACL, fost viceprimar: ,,Având în vedere că instituţiile de învăţământ sunt în patrimoniul municipalităţii, bineînţeles că şi aceste datorii vor fi achitate de la bugetul local. În ceea ce priveşte executarea unor consumatori rău-platnici, consider că în momentul în care te-ai angajat într-un contract, ai beneficiat de anumite servicii, este normal să achiţi acea datorie, în condiţiile în care Primăria de-a lungul timpului a subvenţionat acest serviciu.”
Serviciul de termoficare va fi subvenţionat în continuare, anunţă primarul interimar Vasile Tescaru: „Băcăuanii vor plăti acelaşi preţ pentru apa caldă şi căldură şi în acest sezon rece. Sistemul de termoficare nu va fi închis.”
Angajaţii CET vor fi preluaţi de noua societate, Thermoenergy Group, pentru a asigura continuitatea exploatării instalaţiilor de termoficare. „Serviciul public nu va fi afectat. Funcţionarea sistemului de termoficare nu se poate face decât prin implicarea specialiştilor care ştiu să exploateze instalaţiile,” dă asigurări directorul Olaru.
„ Din discuţiile avute până acum, administratorul judiciar înţelege că trebuie să existe continuitate în asigurarea serviciului public de încălzire. Specialiştii CET vor fi preluaţi de noul operator, pentru că specialişti nu se găsesc pe toate drumurile. Poate că se va face o evaluare a tuturor celor 400 de oameni. Este firesc acest parcurs. Important de subliniat este că toate instalaţiile care asigură producerea energiei electrice şi a energiei termice sunt în proprietatea Primăriei Bacău. Instalaţiile nu sunt în pericol, nu fac obiectul atribuţiunii principale pe care o are administratorul judiciar, aceea de a identifica resurse financiare pentru recuperarea datoriilor.”
Noul operator de termoficare se va confrunta cu aceleaşi probleme. Directorul Olaru cere modificare legislaţiei, pentru a fi protejate sistemele centralizate de încălzire. „Trebuie şi o altă politică de promovare a serviciului public. Trebuie creată o legislaţie care să protejeze sistemul public de termoficare aşa cum se întâmplă prin Europa. În Germania, nici un nou consumator nu face nimic de capul lui. Este obligat să meargă întâi la sistemul centralizat şi numai dacă din motive tehnice operatorul nu are capacitatea să-l alimenteze, atunci se poate gândi la alte variante. Legislaţia la noi este exact opusă. Nici măcar nu poţi să-l debranşezi pe rău-platnic. Trebuie să-i asiguri căldura la minim.”
Realizarea unei strategii energetice la nivel naţional este esenţială în sprijinirea sistemelor de termoficare, atrage atenţia Neculai Olaru. „România, în acest moment, nu are o strategie naţională energetică. Este inadmisibil. Strategia energetică a României ar trebui să conţină şi capitolul termoficare. Nici o strategie locală nu poate să fie coerentă pe termen lung. Ba mai mult, se poate constata că s-au cheltuit banii aiurea. De asta e foarte greu pentru o localitate să-şi facă o strategie. După părerea specialiştilor, Bacăul stă foarte bine din perspectiva echipamentelor în cogenerare, are două. Noi am conservat cazanul pe cărbune, puteam să-l vindem la fier vechi, mai obţineam 5 milioane de lei, mai astupam o gaură sau mai plăteam nişte salarii. N-am făcut lucrul acesta pentru că de cazan este legată o turbină de 50 MW. Adică o turbină care poate să producă energie electrică de două ori mai mult decât suma tuturor echipamentelor din CET care pot să producă energie electrică. Cum să elaborezi o strategie locală fără să aibă o serie de repere importante stabilite de Guvern, de un minister de specialitate? Ar trebui să existe un nucleu de specialişti, gen Athanasovici, (Cristian Athanasovici, director in cadrul ATH Energ.), care să fie atras într-un parteneriat cu municipiul Bacău şi să depisteze surse de finanţare din bani europeni. Termoficarea din România este pur şi simplu lăsată la decizia administraţiei locale, care e neputincioasă.”