Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Liberalii și democrat-liberalii băcăuani s-au mobilizat în spiritul Alianței Creștin-Liberale pentru a se întâlni cu Klaus Iohannis, candidatul unic la alegerile prezidențiale programate pentru 2 noiembrie 2014. Întâlnirea are loc la 17:30, la Teatrul de Vară „Radu Beligan” unde sunt așteptate peste 1700 persoane, conform copreședintei A.C.L. Bacău, Tudorița Lungu, peste capacitatea sălii. Copreședinții A.C.L. Bacău anticipează că

 „întâlnirea tehnică” va fi una fără evenimente neplăcute și un punct de plecare pentru ceea ce va însemna campania electorală pentru alegerile prezidențiale din brumar.

Tudoriţa Lungu, PDL, copreședinte A.C.L. Bacău

 Lungu sugerează că Iohannis are de trecut în Bacău un examen: mobilizarea activiștilor. „Aştept să văd activele PDL şi PNL unite, active care cred în candidat, iar de la domnul Iohannis aştept să-i mobilizeze pe membrii de partid. Nu a fost complicat, nu am simţit nicio rezistenţă de la membrii noştri. Este foarte cunoscut că activul PDL este disciplinat atunci când are un scop bine determinat. Nu cred că vom avea probleme, nu va fi nimeni adus cu forţa, cei care nu sunt convinşi sunt liberi să nu vină”.

 Și Ionel Palăr a anticipat o prezență numeroasă, peste capacitatea sălii Teatrului de Vară, chiar dacă cea    mai recentă întâlnire a unui important lider al PNL, Crin Antonescu, cu membri și simpatizanții liberali din județ, desfășurată în mai 2014, a fost mai degrabă nefericită.

Ionel Palăr, PNL, copreședinte A.C.L. Bacău

 „Atunci a fost vorba de o defecțiune tehnică. Organizațiile din Onești și localitățile limitrofe l-au așteptat pe domnul Antonescu la Onești și de aceea a fost sala mai goală, nu a fost vorba de altceva. Domnul Klaus Iohannis se va întâlni cu primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni, parlamentarii celor două partide, cu responsabilii cu reţeua electorală şi cu simpatizanţii Alianţei Creştin Liberale şi aşteptăm să vadă organizaţia în toată splendoarea ei, să impulsioneze activul celor două partide şi să împărtăşească din gândurile şi strategia dumnealui.”

De la PSD Bacău, mobilizarea A.C.L. din coasta județului dintotdeauna roșu nu provoacă, oficial, nicio ridicare de sprânceană. Mai mult, PSD spune că Guvernul Ponta și-a ținut cuvântul față de Bacău, de la drumuri și până la șoseaua de centură.

Bogdan Seto, purtător de cuvânt PSD Bacău

 „Îi urăm bunvenit domnului Klaus Iohannis în judeţul Bacău în calitate de oaspete. Domnia sa vine într-un judeţ în care Guvernul Ponta şi-a ţinut promisiunile faţă de băcăuani deblocând fonduri pentru proiecte importante în judeţ şi fac referire la proiecte de infrastructură rutieră, infrastructură şcolară şi în curând şi la Şoseaua de centură a municipiului Bacău.”

 „Domnul Iohannis este binevenit ca oaspete dar va rămâne un simplu oaspete. Noi credem cu tărie în victoria candidatului nostru Victor Ponta. Sondajele, credinţa noastră ca militanţi activi ai PSD, poziţionarea domnului Ponta în sondaje la capitolul încredere în judeţul Bacău şi rezultatele pe care Guvernul Ponta le-a avut ne fac să credem în această victorie.”

Dragoş Luchian, senator PNL

 Dacă cei doi copreședinți amintesc de două partide, senatorul Dragoș Luchian vorbește de o singură structură. „Vrem să demonstrăm unitate, să plecăm la drum ca o singură entitate. Ne dorim un preşedinte care să vorbească mai puţin şi care să demonstreze prin fapte. Alianţa asta nu vrem să fie o contrapondere la PSD, ci un intrument prin care să aducem adevărul şi normalitatea în casele românilor. ACL nu trebuie să fie o contrapondere la nimic, nici la Băsescu, nici la PSD, pentru că, dacă am pleca aşa la drum, am forma o contrucţie greşită.”

 Rezultatele testului pe care-l au de dat A.C.L. Bacău și PSD Bacău la alegerile prezidențiale nu sunt ușor de anticipat, dincolo de declarațiile încrezătoare ale reprezentanților principalelor forțe politice din județ, cu doi lideri, Romeo Stavarache (PNL) și Dragoș Benea(PSD), asupra cărora planează suspiciuni de corupție.

  Oficial, A.C.L. are puterea în 44 comune din județul Bacău, în timp ce PSD-PC-UNPR și PER – Letea Veche, primar Petru Dochiei dețin puterea în 41. La nivel urban, A.C.L. controlează, potrivit alegerilor din 2012, municipiul reședință de județ și orașul Comănești, în timp ce cu roșu sunt colorate Moinești, Dărmănești, Tg. Ocna, Slănic-Moldova și Buhuși.

Teodora Ciuraru