Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Deși datele prezentate de bacauinfo.ro arată că, în 2015, numărul copiilor abuzați a crescut cu
75 % față de 2014, momentul de prezentare a bilanțului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) a fost unul de mândrie, presărat cu laude din plin la adresa managerului instituției. A ieșit făcut un pas lateral din corul lăudătorilor omul de afaceri Gabriel Căsăneanu, proaspăt demisionar din funcția de consilier județean.
21.320 băcăuani au beneficiat, în 2015, de serviciile DGASPC, 18.050 fiind persoane cu handicap neinstituționalizate, beneficiare de drepturi financiare și facilități. În 2015 s-a înregistrat un plus de 42 cazuri de copii diagnosticați cu autism. Alți 1759 sunt copiii în grija statului, fie în regim rezidențial, fie în familii maternale. Situația e neclară, însă, în privința copiilor care se află în pericol în propriile familii. 843 cazuri de abuz au fost semnalate, iar pentru 659 abuzul a fost și confirmat de asistenții sociali.
DGASPC se află încă în faza de identificare a adevăratei dimensiuni a situației. La nivelul instituției se desfășoară un recensământ comunitar, realizat în proporție de 40%, în 18 comunități rurale din cele 33 selectate. Chiar și așa, cifrele arată că mai bine de un sfert din gospodăriile recenzate prezintă cel puțin una dintre vulnerabilități, 15.343 persoane aflându-se în pericol, din care 14.993 copii. Sărăcia e cea mai gravă vulnerabilitate identificată, și de aici derivă majoritatea celorlalte. Cu toate astea, susține Sorin Brașoveanu, 41% dintre administrațiile locale nu oferă niciun fel de servicii sociale, în timp de 56 % oferă doar servicii primare, ceea ce ar sugera o problemă gravă de comunicare la nivel instituțional în județ.
Cifrele prezentate de Brașoveanu au fost un prilej tocmai bun pentru oficialitățile invitate să aducă un omagiu conducerii DGASPC.
„Vă mărturisesc că, de multe ori, nu am fost atent la toate bilanțurile DGASPC și remarc că, în ultimii 16 ani, aceste servicii au ajuns de o complexitate extraordinară. Aici se face muncă cu sufletul, cu capul, cu inteligență, pentru că sunt activități extrem de sensibile. De asemenea, nu pot să trec peste faptul că domnul director a sintetizat extraordinar de bine toate proiectele. În numele Consiliului Județean, vreau să vă felicit pe toți pentru modul în care v-ați implicat, vreau să felicit echipa domnului Brașoveanu, cei care au fost alături de noi în toți acești ani”, a declarat Ionel Floroiu, vicepreședintele Consiliului Județean.
„Am o apreciere deosebită pentru managerul acestei instituții, domnul Sorin Brașoveanu. O spun cu toată responsabilitatea, constatând relația mea cu instituții superioare din București, că Direcția coordonată de domnul Sorin Brașoveanu, este o instituție respectată. Nu vă ascund și ați văzut că nu a spus-o dumnealui, probabil din modestie, Direcția dumneavoastră mi-a fost prezentată de organisme naționale și internaționale drept o Direcție model în România și vreau să vă felicit pentru acest lucru și sunt mândru că sunt băcăuan și sunt prefectul județului unde activează o astfel de instituție. Apreciez în mod deosebit activitatea domnului Brașoveanu și ca om. Îl cunosc personal, pot fi subiectiv, dar cred că am doza de obiectivitate să consider că Dumnezeu a ales pentru această instituție în județul Bacău un om care dincolo de a-și face treaba, pune suflet și tratează orice acțiune pe care o face, orice demers, și ca om”, a completat și Dorian Pocovnicu, prefectul de Bacău.
Singurul care a părut că înțelege ceva din aceste cifre a fost Gabriel Căsăneanu, prezent la întrunire în calitatea sa de președinte a clubului Rotary. „Eu am trasat o concluzie cu privirea omului de afaceri, care face business în Bacău. Am văzut cuvinte ca sărăcia extremă, 54.000 copii care trăiesc la limita sărăciei și 5.400 în sărăcie extremă, cazuri foarte delicate. Eu încerc să fac o proiecție, pe baza a ceea ce se întâmplă acum, peste 20 ani. Natalitatea a scăzut, în 2014, la nivelul din 1945. Asta practic dă o imagine exactă a economiei băcăuane, unde suntem acum. Ca om de afaceri mă gândesc, în condițiile demografice actuale, văzând că involuăm, aș vrea ca acest raport să ajungă la toți factorii de decizie politici, pentru că politicul influențează foarte mult mediul economic, să tragă o concluzie, la cel nivel suntem. Pentru că scăderea natalității și plecarea tinerilor din județ a dus la acest rezultat. Nu știu în ce măsură ne-am putea așeza la aceeași masă și să gândim un proiect pe termen lung, și pe municipiu și pe județ, care să ducă la niște rezultate pozitive, nu numai pe direcția protecției sociale, ci și în cea a dezvoltării economice, astfel încât să ajungem să avem cât mai puțini copii care trăiesc la limita sărăciei.”