Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Consiliul Local Onești îl acuză pe administratorul operatorului Apă Canal de șantaj, pentru că

a trimis o notificare!!! Primăria Onești se află de trei săptămâni în tratative de preluare a infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare, iar consilierii locali consideră că e oportună depunerea unei plângeri penale pentru șantaj pe numele lui Corneliu Fântână. Punctul de vedere al Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Onești a fost preluat și promovat de consilierul liberal Gheorghe Ene și votat în unanimitate de consilieri, deși viceprimarul Nicolae Gnatiuc (PSD) nu și-a dorit acest lucru.

În fața riscului sistării apei pe termen nedeterminat, Consiliul Local i-a chemat la discuții pe Ovidiu Budeanu,, acționarul majoritar, și Corneliu Fântână, administratorul unic al Apă Canal SA, pentru a găsi o soluție privind rezolvarea problemei infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare.

După scurte contre și acuze, mai mult sau mai puțin acoperite, din partea consilierului Ioan Tofan (PSD), dar și după pledoarii prezentate de o parte și de alta, atât reprezentanții operatorului, cât și consilierii locali au rămas fiecare cu părerile și pozițiile abordate de ani de zile.

Deși în plin proces de negociere cu Apă Canal pentru găsirea unei modalități legale de a preluare a rețelelor,  consilierii locali înțeleg săi arunce pe masă împuternicirea primarului interimar Alexandru Cristea să semneze plângerea penală pentru șantaj pe numele administratorului unic al Apă Canal. E modalitatea prin care ei cred că dialogul poate deveni ceva mai constructiv.

Contactat de bacauinfo.ro, Corneliu Fântână a declarat resemnat: „Încă o plângere penală… Dacă atât au înțeles, asta e. Intenția mea nu a fost nici pe departe de a șantaja pe cineva. A fost pur și simplu o înștiințare la notificarea trimisă de CRAB”.

Plângerea penală pentru șantaj vine în urma unui punct de vedere emis de Serviciul Juridic din cadrul Primăriei Onești, ca răspuns la notificarea trimisă de Apă Canal către toți consumatorii acesteia, fie asociații de proprietari, consumatori individuali, societăți comerciale sau instituții.

„SC Apă Canal SA Onești vă înștiințează că în ziua de 29.02.2016 furnizorul de apă CRAB SA va sista funizarea apei în Municipiul Onești, conform notificării nr. 1558/225/17.02.2016 privind restanța la plată a facturilor din noiembrie 2015 – ianuarie 2016.

Societatea noastră înregistrează întârzieri la plata facturilor către CRAB SA din cauza neîncasării prețului de facturare la apa distribuită către dvs., începând cu luna aprilie 2014 până în prezent.”  Semnează Corneliu Fântână, administratorul unic al Apă Canal.

În urma acestei adrese, Serviciul Juridic a propus Consiliului Local „să analizeze necesitatea și oportunitatea sesizării instanțelor penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de ȘANTAJ”. Iar Consiliul Local a votat în unanimitate, cu vădita reținere din partea viceprimarului Nicolae Gnatiuc.

Apă Canal prestează serviciul de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Onești. Practic, tratează și redistribuie apa cumpărată de la Compania Regională de Apă Bacău. Ca urmare a neîncasărilor la prețul facturat de Apă Canal, pentru că 30 de asociații de proprietari, Primăria Onești, Spitalul Municipal Onești și RAFO refuză să achite prețul integral, operatorul înregistrează datorii de 1,1 milioane lei, potrivit directorului general al CRAB, Răzvan Găină. În discuție, între CRAB și Apă Canal, se află posibilitatea semnării unui nou protocol de eșalonare a datoriilor.

Conducerea Apă Canal estimează în adresa trimisă Companiei de Apă că în două, trei luni operatorul va fi preluat de Primăria Onești. Negocierile au început de trei săptămâni, însă acum s-au blocat într-o plângere penală gratuită pentru șantaj. Practic, Primăria Onești, Consiliul Local Onești ar fi putut să facă o astfel de plângere oricând în anii anteriori.

Mai mult, Ioan Tofan, consilier local PSD, acuză în plenul discuțiilor că „pute a șantaj de la o poștă. E șantaj, e clar. Nu vedeți că ne flutură mereu acele 30 de milioane de euro?”

Cele 30 milioane euro invocate de Tofan reprezintă suma pe care municipiul Onești ar putea să o atragă, dacă ar avea posibilitatea să devină membră a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Bacău (ADIB), respectiv CRAB, dacă infrastructura de apă și canalizare ar putea fi preluată de Primăria Onești de la Apă Canal. Tocmai în acest sens erau purtate și negocierile, pentru a fructifica o astfel de oportunitate.