Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Ce a lăsat în urmă fostul primar al Oneștiului, Laurențiu Neghină, după ce a decis închiderea TERMON CT, în
6 martie 2013? Pierderi de peste două milioane de lei suportate din bugetul local, zece familii evacuate din apartamente, pentru a le fi vândute locuințele; alte 131 de familii vor fi executate silit. Ritmul de încasare a debitelor Termon CT este 30.000 lei / lunar, fond de salarii pentru cei 4,5 angajați care sunt ținuți, printre altele, și pentru a schimba geamurile sparte.
Decizia de închidere a operatorului local de termoficare din Onești, Termon CT, și sistarea furnizării agentului termic către populație produc, în continuare, goluri în bugetul local. Pierderile înregistrate de Termon CT pe 2013 și 2014, fără să funcționeze o zi, au ajuns la 2,079 milioane lei.
La acestea se adaugă dramele prin care trec oneștenii evacuați din apartamente pentru a li se scoate la vânzare locuințele, în vederea stingerii debitelor către Termon CT. Până în acest moment, zece apartamente au fost valorificate, potrivit declarațiilor administratorului judiciar, Ionuț Apostu.
Prin urmare, măsura politică luată de fostul edil Laurențiu Neghină, de a închide Termon CT pentru a nu crea găuri în bugetul local, nu stă în picioare. „Mai bine în frig în apartamente decât în frig și fără apartamente,” declara Neghină. Fără să funcționeze, operatorul local produce însă pierderi acoperite din taxele și impozitele plătite de oneșteni.
La toate astea se adaugă și faptul că, timp de aproape trei ierni, oneștenii au stat în frig, s-au îmbolnăvit și și-au distrus locuințele, acestea transformându-se în culturi de mucegai. Neghină a fost chiar numit: „primarul care aduce boala!”
În tot acest timp, angajații rămași la Termon CT, cu voia și susținerea echipei Neghină – Gnatiuc și prin votul UNPR – PSD în Consiliul Local, au primit și primesc, în continuare, salarii frumușele, citându-l pe Ioan Tofan, consilier local PSD.
În ultima ședință de CL Onești, proiectul de aprobare a situațiilor financiare ale Termon CT pe 2014 a trecut cu 10 voturi pentru, 3 abțineri și 3 voturi împotrivă, ale consilierilor Constantin Florian, Elena Pașcu Apăvăloaie și Ciprian Zarzu, toți PNL. Astfel, aleșii locali și-au dat iarăși girul pentru ca Termon CT să existe pe post de pușculița unora ca Mircea Cetean, director păstrat pentru a schimba geamurile sparte, sau Claudiu Găburel, în calitate de administrator special.
Salariile celor 4,5 angajați ai Termon CT sunt plătite exclusiv din recuperările de debite, executările silite sau vânzarea apartamentelor oneștenilor.
„Sumele pentru achitarea salariilor sunt obținute exclusiv din executări judecătorești. În condițiile în care această firmă nu produce, este absurd ca această sumă, atât de mare, să fie dată pe salarii. Mai văd indemnizații pentru directorul general 51.372 lei pe an. Mi se pare o sumă foarte mare. Am considerat că aceste cheltuieli salariale nu sunt oportune pentru continuarea activității Termon,” a declarat Ciprian Zarzu, ales PNL. Acesta mai cere ca nivelul salariilor să fie proporțional cu nivelul încasărilor. „Propunerea Comisiei de specialitate este ca aceste sume, începând cu 2015, să fie la nivelul veniturilor. Suma obținută din executări este mai mică decât cheltuielile cu salariile. Pierderea este, de fapt, pe partea de cheltuieli salariale.”
Pierderile înregistrate în contabilitatea Termon CT reprezintă, de fapt, fondul de salarii, în proporție de 92%.
Valoarea pierderilor pe 2014: 263.423 lei.
Fondul de salarii pentru 4,5 angajați: 243.044 lei.
La capitolul cheltuieli cu bunurile și serviciile este trecut și onorariul lunar al administratorului judiciar, care este fixat de Tribunalul Bacău, prin sentința din 22.07.2013, și onorariul variabil în procent de 5% din încasări, stabilit de Adunarea creditorilor.
An |
Număr mediu salariați |
Cheltuielile cu personalul (inclusiv contribuțiile sociale și drepturile salariale restante) |
2012 |
41 |
1.258.915,00 lei |
2013 |
28 |
912.316,00 lei |
2014 |
4,5 |
243.044,00 lei |
Ionuț Apostu, administratorul judiciar, aîncercat să ofere răspunsuri consilierilor locali: „Salariul mediu este de 2.200 lei. Avem, în total, 500 dosare de recuperare și executare silită și aproximativ 10 imobile vândute. Ca ultimă soluție, s-a mers pe executarea silită. Apartamentele sunt vândute la valoarea pieței. La prima vânzare, nu se coboară la nivelul de evaluare. La a treia sau a patra, se poate ajunge la orice preț oferit. Cam în jur de 30.000 lei lunar sunt recuperări de creanțe.”
Surpriza ședinței de Consiliu Local, tocmai când Neghină părăsea fotoliul de primar, iar Alexandru Cristea îi prelua atribuțiile, a venit din partea administratorului judiciar, care a declarat că decizia de a nu folosi fondurile cerute de la Guvern pentru repornirea sistemului de termoficare a fost luată peste capul lui (!!!). Mai mult, cu banii primiți de la Guvern, 1,5 milioane lei, puteau fi pornite 8 centrale termice.
„Dacă Termon are sau nu șanse de redresare, e o cu totul altă discuție. Fără acea sumă de 1,5 milioane de lei, solicitată și primită de la minister, nu se poate. Acea sumă era împărțită în două: 1 milion pentru reparații, chiar și pentru interconectări între centrale, și 500.000 să asigure gazul pe două luni. Problema e ce se vrea cu Termon CT din partea Consiliului Local. Aici este adevărata problemă. Banii ceruți au fost pentru Termon, nu pentru spital. Eu nu am știut. E o decizie de ordin politic, care nu-mi aparține ca administrator judiciar. 8 centrale termice pot fi repornite cu banii de la minister,” concluzionează Ionuț Apostu, administrator judiciar Termon CT.
Termon CT, societatea Consiliului Local Onești, mai are de recuperat 2.639.685 milioane lei, reprezentând creanțe clienți și debitori diverși (inclusiv penalități pentru energie termică) și are de dat 17.572.203 milioane lei.
Cele 22 de centrale termice și sistemul de rețele termice aferent au fost date în administrarea Termon CT, ca bunuri aparținând domeniului public, cu o valoare de 83.466.330 lei, aproximativ 18,55 milioane euro, după ce întregul sistem a trecut printr-un proces de modernizare susținut cu un credit efectuat de Primăria Onești în valoare de 22 milioane euro. Rata lunară aferentă acestui credit este de 300.000 lei până în 2026.
Astfel, Oneștiul plătește 300.000 lei pe lună, pierderi de 2,079 milioane lei (pentru 2013, 2014), salarii de 243.044 pe an (2014), pentru a ține închis un sistem de termoficare modernizat, chiar și după ce Primăria Onești a primit bani de la Guvern, 1,5 milioane lei (2014).