Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Taxa pe toboganele de gunoi naște discuții complicate degeaba între

o administraţie care nu a reuşit să explice aplicarea taxei şi câțiva consilieri care fac opoziţie de dragul discursurilor în faţa camerelor de filmat. Pe scurt, locatarii blocurilor turn care nu şi-au închis toboganele de gunoi vor plăti dublu taxa de salubritate, adică 288 lei/an/apartament, de la 1 ianuarie. Nu o dată, inclusiv în centrul municipiului și în miezul zilei, șobolanii au defilat în stradă în zona toboganelor de gunoi.

„Unde nu sunt închise toboganele care creează un disconfort, propun ca taxa de salubritate să fie 288 lei/an/apartament, aplicându-se în continuare toate reducerile în vigoare. Sunt asociaţii de proprietari care nu vor să respecte normele de mediu şi să închidă aceste tobogane pentru gunoi. Majoritatea asociaţiilor care au în componenţă blocuri turn s-au conformat,” a declarat Iulian Stoican, viceprimarul Municipiului Bacău şi iniţiatorul amendamentului cu privire la instituirea taxei pe tobogan.

Taxa de tobogan se va aplica de la 1 ianuarie şi este valabilă pentru cele 54 de blocuri cu 104 boxe deschise pentru deşeuri. Cei vizați de măsură vor beneficia de reducerile stabilite la nivelul Municipiului Bacău.  

Vasile Tescaru, primarul interimar, a susţinut amendamentul, arătând intenţia Primăriei de a închide toboganele de gunoi de la blocurile turn, cele care nu s-au conformat normelor de mediu. „Gunoiul aruncat pe tobogane dă în curtea blocului. Nu este în regulă. Şi nici nu permite colectarea selectivă a deşeurilor. Dacă vor să-şi arunce gunoiul din scara blocului, îi invităm să plătească dublu.”

Cam de dragul de a face opoziţie, Ghiorghe Huluţă, consilier local UNPR, invocă caracterul aberant al măsurii coercitive şi dreptul de proprietate asupra toboganului de gunoi, ca parte din bloc. „Cum să dublăm taxa de salubritate pentru că eu stau la etajul zece? Nu se poate! Şi cei care s-au mutat în blocuri turn au luat apartamentul cu tot cu tobogane. Nu e normal să mărim aleatoriu taxa pentru oamenii care stau la blocuri turn. Cum să desfiinţezi toboganul? Vino tu la mine să desfiinţezi toboganul. Toboganul este proprietate privată.”

Relevant în această discuţie, dar nimeni nu a făcut referire la asta, fie Executiv, consilieri ai Puterii sau din Opoziţie, este aspectul costurilor cu colectarea deşeului aruncat la grămadă, aşa cum se întâmplă la blocurile turn, unde locatarii folosesc toboganele de gunoi. Colectarea necompactată, neselectivă a deşeurilor menajere din boxa toboganului şi din afara acesteia generează costuri mai mari (pe românește, e mai scump să aduni gunoiul cu lopata decât să-l răstorni gata adunat dintr-un tomberon; nu dublu, dar mai mari cu până la 10%, chiar conform calculelor aprobate pentru SOMA).

Astfel, la începutul lui octombrie consilierii locali au aprobat solicitarea operatorului local de salubrizare de majorare a tarifelor pentru serviciile prestate cu 24%. În documentaţia prezentată de SOMA, se putea identifica diferenţa de tarif dintre colectarea compactată şi cea necompactată, adică la lopată. Pentru colectarea şi transportul deşeurilor în sistem compactat, tariful pe tonă este de 122,31 lei, iar pentru aceleaşi servicii, dar în sistem necompactat, adică ridicat, încărcat cu lopata, manual, tariful creşte la 41,59 lei/m.c. (echivalentul a aproximativ 130 lei / tona).    

Discuţiile privind desfiinţarea toboganelor destinate deşeurilor menajere trenează de ani şi, în 24 de situaţii, au rămas fără rezultat. Propunerea administraţiei băcăuane, respectiv închiderea toboganelor şi amenajarea de puncte noi de colectare deşeuri, a fost respinsă de unele asociaţii de proprietari.

Aplicând principiul poluatorul plăteşte, administraţia a decis instituirea taxei pe tobogan, una cu caracter coercitiv şi mai puţin spre deloc cu scopul de a genera venituri suplimentare la bugetul local.

Ca urmare a faptului că până în acest moment mai multe asociaţii de proprietari şi-au impus punctul de vedere, Primăria Bacău plăteşte amenzile date de Garda de Mediu pentru nerespectarea normelor de mediu. Totodată, inspectorii de mediu au impus obligativitatea neridicării deşeurilor menajere de la toboganele de gunoi.

Ovidiu Popovici, secretarul Primăriei Bacău: ,„Garda de Mediu a interzis ridicarea deşeurilor de la tobogane. Avem varianta respectării interdicţiei emise de Gardă şi să nu mai ridicăm gunoiul. Sau să încercăm o metodă de determinare a acelor cetăţeni să închidem toboganele. Primăria trebuie să respecte obligaţiile impuse de Garda de Mediu. Vă daţi seama ce înseamnă gunoiul neridicat de la 24 de blocuri turn?”

Cu gândul de a încheia anul 2014 împăcat cu sine, George Bogatu, consilier PSD, a propus pasarea responsabilităţii către alte instituţii, ca să nu creeze neplăceri. „Este adevărat că legea mediului prevede acest lucru şi, în mare măsură, Executivul are dreptate, dar haideţi să nu luăm noi măsura asta, care va crea tensiuni şi disconfort. Chiar dacă sunt numai 24 de blocuri. Garda de Mediu are dreptul să aplice amenzi asociaţiilor, dacă nu respectă. Să nu luăm noi această măsură. Să nu dăm o Hotărâre de Consiliu Local.”

Aveți, mai jos, blocurile care nu şi-au închis toboganele de gunoi.

Cornişa Bistriţei 2, 5.

Cornişa 8B, 9B, 9A, 10, 11, 12, 19, 20, 20A, 24, 25, 29, 30, 33, 34.

Mărăşeşti 114, 116, 165E, 171E, 177E, 179E, 185G, 187E.

Castanilor 1, 4, 5.

Bucegi 135, 137, 139.

Oituz 1.

Războieni 7.

Nicolae Bălcescu 1, 5, 12B.

Mihai Viteazu 1, 3, 5.

9 Mai 29, 31, 78, 80.

Lucreţiu Pătrăşcanu 2.

Bulevardul Unirii 11, 13, 15.

Gării 58, 60.

Energiei 32.

Pictor Aman 1A, 1B.

Lalelelor 1.

Miron Costin 33.

Ştefan cel Mare 13, 15.

TOTAL BOXE: 104.

TOTAL BLOCURI: 54.

Sursa: Secţia Salubrizare şi Igiena Publică, Primăria Bacău.