Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Rețetă de succes pentru a pune stăpânire pe pământurile din

Prăjești, inclusiv ale morților: fostul primar al comunei, Eugen Antica, și un consilier local (asociatul lui Antica în societatea care exploatează balastiera – LAUREL) sunt acuzați că țineau socoteala celor care mureau, pentru a-și pune în aplicare planul de împroprietărire. După ce un locuitor murea, ei se uitau să vadă ce terenuri puteau exploata. Făceau o declaraţie scrisă cu stânga, o datau cu 3 luni în urmă, cum că persoana care între timp a decedat ştie că Frenţişor sau Antica are teren în punctul X, cu tot cu vecini. Mai ia declaraţii şi de la alţii, care între timp mor, ei trimit toată documentaţia la Bacău, la Prefectură, şi nefiind altcineva care să revendice terenul ăla, îl iau ei. În caz că cineva ar contesta, ia mortul şi întreabă-l,” explică fostul viceprimar al comunei Prăjești pentru bacauinfo.ro. Chiar cu acte doveditoare, justiția nu te scapă de rețeaua de la Prăjești.

Pământul locuitorilor comunei Prăjești este la dispoziția unora. Dacă ești pe funcția de primar sau în Comisia de Fond Funciar, ajută. Fostul primar și un apropiat și-ar fi mărit suprafețele de teren cu pământurile celor morți, terenurile pârloage sau nedeclarate la Primărie, deși folosite de zeci de ani de proprietari. În această ultimă situație s-a putut ajunge pentru că proprietarii de terenuri nu și-au declarat suprafața reală, pentru a evita plata taxelor și impozitelor. De acest lucru au profitat însă chiar cei care ar trebui să nu permită aceste practici.

„Bunicii, ca să păcălească statul şi să nu plătească taxe şi impozite, nu şi-au declarat tot terenul, iar ăştia au profitat de treaba ăsta,” arată Petre Damian Jicu, fostul viceprimar al comunei Prăjești.

Metoda aplicată de cei doi asociați în afaceri, la firma LAUREL, și în administrație, respectiv Eugen Antica și Aurel Frențișor, ar fi deposedat de pământ mai multe persoane, cu ajutorul declarațiilor unor martori morți.

Sistemul pus la punct a fost deslușit de Jicu și după declarațiile de avere din care lipseau unele terenuri.

Una dintre mizele fostului primar a fost terenul unde se află în acest moment balastiera exploatată de LAUREL SRL, sursă de venituri ilicite pentru Antica, trimis în judecată de către DNA Bacău. Aurel Frențișor ar fi luat 5 ha din pământul vărului său, Mihai Frențișor, pe baza unui certificat de moștenitor, cu semnătură falsificată (fapt confirmat de două expertize grafologice). Pe terenul respectiv se află balastiera firmei LAUREL.

„În declaraţia lui de avere (a lui Aurel Frențișor, consilier local – n.r.) nu sunt trecute toate terenurile. Acolo sunt doar 5,3 ha, când doar pe un Titlu de Proprietate are 9 ha. Scrie doar că a vândut teren lui Laurel. În declaraţia de avere a lui Antica nu scrie că are teren acolo, terenul pe care l-a cumpărat de la Aurel Frenţişor,” arată Mihai Frențișor. Acesta mai arată că și lui i s-a propus rețeta succesului, însă a refuzat. Mihai Frențișor a solicitat în 1995 Primăriei Traian (îngloba și actuala comună Prăjești) suprafața de 5,42 ha, iar în 2005 a primit de la Primăria Prăjești (înființată în 2005) doar 3,75 pe Titlul de proprietate, deși în adeverința primită era trecută suprafața de 5,42 ha.

„Pentru diferenţa dintre 5 ha şi 3,75 ha, Antica m-a trimis să caut locuri nelucrate, să mă prezint la Primărie cu vecinii pârloagelor şi-mi dă mie pământul,” declară Mihai Frențișor.

Revenind la terenul obținut de Aurel Frențișor, partenerul de afaceri și administrație al fostului primar Antica, pe care se află balastiera, „vărul din Comisia de Fond Funciar” a intrat în posesia celor 5 ha „folosindu-se de numele mamei lui, Safta Frenţişor după primul soţ, aşa cum o chema şi pe bunica noastră. Atunci, el a profitat de această coincidenţă de nume dintre mama lui, care moare Safta Gal, şi bunica noastră, și solicită pământul de peste drum. Frenţişor Aurel (…) a venit în instanţă cu un document, declaraţie de moştenitor semnată de tata, cu semnătura falsă, încheiat în 1985, şi-l prezintă în Tribunal în 2013. Aia nu-i semnătura lui tata. E un fals. De aceea am cerut şi expertiza grafologică”.

„Prima expertiză a fost realizată la Iaşi după 11 semnături. De acolo, ne-au spus că semnătura de pe document e falsificată. Asta nu e semnătura lui Iojă Frenţişor. Atunci, Aurel a cerut o contraexpertiză la Bucureşti. De la Bucureşti a venit acelaşi rezultat, şi anume că semnătura e falsă. Eu solicit anularea acestei declaraţii de moştenitor cu semnătura falsă, pentru că în momentul în care documentul ar fi valabil, înseamnă că eu şi fraţii mei nu avem dreptul la nimic de pe urma bunicii mele, Safta Frenţişor. Dacă în 1985 el era moştenitor, de ce nu şi-a revendicat pământul?” invocă Mihai Frențișor. „A făcut-o doar în 2010, când el a ajuns membru în Comisia de Fond Funciar. El a preluat arhiva de la Primăria Traian când Prăjeşti a devenit comună. Eu cu Frenţişor Aurel mă judec pentru 9 ha şi 5 ha unde este staţia de sortare a domnului primar. Terenul respectiv este moştenire de la Ianoş Frenţişor şi care este bunicul nostru, care moare după Primul Război Mondial. Ar trebui ca terenul să fie împărţit în jumătate, între Petrea Frenţişor, tatăl lui, şi Iojă Frenţişor, tatăl nostru.”

Cu toate că expertiza și contraexpertiza realizate luând în analiză 11 specimene au concluzionat că semnătura de pe declarația de moștenitor este falsă, Judecătoria Bacău a decis respingerea acțiunii lui Mihai Frențișor de anulare a declarației de moștenitor. Judecătorul Mihaela Crăciun a mers pe mâna notarului în fața căruia a fost redactată declarația și care a susținut că Iojă Frențișor a consimțit la autentificarea înscrisului și a semnat ambele exemplare ale declarației.    

Nici Eugen Antica, nici Aurel Frențișor nu au răspuns apelurilor telefonice, pentru a-și exprima un punct de vedere.