Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Locuitorii comunei Agăş îşi pierd

pământurile. Composesoratul Bârzava din Harghita intră în grădinile oamenilor, creând un tăvălug de acte cadastrale, o suprapunere de terenuri, ajungându-se ca oameni să nu se mai poată atinge de propriile grădini. Localnicii spun că de păduri s-au ocupat „oamenii lui Hrebenciuc”, care ar fi făcut măsurători şi ar fi împânzit pădurile de marcaje. Doru Merluşcă, primarul comunei, infirmă temerile şi cere să-l credem pe cuvânt: „nu mă interesează ce spun oamenii. Dumneavoastră ascultaţi ce vă spune primarul!”

Pământurile şi pădurile ţăranilor din Agăş sunt în pericol de a fi înstrăinate către Composesoratul Bârzava, Harghita, implicat şi în alte dosare de retrocedări de pe Valea Muntelui. La Ghimeş Făget, Composesoratul Bârzava a primit, spre exemplu, 416 ha de pădure.

Doru Merluşcă confirmă pentru bacauinfo.ro faptul că pe rolul instanţelor se află mai multe dosare, în care Primăria Agăş e în litigiu pentru mai multe suprafeţe.

Modul de operare a Composesoratului, spun localnicii, este de a trece cu măsurătorile prin terenurile lor, chiar şi prin grădinile din spatele caselor, pentru ca, ulterior, să creeze o succesiune de documente prin care să se piardă dreptul proprietarului iniţial. „Composesoratul Bârzava a intrat cu măsurătorile în grădina mea acum 5 ani. A intrat 30 de metri, iar acum noi nu ne putem intabula pământul nostru. Am adus inginerul de la Miercurea Ciuc la Moineşti, ca să lămurească problema, dar nici până azi n-a clarificat nimic. Era gard făcut. Nu înţeleg cum a trecut peste gard. Cred că inginerul trebuia să se încadreze într-o anumită suprafaţă şi a măsurat-o pe unde a vrut, fie că-i terenul meu, fie că-i terenul Primăriei. Pe grădina noastră nu pot să fac cadastrul, să intabulez suprafaţa, pentru că-i suprapunere cu ei. Terenul îl folosesc eu, că-i al meu, dar nu pot dovedi cu acte,” se plânge Nelu Vrencean din Coşnea.

Mărioara Merluşcă, preşedinta Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Valea Muntelui” Agăş, a atras în repetate rânduri atenţia autorităţilor cu privire la practicile de ocupare a terenului fără acte de către Composesoratul Bârzava. „Au venit până-n drum. Şi aşa avem pământ puţin. Când am verificat terenul unde vrem să refacem noi staţiunea de montă, unde era staţiunea comunei, cu grădină, ne-am dat seama că aparţinea unui composesorat din Harghita. Din 1984, de când am venit eu prin transfer în Coşnea, grădina aceea era a Primăriei şi ne-am trezit cu un composesorat acolo. Din 2007 ei s-au identificat cu teren acolo, şi-au angajat inginer cadastrist, i-au arătat acestuia de unde până unde ar avea teren şi inginerul a făcut planul parcelar, după aia au intabulat suprafaţa. Am atenţionat Primăria că le ia oamenilor din Coşnea tot terenul. Până-n pârâu au coborât. Primăria a răspuns că sunt în proces pe terenul oamenilor, dar cei de la composesorat îşi intabulează, în continuare, terenurile oamenilor. Dar, de fapt, Primăria a făcut pe naiba ghem. Nu s-au implicat. Dacă nu au întâlnit aici un pic de opoziție, în curând o să rămânem cu nimic. După ce au intabulat, e foarte greu să mai demonstrezi altceva, doar cu hotărâre judecătorească se poate, dar durează câţiva ani. Tu mori cu dreptatea-n mână. Nu poţi să-ţi faci actele pe pământul tău, pentru că există suprapunere.”

În timp ce grupul infracţional din care sunt acuzați că făceau parte Viorel Hrebenciuc, fiul său, Andrei şi Paltin Sturdza, revendica 43.000 ha de pădure din judeţ, o parte aflându-se şi pe teritoriul comunei Agăş, Nelu Vrencean din Coşnea aştepta de câţiva ani, şi încă mai aşteaptă, să i se restituie proprietatea de 16 ha pădure pentru care deţine titlu de proprietate, carte funciară, eliberate în baza unei hotârări a Comisiei Judeţene de Fond Funciar. Între timp, pădurea sa, cu amplasament stabilit, nu mai există. „A fost tăiată. Acum nu-mi mai primesc pădurea, pentru că Ocolul Silvic Ciobănuş spune că nu mai are pădure,” spune Nelu Vrencean.

„Noi ne uitam la pădurile noastre şi nu puteam intra în posesia lor, iar unii îi vedeam cum făceau măsurători pentru pădurea care urma să ajungă la Hrebenciuc şi la boierul Sturdza. Au venit şi au marcat cu semne până în drum,” declară Mărioara Merluşcă, preşedinta A.C.A.

Valea Muntelui” Agăş, arătându-ne şi marcajele vopsite pe copaci şi pe stâncile de pe marginea drumului dintre satele Sulţa şi Coşnea (vezi foto).

Primarul comunei nu confirmă şi spune că ar trebui să-l ascultăm doar pe el, pentru că … e primar. „Nu le-am dat voie să facă măsurători. În Agăş, nu s-au făcut măsurători. Au vrut, dar i-am scos afară, pentru că nu mi-au cerut un reprezentant al Primăriei şi singuri nu aveau ce căuta acolo. De la Agăş nu s-au făcut nici propuneri de retrocedare pe speţa asta la Comisia Judeţeană de Fond Funciar. Aşa că e subiect închis,” conchide Merluşcă.

Reporterul bacauinfo.ro a încercat pentru a doua oară să obţină un punct de vedere cu privire la marcajele care au apărut pe traseul Sulţa – Coşnea. „Nu mă interesează ce spun oamenii. Dumneavoastră ascultaţi ce vă spune primarul. Ce spun oamenii e cu totul altceva,” – Merluşcă, primar Agăş.