Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Băcăuanul Cristian Vintilă, fost consilier judeţean PSD, apropiat şi

partener de afaceri al lui Viorel Hrebenciuc, arestat în Muntenegru pentru trafic de arme şi inclus în lista teroriştilor de oficialităţile Statelor Unite ale Americii, de pe poziția de demnitar al Statului Român. Vintilă a fost pus deja sub acuzare de procuratura din New York şi riscă închisoare pe viaţă, pentru conspirație la uciderea de cetăţeni americani şi  furnizare de armament. Alături de un alt român şi un fost deputat italian, Vintilă trebuia să livreze arme celei mai mari organizaţii teroriste insurgente din Columbia.

Cristian Vintilă a fost arestat pe teritoriul statului Muntenegru pentru trafic de arme, alături de Virgil Flaviu Georgescu şi Massimo Romagnoli. Organizaţia din care acesta face parte trebuia să furnizeze arme Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia, cea mai mare mişcare de insurgenţă din America Latină.

Oficialităţile americane l-au descris pe Cristian Vintilă drept un traficant de arme care operează în  România, în timp ce Romagnoli furnizează armament în toată Europa.  

Dacă vor fi extrădaţi în Statele Unite ale Americii, cei trei vor fi judecaţi şi ar putea să primească pedeapsa maximă de închisoare pe viaţă şi 15 ani pentru fiecare capăt de acuzare.

Procurorii americani au comunicat că cei trei sunt urmăriţi încă din luna mai. Vintilă, Georgescu şi Romagnoli, au conspirat să vândă pistoale, mitraliere şi tunuri antiaeriene, în perioada mai – octombrie 2014, ştiind faptul că armele ar putea fi folosite de membrii Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia pentru a ucide cetăţeni americani, se arată în comunicatul emis de oficialii americani.

Autorităţile au mai spus că cei trei negociau, de fapt, cu surse confidenţiale din cadrul Drug Enforcement Administration.  

În acest moment, fostul consilier judeţean băcăuan Cristian Vintilă este, culmea ironiei, inspector în cadrul Direcţiei Control Armamente şi Verificare, funcţie pe care o ocupă din 2010 pânâ-n prezent. Tot în această perioadă Vintilă ocupă şi fotoliul de director general al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat.

De la afacerile cu combustibili solizi, lichizi, gazoşi şi produse derivate, derulate prin firma Barter Grup S.A., ai cărei asociaţi erau: Viorel Hrebenciuc (19%), Dan Matei Agathon (19%), Doru Simovici (5%), Constantin Apostol (19%) şi Dumitru Bontaş (19%), Cristian Vintilă, şi el cu 19%, a ajuns pe lista teroriştilor urmăriţi de americani, pentru trafic de arme.

Susţinut de PSD, Vintilă a fost ales de două ori, 2000 și 2004, în funcţia de consilier judeţean, la care a renunţat pentru postul de director la Apaserv.

Cristian Vintilă a fost încercat de PSD şi la alegerile parlamentare din 2008, când a candidat pentru fotoliul de deputat pe Colegiul 5 Bacău. A ieşit al treilea, sub Mihai Banu (PNL) şi Liviu Miroşeanu (PDL).

În 2008, presa băcăuană publica detaliile unei altercaţii fizice între Cristian Vintilă şi Lucian Ciubotaru, în ziua alegerilor locale.  

PSD l-a trimis pe Vintilă la Bucureşti, unde, din iunie 2009, a ocupat funcţiile de secretar general şi, ulterior, director general al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Sociale. Din iunie 2013, un alt apropiat al PSD, Adrian Mironescu, fostul lider UNPR Bacău, este angajat pe post de consilier la aceeaşi instituţie, Vintilă fiindu-i şef direct.

În 2004 – 2006, Vintilă a fost şi vicepreşedintele Patronatului Constructorilor din judeţul Bacău.  

Vintilă a mai fost implicat într-un proces cu DEDEMAN, având ca obiect înşelăciune cu cecuri. Curtea de Apel Bacău a dispus, în 02.07.2014, încetarea procesului penal având ca obiect săvârșirea de către inculpaţii Vintilă Cristian și S.C. Energobarter SRL Bacău a infracţiunilor de emitere unui cec fără a avea la tras disponibil suficient, prev. de art. 84 al.1 pct. 2 din Legea 59/1934, respectiv de emitere unui cec căruia îi lipsește unul din elementele esenţiale, prev. de art. 84 al.1 pct. 3 din Legea 59/1934,ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale. Dedeman a renunţat la acţiunea civilă formulată în cauză.  

Cu trei luni înainte de a intra oficial în vizorul americanilor (adică mai 2014), Judecătoria Bacău îi dăduse în speța cu Dedeman un avertisment și îi făcuse o caracterizare cel puțin interesantă: „nu prezintă un comportament infracţional structurat”, are „o atitudine de regret și corectitudine” și, mai ales „în raport de posibilităţile sale de îndreptare , faptul că este funcţionar public, aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei inculpatului”. Mai mult, „atenţionează inculpatul asupra conduitei sale viitoare , respectiv adoptarea unei comportament mai diligent atât în raporturile sale personale cât și profesionale ,pentru evitarea consecinţelor la care se poate expune , dacă va mai comite infracţiuni , respectiv posibilitatea aplicării unei pedepse cu închisoare cu suspendare sub supraveghere sau chiar a unei pedepse privative de libertate”.

Despre subiect a mai scris și Ferma Politică.

În fișierul atașat aveți CV-ul oficial al lui Cristian Vintilă.