Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Primăria Bacău a picat de fazan în fața proprietarilor terenului situat între parcarea de la Stadionul Municipal și Cascada,
cu deschidere la bulevardul principal, Calea Mărășești. După ce Poliția Locală s-a împiedicat în identificarea proprietarilor din zonă, pentru că-s mai mulți, și a dat o singură amendă în ultimii ani pentru mizeria de acolo, Direcția Salubrizare Agrement Parcuri din cadrul Primăriei s-a văzut nevoită să facă ordine și curățenie, într-o zonă cu trafic pietonal intens.
Antrenorul Petrea Zaharioaia, de la Sport Club Bacău, de exemplu, merge aproape zilnic prin boschetăria din centrul municipiului reședință de județ.
„Particular, particular, dar e centrul orașului dom`le. E păcat, trec foarte des pe aici și de fiecare dată mă gândesc că în satele, în comunele noastre se face frumos și aici în centrul orașului e mizeria asta… nu pot să înțeleg, păcat. Ar putea fi bănci aici, frumos, am văzut că s-a investit pe lângă blocuri, trotuare… Ar putea să găsească Primăria o soluție” – ne-a spus Zaharioaia.
Oamenii Primăriei curățaseră un rând de scări din apropiere de Cascada, apucându-se și din sens invers, din parcarea de la Stadion.
Depozit de gunoaie tolerat cu anii
„Ce-a fost aici și ce mai este și acum… gunoaie, peturi, pături, plăpumi, saltele, haine, sticle, borcane, orice, boschetari care au fugit când au văzut că am intrat . Am început de la scări de la Carrefour, continuăm până la Cascada. Numai de aici, din colțul ăsta, am scos vreo 3-4 remorci de gunoi… de crengi nu mai zic” – ne-a mărturisit unul dintre oameni din teren.
Nu-s de găsit proprietarii…
Până acum, ori de câte ori reprezentanții autorității locale erau întrebați de mizeria din buricul târgului, luau proprietatea privată în brațe și spuneau că nu-i chip să intervină, că e de datoria proprietarilor să rezolve problema, că sunt pârghii legale prin care proprietarii pot fi amendați și obligați să intervină. Chiar și așa, spațiul respectiv a ajuns plin de mizerii și de oameni ai străzii, pentru că în ultimii ani Poliția Locală a reușit să dea o singură amendă, conform unei informații obținute de bacauinfo.ro.
„Noi am reușit să amendăm un singur proprietar pe care am reușit noi să-l identificăm. L-am sancționat și a scos o roabă de gunoi de acolo, de pe parcela lui, iar restul sunt foarte greu de identificat, pentru că au vândut de la unul la altul și nu s-au înregistrat la Oficiu. De câte ori am făcut verificări n-am reușit să le dăm de urmă pentru că unul vindea la altul și nu apăreau înregistrați (!?! – nota red.)” – declara purtătorul de cuvânt al Poliției Locale, Florin Podoleanu, în iunie 2015, urmând acum să revină cu informații actualizate săptămâna viitoare.
…care-s la un telefon distanță
Între timp, cât Poliția Locală se chinuie să-i găsească pe proprietari, aceștia caută să-și vândă terenurile pe internet, fiind doar la un telefon distanță de oricine vrea să-i găsească. Unul dintre ei e domnul Enache, după cum s-a prezentat, unul din patru frați care au suprafețe de teren între stația de combustibil și Cascada.
„Păi nu ai cum să intervii, pentru că politica e tare curvă, pentru că aia nu-ți dă voie să faci, curat – nu, boschetăreală acolo, cu cine să fac, să mă duc la Mediu să fac circ? Și ce, plătesc impozit degeaba? Acolo e treaba cu construcția, că nu-ți dă voie să construiești, e mânăreală mare … De ce să fac curățenie? Nu plătesc impozit? Să facă ei curat, să-l întrețină, plătesc impozit, dacă nu mă lasă să fac nimic pe el… Sunt proprietar de 4-5 ani (! – subl. red.), de când n-a mai fost primar Sechelariu, atunci i-au împroprietărit pe toți acolo, pentru că acolo au fost case bătrânești și pe timpul lui Ceaușescu le-au dărâmat” – ne-a spus la telefon Enache,
Întreținut vreme îndelungată, gunoiul a dat pe dinafară
Reprezentanții autorităților locale au susținut ani la rând, chiar și în emisiuni televizate, că Primăria nu poate interveni să curețe zona pentru că ar fi ilegal, fiind proprietate privată. Acum și-a schimbat total discursul.
„Echipele de la Direcția de Servicii Publice au intervenit pentru că nu puteau să lase acolo un focar de infecție și o mizerie. Indiferent că vorbim de centrul orașului sau vorbim de orice altă zonă, intervenții similare au mai avut loc pe terenuri private și au loc în permanență în toată perioada anului. Acolo au fost descoperite, pe lângă vegetația crescută haotic și abundant, inclusiv locuințe improvizate din cutii de caton, saltele… S-au făcut adrese către Poliția Locală, de altfel periodic se fac, pentru identificarea proprietarilor și amendarea acestora. În principiu, curățenia și igienizarea… salubrizarea terenurilor private revine exclusiv în sarcina proprietarilor, pe de altă parte nu putem să lăsăm ca aceste terenuri să devină focare de infecții și atunci intervenim cu echipele de la noi, urmând ca Poliția Locală să-i amendeze tocmai pentru faptul că nu și-au făcut curățenie” – a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău, Ionuț Tomescu.
Bani publici cheltuiți pentru igienizat terenuri private
Consilierul local Paul Valerian Timofte (PP-DD) a fost de părere că „poate s-a făcut o înțelegere, din moment de Primăria intervine pe proprietate privată”, iar consilierul UNPR Dragoș Ștefan, și el în afara localității, s-a arătat surprins. „Nu știu ce să vă spun, nici nu sunt în Bacău să mă duc să văd, știu că e o zonă privată, noi am cerut mai demult să se ia legătura cu proprietarul, ca acel proprietar să întrețină spațiul verde și să fie amenajat corespunzător, acum nu știu dacă Primăria a intervenit în spațiul privat… nu știu cum intervine pe spațiul privat (…) Cum să dea Poliția Locală amenzi după? Cine suportă costurile? Nu era mai bine să fie chemat acel proprietar la discuții înainte, pentru că sunt niște bani publici care se cheltuie pe un spațiu privat.” – a precizat inițial Ștefan, care a și revenit, după o discuție cu reprezentanții Primăriei. „Am înțeles că au intervenit în urma sesizărilor populației și a agresivității oamenilor străzii. Au hotărât să facă o igienizare pe toată suprafața. Ei o să facă probabil un deviz și o să așteptăm să recuperăm costurile de la proprietari, pentru că ar trebui văzut și Poliția Locală ce și câte demersuri a făcut ca proprietarii să întrețină în condiții optime acest spațiu. Nu este o problemă de astăzi, e o problemă veche a Bacăului și ori a existat o toleranță din partea Poliției Locale și nu s-a făcut absolut nimic, ori acel proprietar va plăti. Eu așa voi susține în Consiliul Local, ca acel privat, dacă și-a dorit să aibă un spațiu în centrul Bacăului, să-l întrețină” – a declarat Ștefan.
Consilierul local liberal Ilie Bîrzu, care, la fel ca purtătorul de cuvânt al Primăriei, declara că „nu se poate interveni”, acum spune că s-a ajuns la o „situație de forță majoră”. „Spuneam că nu se poate interveni pentru că majoritatea e proprietate privată și legea nu-ți oferă sprijin să intervii, dar acum s-a ajuns la un caz de forță majoră din cauza vegetației necontrolate, s-au găsit acolo tot felul de persoane fără adăpost… eu zic că e bine că au intervenit și vom vedea cum… cred că ar trebui printr-o Hotărâre de Consiliu Local să impunem o taxă… dacă ei nu întrețin, să întreținem noi, dar să impunem o taxă. Eu cam așa văd problema. Sau ar mai fi o formă în care să fie declarată zonă verde și să se facă o cedare a terenului pentru spațiu verde, să nu cedeze proprietatea, dar să se ajungă la o înțelegere între proprietari, primăria și CL pentru a fi dat în folosință și să putem legal să intervenim. Acum cred că s-a intervenit pentru că s-a considerat o chestiune de forță majoră, urmând ca mai târziu să se reglementeze” – a declarat Bîrzu.
Reglementările locale, de acum 14 ani
Până atunci însă, Poliția Locală Bacău, care a reușit să dea doar o amendă în acest sens, se ghidează după HCL 223/17.12.2001 pentru aprobarea normelor și regimului contravențiilor privind gospodărirea, păstrarea ordinii și liniștii publice, comerț și transport în municipiul Bacău, o hotărâre atât de actuală, încât și sancțiunile sunt de ordinul milioanelor (de lei vechi).