Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Grefieră în cadrul Tribunalului Bacău, Viorica Stanciu

a fost trimisă în judecată pentru trafic de influență și complicitate la trafic de influență. În dosar mai sunt judecate alte trei persoane: Sorinel Voroneanu (complicitate la trafic de influență, trafic de influență, în formă continuată), Constantin Stroia (două infracțiuni de complicitate la cumpărare de influență, ambele în formă continuată), Andreea Elena Crăciun (cumpărare de influență).

Sursa: Comunicat DNA

În cursul lunii septembrie 2014, inculpata Stanciu Viorica, beneficiind de complicitatea inculpatului Voroneanu Sorinel, care o prezenta pe aceasta ca fiind judecător în Bacău, a pretins de la Crăciun Andreea-Elena și a acceptat promisiunea unei sume de 50.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra unor magistrați din cadrul Curții de Apel Bacău și că îi va determina pe aceștia să pronunțe o hotărâre de punere în libertate a unei persoane, aflată în stare de arest preventiv, sau o hotărâre de înlocuire a detenției provizorii cu o altă măsură preventivă.

În luna octombrie 2014, inculpatul Voroneanu Sorinel, ajutat de inculpata Stanciu Viorica, a solicitat de la un denunțător suma de 2.000 euro și a primit suma de 9.000 lei, creând aparența că aceasta din urmă are influență asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău și că îi poate determina pe aceștia să pronunțe o hotărâre favorabilă denunțătorului, în sensul achitării sau reducerii pedepsei aplicate de Tribunalul Neamț.

Ajutorul direct și efectiv dat de inculpata Stanciu Viorica a constat în oferirea de date și informații privind stadiul dosarului și membrii completului de judecată învestiți cu soluționarea apelului formulat de către denunțător.

În ambele situații, inculpații au beneficiat de ajutorul inculpatului Stroia Constantin care a intermediat discuțiile dintre inculpați și celelalte persoane, a stabilit întâlniri și a transmis mesaje privind demersurile întreprinse. De asemenea, tot el este cel care a preluat suma de 9.000 lei de la denunțător și a remis-o inculpatului Voroneanu Sorinel.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț, cu propunere de menținere a măsurilor preventive dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”