Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Ideea creării „unui holding ce are ca rezultat Spitalul Regional Bacău, holding compus din Spitalul Județean și din ceea ce ar trebui să fie Spitalul Municipal”, rămâne la

stadiul de declarații.

Deputatul băcăuan Cosmin Necula a făcut publică joi, 2 aprilie,  condiționarea autorităților publice locale băcăuane de către prim-ministrul Victor Ponta cu privire la finanțarea ultimelor lucrări, pentru ca Spitalul Municipal Bacău să poată fi dat în folosință.

Ceea ce prezentăm noi cetățenilor municipiului Bacău este în felul următor: domnul premier spune că este perfect de acord cu finanțarea și finalizarea acestui Spital, dar această finanțare va putea fi făcută în contextul în care se decide de CL să participe la crearea unui holding ce are ca rezultat Spitalul Regional Bacău, holding compus din Spitalul Județean și din ceea ce ar trebui să fie spitalul municipal. Pe această variantă, Guvernul, prin intermediul domnului premier, a asigurat faptul că va fi finanța întreaga lucrare, echiparea acestuia și tot ceea ce este necesar pentru punerea în funcțiune a acestui holding […] facem o ofertă publică Primăriei Municipiului Bacău să accepte crearea acestui holding, care va fi finanțat de Guvern, având drept obiectiv crearea unui Spital Regional, care să includă actualul Spital Județean și Spitalul Municipal” – a declarat deputatul Cosmin Necula într-o conferință de presă organizată pentru a prezenta la cald ceea ce îi transmisese Victor Ponta pe 1 aprilie.

În aceeași zi, primarul municipiului Bacău spunea că orice sprijin e bine-venit: „în acest moment se lucrează să se scoată la licitație cât a mai rămas, 10-15% din lucrări. Dacă Guvernul vine cu o sumă, indiferent cât de mică, și ajută… pentru că e un spital public al municipiului Bacău, nu al primarului, nu al viceprimarului… e foarte bine. Așteptăm propuneri”.

Liantul”, „intermediarul” prim-ministrului Victor Ponta s-a blocat însă la stadiul de declarații.

Benea i-a zis „DA” lui Necula prin intermediul presei

Cosmin Necula: „Din punct de vedere juridic, prin hotărâri de asociere a Consiliului Local și Consiliului Județean se poate naște acest holding, având finanțare din partea Guvernului României.(…) Eu, în calitate de deputat al municipiului Bacău, am obligația de a mă interesa și de a căuta împreună cu factorii decidenți politici de la nivelul Bucureștiului soluții. Asta e soluția. Din partea CJ am obținut acceptul și CJ mi-a zis da prin intermediul președintelui Consiliului Județean, prin intermediul dumneavoastră (al presei – n.red.) și evident vom trimite și adresă scrisă Consiliului Local, asta este forma. (…)Vom trimite adresă scrisă. Eu prima dată am prezentat dumneavoastr,ă pentru că această discuție a avut loc ieri la ora 12:00 (1 aprilie n. red.), vom prezenta printr-o adresă scrisă, de această dată am făcut-o public, urmând să plece aceasta adresă în cursul zilei de azi sau cel târziu mâine, (joi, 2 aprilie – vineri, 3 aprilie).”

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Bacău, Ionuț Tomescu, până luni, la 15:00, instituția nu primise nicio adresă în acest sens.

Necula: „Mai amânăm o zi-două, am vrut să consult anumiți specialiști în administrație

Încă nu am trimis adresa. Am văzut declarația domnului Stavarache, o să trimit exact punctul de vedere fără niciun fel de problema. Nu am trimis-o în momentul de față, pentru că trebuie să am pregătită exact formula juridică. Am întrebat înainte de toate anumiți specialiști în administrație, pentru a nu face sub nicio formă vreo eroare și pentru a nu risca ca unii sau alții să-și dea cu presupusul că-i bine sau că nu-i bine. Oricum, puteți fi sigură că voi trimite. Așa e, am zis azi sau mâine. Am văzut declarația domnului Stavarache raportat la acele probleme eventuale de proprietate, din punctul meu de vedere nu există acele probleme, dar am vrut să consult anumiți specialiști din administrație și efectiv să văd dacă există o anumită posibilitate de probleme cu privire la proprietate… acesta a fost motivul pentru care am amânat cu o zi-două această adresă. Pentru a fi cât mai corecți și pentru a fi cât mai bine aplicat acest proiect, merită o amânare de o zi-două”  – ne-a declarat luni Necula.

Oferta PSD: dați Consiliului Județean 50% din proprietate / AGA / Consiliu de Administrație și „vă plătim” 15% din contravaloarea lucrărilor cu bani de la Guvern?

Sunt extrem de bucuros și este chiar un semn pozitiv această ofertă. Până la urmă, indiferent cine este președintele Consiliului Județean sau primarul municipiului Bacău sau directorul spitalului sau al holdingului, serviciile sunt pentru cetățeni. Sunt bucuros că există o asemenea invitație și o asemenea preocupare, deși este un pic cam târziu, ținând cont că în atâția ani, dacă stai și te gândești, am primit din 2012 până acum undeva la 3 milioane de euro de la Guver…  dar orice ajutor este extraordinar de bine venit și cred că asta ne și dorim, să finalizăm acest obiectiv, și îl vom finaliza. (…) Este o singură problemă, trebuie respectată proprietatea, pentru că 90 % din acest obiectiv a fost construit cu fonduri de la Primăria Bacău, și aici este problema. E vorba de holding din punct de vedere al activității, din câte am înțeles, pentru că este o diferență. Consiliul Județean a preluat în proprietate de la stat și nu se pot uni la ora actuală, așa am înțeles, dar ca activitate orice este posibil” – declarase joi Stavarache.