Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
În timp ce la ţară se fură apa la greu, orăşenii trebuie să facă economii! În plină vară caniculară, cei care locuiesc la bloc au ajuns să se spele cu picătura, pentru că ţăranii îşi udă zarzavaturile din grădină. Chiar dacă toţi consumatorii din aria de acoperire a Companiei Regionale de Apă Bacău plătesc un tarif unic (6,62 lei apă plus canalizare pe m.c., exceptând Târgu Ocna şi Ştefan cel Mare), doar cei din mediul rural au acces nelimitat la apă potabilă. Şi asta pentru că se fură la greu, confirmă
Răzvan Găină, directorul CRAB.
„Eu vă spun că acele reţele care s-au făcut în mediul rural pe diverse măsuri ( n.r. prin PNDR sau din fonduri guvernamentale) în decursul timpului îs făcute cum îs făcute, de aia îşi permit să ude grădinile. Dacă ar plăti tot consumul, nu şi-ar mai permite. Am localităţi cu reţele noi unde sunt 60% – 70% pierderi. Filipeşti este una dintre ele şi unde se fură la greu. Când s-au făcut instalaţiile s-au realizat tot felul de branşamente de astea ilegale,” arată Răzvan Găină, director general CRAB.
În plină vară, cei de la blocuri sunt nevoiţi să facă economii la apă pentru că cei de la sate îşi udă grădinile cu apă din reţea. Cu apa din reţeaua Companiei de Apă, dar pe care nu o plătesc. Furturile sunt confirmate şi de vicepreşedintele Ligii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari, Vasile Maxim, dar, adaugă acesta, cu complicitatea angajaţilor CRAB. „Unii oameni îşi udă grădinile, funcţionează pe principiul dacă am eu, nu mă interesează de ceilalţi. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar sunt foarte, foarte multe furturi cu complicitatea angajaţilor CRAB, cu apometre măsluite, citiri eronate în baza unor aranjamente sau în schimbul unor sume de bani. Se întâmplă şi în mediul urban, dar mai mult în mediul rural. La casă e mai greu de verificat. Cunosc situaţii clare în Bacău unde cititorii fac bara bara cu proprietarii la consumul de apă. Acelaşi lucru se întâmplă şi în Neamţ.”
Ca urmare a acestui fenomen larg răspândit, locuitorii municipiului Bacău sunt nevoiţi să suporte restricţiile de furnizare a apei potabile şi să acopere din buzunarele lor consumurile ilegale din reţeaua publică, consumuri pe care Compania de Apă le înregistrează ca pierderi tehnologice. Astfel, cei de la bloc au acces limitat la apă potabilă, dar plătesc şi pierderile Companiei, reprezentând furturi din reţea.
Directorul general Răzvan Găină declară pentru bacauinfo.ro că nu se pot impune restricţii consumatorilor din mediul rural. „Nu poţi să-l restricţionezi pe consumator. El are un contract cu mine, eu trebuie să-i furnizez apă. Totul e pe bază de bună înţelegere, dacă pricep şi ei că e bine să nu consume atât de mult. Noi apelăm, mai ales, la cei care ştiu că au o problemă. Ăia udă la greu. În rest, nu prea îşi permit.” Compania de Apă este neputincioasă în faţa furturilor. „Dacă el şi-a mai făcut un branşament lângă al tău (al CRAB – n.r.) ar trebui să-l sapi, nu ai alte variante. Dacă ţeava ar fi din oţel, am putea depista cu detectorul, dar nu merge, fiind din polietilenă.”
„Trebuie să scăpăm un pic de secetă, pentru că aici e problema. Se anunţă ploi pe la sfârşitul săptămânii, n-ar trebui să mai dureze mult această situaţie. Sunt şi consumurile foarte mari, lumea nu a înţeles. Consumul de apă livrată apartamentelor a crescut. Aşa este în perioadele astea foarte călduroase,” arată directorul general al CRAB.
În schimb, Vasile Maxim, vicepreşedintele L.J.A.P. Bacău, vede problema chiar în curtea Companiei de Apă. „Problema este că Compania de Apă nu are un control de sută la sută asupra consumului. Încă se bazează pe acele pierderi tehnologice. Ei, reducând personalul, nu au posibilitatea să facă un control. Eu le-am propus să treacă pe sistemul nou de contoare cu citire electronică prin unde radio de la distanţă. Nu au luat în considerare propunerea, pentru că sunt alte interese.”
În ultima săptămână, CRAB a început să facă rezerve de apă pentru ca municipiul Bacău să nu treacă printr-o secetă. Din acest motiv, pe timpul nopţii, presiunea din instalaţii este redusă, iar, pe alocuri, nu mai curge apă deloc. „În funcţie de zonă, diferă presiunea din instalaţii,” arată Vasile Maxim. „Dacă cobori în strada Mioriţei, presiunea este mai mare. Dacă mergi spre Republicii, este mai mică. CRAB, prin normativele tehnice, spune că trebuie să asigure 2,2 bari la branşament. Asta ar însemna un 0,75 bari la etajul patru. Au spus că mai mult nu se poate, pentru că dacă mi-ar asigura mie la patru un 1,5 – 2 bari, atunci cei de pe strada Mioriţei ar avea 3 – 4 bari, ceea ce ar duce la avarierea conductelor, pocnesc ţevile. Iar cei de pe Republicii, Bistriţa Lac, Mioriţei, Prelungirea Bradului, ar ajunge la o presiune de 5 bari.”
Conducerea Companiei regionale de Apă Bacău invită consumatorii din mediul rural să înţeleagă să nu-şi mai ude grădinile, pentru că există riscul ca cei ce locuiesc la bloc să nu mai aibă apă la robinete.
Localităţile aflate în aria de operare a CRAB şi care au delegat gestiunea serviciului de alimentare cu apă: municipiile Bacău, Moineşti, oraşele Buhuşi, Dărmăneşti, Târgu Ocna, comunele: Ardeoani, Balcani, Bereşti Tazlău, Bîrsăneşti, Blăgeşti, Caşin, Căiuţi, Cleja, Coţofăneşti, Dofteana, Faraoani, Filipeşti, Gîrleni, Gioseni, Gura Văii, Hemeiuş, Letea Veche, Livezi, Luizi Călugăra, Măgireşti, Mănăstirea Caşin, Mărgineni, Orbeni, Pârjol, Poduri, Prăjeşti, Racova, Răcăciuni, Sănduleni, Sărata, Săuceşti, Secuieni, Ştefan cel Mare, Tamaşi, Târgu Trotuş, Tătărăşti, Traian, Valea Seacă, Zemeş.
Dacă aveți informații concrete cu privire la furturile de apă din rețeaua publică, scrieți-ne la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. .
Marius Munteanu Ghiur