Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Spațiile verzi din zonele Mioriței,

Vadu Bistriței, I.L. Caragiale, Milcov și Letea – modernizate cu fonduri europene în baza unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – potențiali poli de creștere. Conform Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Este proiectul „Creare și modernizare spații verzi în municipiul Bacău” are o valoare totală de 14.937.961,52 lei, 14.635.556,68 lei fiind asigurați prin POR.

Proiectul vorbește de „zona dintre Str. Letea – str. Milcov până la intersecție cu str. Alecu Russo”, „suprafețele de la intersecția str. Milcov cu str. Alecu Russo până la intersecția str. Milcov cu str. Stadionului”, „suprafețele de la intersecția str. Milcov cu str. Stadionului până la intersecția str. Milcov cu str. Lalelelor”, „spațiile cuprinse între intersecția str. I. L Caragiale și str. Alexandru cel Bun” până la intersecția str. I.L. Caragiale cu str. Ana Ipătescu”, „spațiile formate de intersecția străzilor Vadu Bistriței cu Nicu Enea, suprafețele de pe partea dreaptă a str. 9 Mai dinspre Mioriței, suprafețele cuprinse de la intersecția str. Mioriței – Vadu Bistriței până la intersecția str. Mioriței cu Banca Națională”, „zonele de la intersecția str. Mioriței cu str. Banca Națională și str. Bucium până la intersecția str. Mioriței cu str. Bradului și str. Ion Luca ”, „zonele de la intersecția str. Mioriței cu str. Bradului și Ion Luca până la intersecția str. Mioriței cu str. Energiei și str. Nordului.” Practic, nu e vorba atât de spațiile de la stradă, cât de cele dintre și din spatele blocurilor, până la o anumită „adâncime”. În zona de sud a municipiului, dincolo de Pasarela de la Narcisa, nu se ajunge deloc. 

Proiectul are în vedere 104 loturi, 124.528 mp de pe străzile Milcov, Mioriței, Martir Horia, Nordului, Letea, George Bacovia, I.L. Caragiale, Vadu Bistriței, Logofot Tăutu, Tipografilor, Bradului, Nicu Enea, 9 Mai, Stadionului, Mircea Eliade, Ion Luca, Alecu Russo, Prieteniei, Slănicului, Martir Crișan, Banca Națională, 22 Decembrie, Martir Cloșca.

Zona este deja sau va fi afectată de ample lucrări la rețelele termice secundare și e de văzut cum se vor realiza în același timp ambele investiții, în condițiile în care proiectul cu rețelele este în întârziere considerabilă.  

Creare și  modernizare spații verzi în municipiul Bacău” înseamnă 95.136,25 mp „spațiu verde propus pentru gazonare”, 22158,2 mp – „alei noi”, 160,2 mp – „parcări propuse în cadrul altui proiect”, 581,5 mp – „suprafețe agregate naturale”, 2416,85 mp – „borduri”. Proiectul prevede tăierea a 1271 arbori și arbuști și 1594,5 metri liniari „garduri vii degradate”, plantarea a 1118 arbori, 2304 arbuști, 3811,3 metri liniari de gard viu, montarea a 217 stâlpi de iluminat, 494 bănci și 338 coșuri de gunoi.

Se poate anticipa că proiectul va fi unul dificil, întrucât se taie pomii fructiferi plantați de locatari din zonele vizate, pentru că „formează masive aglomerări de arbori, care au devenit zone insalubre”, „sunt atacați de dăunători”, „sunt un pericol pentru speciile ornamentale din jur” și nu au „valoare decorativă”. Pe de altă parte, deși zone întregi de garduri vii au fost înlocuite cu gazon, pentru că erau adevărate focare de gunoaie, fiind dificil de salubrizat, prin proiectul pe fonduri europene se aduc gunoaiele înapoi: se plantează garduri vii, ca „perdele de protecție”, cu „rol de delimitare a parcajelor și spațiilor verzi dintre blocuri”. Toate plantele care se usucă în termen de 15 zile după plantare trebuie înlocuite ca și cum ar fi din plantarea originală. În perioada de fixare, executantul trebuie să se ocupe și de plivire, udare, ajustarea legăturilor, repararea recipientelor de apă sau alte lucrări, acestea trebuind adaptate fiecărei specii. Udările trebuie să se facă măcar o dată la 30 zile din mai până în decembrie și săptămânal pe timp de caniculă. Vara este interzisă udarea în timpul zilei. Dacă plantele sunt „nesatisfăcătoare” din cauza lipsei de apă sau a oricăror deficiențe care reies din prevederile de mai sus, Contractorul plătește. Acesta trebuie să plivească plantele de două ori pe lună, din mai până în septembrie.

Lista speciilor  propuse în proiect e amplă, fomată din 68 de plante târâtoare, pitice, arbori.

Câteva din speciile care vor decora noile spații verzi sunt Abies koreana – conifer cu cu frunze sub formă de ace, culoare verde închis, pe fața inferioară argintii și fructe sub formă de conuri decorative de culoare violet; Acer platanoides „Drummodii”, care ajunge la 10-12 m, cu un diametru de 7-9 m, formă piramidală densă, cu flori de culoare verde gălbui; Acer Rubrum – arbore care ajunge la 10-12 m, diametru 6-8 m, formă conică spre rotundă, cu scoarță gri și netedă până la bătrânețe, cu flori roșii-închis;

Amelanchier lamarkii – arbore redus ca dimensiuni – 4-5 m, cu flori alb-crem care apar în aprilie-mai înaintea frunzelor; Fagus sylvatica „Dawyck Purple” care ajunge la 20 m și la un diametru de cca. 3m, formă columnară; Magnolia liliflora „Nigra” – tufă de 3-4 m și lățime de peste 4 m, flori purpuriu întunecat, care apar în mai-iunie;

Magnolia sieboldii – tufă tot de vreo 3-4 m, cu flori albe; Picea omorika Nana – conifer înalt de 3-4 m și diametru de 2,5 m.

Pentru iluminat s-a propus „utilizarea unor stâlpi de 3,5 m, cu rezistență la vânt de >150km/h, cu panou fotovoltaic 80W montat pe vârful stâlpului, cu două corpuri de iluminat cu lămpi tip LED 10W”.

Coșurile de gunoi și băncile (mobilierul urban) sunt, conform proiectului, „construite pe schelet metalic vopsit în câmp electrocasnic și placate cu lemn tratat pentru a rezista în mediul exterior”.

Contractul de finanțare a fost semnat în august 2013 și are prevăzută o perioadă de implementare de 20 de luni. „Invitația de participare” la licitație a fost făcută în octombrie 2013, iar contractul de execuție a lucrărilor a fost atribuit la sfârșitul lui iulie 2014. La licitație au participat 10 firme, iar contractul a fost câștigat de Gironap Prod în asociere cu Energobit. Gironap și-a asumat că execută lucrările la jumătate din valoarea estimată – 5.643.524,85 lei, în condițiile în care valoarea contractului fusese estimată la 11.441.483,3 lei. În plus, Gironap trebuie să respecte întocmai speciile și zonele de plantare și să înlocuiască cele care se usucă. Conform clauzelor postate pe SEAP, execuția trebuie să se încheie în 15 luni, dar pentru a nu se pierde banii europeni termenul este decembrie 2015. 

Prin Programul Operațional Regional, municipiul Bacău a semnat contracte cu asistență financiară nerambursabilă în valoare de aproximativ 173.403.417,11 lei pentru Pasajul rutier subteran Oituz – Ştefan Guşe, modernizarea Insulei de Agrement, spaţii verzi, un centru social pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, modernizarea Căii Moineşti, Pasajul Letea (podul de la Narcisa), locuinţe sociale, reabilitarea termică a blocurilor, un centru pentru cazarea temporară a persoanelor fără adăpost, reabilitarea infrastructurii urbane în zonele I.L. Caragiale – Milcov – intersecţie strada Letea, Mioriţei – 9 Mai – Vântului – Vadu Bistriţei și pentru strada Ştefan cel Mare.

Primăria a anunțat pentru astăzi și o conferință de presă prin care să prezinte proiectul de mai sus. 🙂