Şcoala închisă din cauza lipsei elevilor de la Brătila, transformată de

Primăria Helegiu într-un Centru vocaţional, cu o investiţie de peste 1 milion lei. „Pentru mine, problemă socială este una reală. Şi atunci am pornit de la premisa că sunt mulţi copii singuri, ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, sau mulţi sunt cu probleme sociale generate de venituri mici sau familii dezbinate. Am gândit să facem un centru prin care să le oferim o activitate temporară şi care să-i ţină ocupaţi pe perioada vacanţei, poate şi în weekend,” explică scopul proiectului Mihaela Geaboc Bădic, primarul comunei Helegiu. Investiția e finanţată în proporţie de 40% din fonduri europene nerambursabile.

Centrul vocaţional amenajat de Primăria Helegiu în fosta şcoală de la Brătila va permite dezvoltarea laturii artistice a tinerilor în viitorul atelier de pictură ori în sala dotată cu instrumente muzicale. Proiectul se adresează unui număr de 100 de copii şi adolescenţi din comunele Helegiu şi Bîrsăneşti.

„Personal, aş îndrăgi foarte mult ca una din cele patru săli să fie un centru muzical, unde vor găsi instrumente muzicale şi unde tinerii vor învăţa să cânte. Îmi plac oamenii care cântă. Îmi plac oamenii veseli, care-şi ocupă timpul exersând profesii frumoase. Mi-ar plăcea şi mie să învăţ să cânt la un instrument. Deşi am avut instrumente muzicale acasă, nu am reuşit performanţa asta,” spune Mihaela Geaboc Bădic, edilul comunei Helegiu. „Aş exersa împreună cu tinerii.”  

În condiţiile în care numărul şcolarilor s-a diminuat considerabil, din cele trei școli care funcţionau în satul Brătila a mai rămas doar una. „Am căutat, în primul rând, să-i dau o utilitate spaţiului, pentru că este păcat ca într-un imobil generos ca suprafaţă să nu organizăm activităţi pentru populaţia din comună. Iniţial, (în cadrul Grupului de Acţiune Locală Valea Trotuşului – n.r.) ne-am împărţit sfera de activităţi pe care am vrea să le dezvoltăm, iar comuna Helegiu şi-a asumat partea socială, fiind cea mai mare comună din G.A.L., ca suprafaţă şi populaţie. Din acest motiv,” arată Mihaela Geaboc Bădic, „am gândit un Centru vocaţional pe care să-l utilăm şi să-l dotăm conform solicitărilor tinerilor, în mod special. O să facem un sondaj de opinie să vedem ce ar vrea, de fapt, tinerii din comuna Helegiu”.

Proiectul „Schimbare destinaţie Şcoala Brătila şi înfiinţare Centru de Recreere pentru populaţia rurală din comuna Helegiu” a fost adjudecat de Consizo Grup la valoarea de 1.077.000 lei, cu T.V.A.. Fondurile europene nerambursabile atrase prin intermediul Grupului de Acţiune Locală „Valea Trotuşului” reprezintă 40% din valoarea proiectului, adică 425.000 lei. De la bugetul local, Primăria a alocat 652.000 lei.

Dincolo de intenţia de a sprijini dezvoltarea laturii artistice a tinerilor, Primăria Helegiu încearcă să ofere o alternativă copiilor cu probleme sociale. Însă nu a optat pentru un Centru de zi din cauza costurilor ridicate.

„Am pornit de la premisa că sunt mulţi copii singuri, ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, sau mulţi sunt cu probleme sociale generate de venituri mici sau familii dezbinate. Am gândit să facem un centru prin care să le oferim o activitate temporară şi care să-i ţină ocupaţi pe perioada vacanţei, poate şi în weekend,” explică Mihaela Geaboc Bădic, care mizează pe spiritul voluntar al profesorilor pensionari şi nu numai. „De la început am văzut asta ca pe o activitate voluntară, pentru că altminteri am fi gândit un centru, efectiv, de zi, cu masă. Este foarte greu de întreţinut şi nu ne putem permite să facem un astfel de centru de zi. M-am gândit la o sală de internet cu calculatoare la care să aibă acces, pentru a discuta cu părinţii sau să înveţe. Sunt foarte mulţi care nu-şi permit un calculator sau acces la internet.”

Investiţia are termen de finalizare a lucrărilor septembrie 2015. În acest moment, constructorul a reuşit să efectueze manual intervenţia asupra fundaţiei clădirii construite în 1968. Acoperişul şi structura de susţinere vor fi schimbate, păstrându-se aspectul estetic, prin folosirea ţiglei.

Potrivit inginerului tehnic Ioan Botezatu, Consizo Grup, reparaţiile capitale asupra imobilului presupun „cămăşuire pe pereţi, cămăşuire la fundaţie. Săpat, spart, din nou, toată fundaţia. Pardoseala se va schimba toată, izolată cu polistiren. La exterior va fi făcută faţada cu polistiren, apoi izolată, cu tencuială decorativă. Acoperişul va fi înlocuit în totalitate. Tavanele refăcute din rigips carton. (…) se va face o anexă pentru WC şi centrala termică.”